Nogometaši Maribora so se dva kroga pred koncem že lahko veselili novega naslova državnih prvakov. Foto: www.alesfevzer.com
Nogometaši Maribora so se dva kroga pred koncem že lahko veselili novega naslova državnih prvakov. Foto: www.alesfevzer.com
Maribor z golom Tavaresa do naslova
Navijači po zadnjem žvižgu v Mariboru vdrli na zelenico

Novinar Radia Slovenija Boštjan Janežič je po zmagi Maribora nad Domžalami (1:0) in trinajstem slavju državnih prvakov za Val 202 pripravil naslednjo Športno zgodbo:

Nogometni klub Maribor, ustanovljen leta 1960, je ob 55-letnici trinajstič slovenski državni prvak. V zadnjem času, sploh pa v letih tega desetletja, v domovini nima konkurence. Vijoličasti so prvaki petič zapored, šestič pod novim vodstvom, ko športni del, za zgled drugim, tudi gospodarskim dejavnostim, vodi Zlatko Zahovič. V sezoni, ko so vijoličasti drugič igrali v Ligi prvakov, je bila jesen premešana z vzponi in padci. Zelo dobro, s tremi točkami proti Sportingu, Schalkeju in Chelseaju, so Mariborčani igrali v Ligi prvakov. Spomladi je vijoličastim z malo kadrovskih sprememb v moštvu hitro uspelo na vrh prvoligaške lestvice, a se takoj niso zmogli z neulovljivo prednostjo otresti zasledovalcev.

Za mnogo Mariborčanov je klubska zgodovina zelo pomembna. Ta se ni začela šele s samostojno Slovenijo. Maribor je bil prvak druge jugoslovanske lige. Pet let od 1967 do 1972 je igral v prvi zvezni ligi nekdanje države. Najboljša uvrstitev je bila 10. mesto. Na prelomu petdesetih let v šestdeseta leta prejšnjega stoletja je za ustanovitev in za začetek vijoličastega kluba po aferi Driska skupaj stopil ves nogometni Maribor. Po igranju v prvi, še bolj pa v drugi jugoslovanski ligi, so vijoličasti v začetku osemdesetih let doživeli trd pristanek. Po aferi Žoga so do začetka slovenskega državnega prvenstva, ker so jih vrgli tja, igrali v nižjih ligah.

Sinoči so se že bežni poznavalci mariborskega nogometa spomnili na leto 1997. Takrat so vijoličasti po dveh slovenskih pokalnih lovorikah prvič postali slovenski državni prvaki, letos so najboljši v državi trinajstič. Vmes so jih zmotili le Goričani, Domžalčani in Koprčani Pred skoraj 16 leti pa so Prašnikarjevi izbranci Slovenijo, Maribor, levi breg Drave, ki teče skozi mesto pod Pohorjem, razveselili s prvo Ligo prvakov.

Pred Prašnikarjem najtrofejnejši trener Maribora je Darko Milanič, ki je tvorec uspehov za trikratno zaporedno igranje vijoličastih v Evropski ligi, pred Antejem Šimundžo, ki naj bi po sezoni končal poslanstvo na Mladinski ulici pod Kalvarijo, pa je tretji po številu lovorik, ki jih je osvojil z Mariborom, nekdanji selektor Slovenije in zdajšnji trener Rijeke Matjaž Kek.

Maribor z golom Tavaresa do naslova
Navijači po zadnjem žvižgu v Mariboru vdrli na zelenico