Jean Philippe Mendy je z enajstim zadetkom v prvenstvu priigral vodilnemu Mariboru vodstvo v Kranju pri zadnjem Triglavu. Foto: Aleš Fevžer
Jean Philippe Mendy je z enajstim zadetkom v prvenstvu priigral vodilnemu Mariboru vodstvo v Kranju pri zadnjem Triglavu. Foto: Aleš Fevžer
Mate Eterović
Mate Eterović je z golom v Halozah prinesel točko Rudarju in se s skupno 13. golom sezone povzpel na prvo mesto strelcev lige. Foto: Aleš Fevžer
Sebastjan Gobec
Kapetan Celja in rekorder po številu nastopov v 1. SNL Sebastjan Gobec je v pičli minuti prejel dva rumena kartona: prvega zaradi ugovarjanja sodniku, drugega zaradi prekrška nad Marinom Perićem, ki je pozneje popeljal Krko v vodstvo. Foto: Aleš Fevžer
Erik Janža, Kenan Horić (Domžale) - Jaka Štromajer (Luka Koper)
Domžale kljub zmagi ostajajo na 6. mestu lestvice, medtem ko Koper zdaj na drugem mestu lahko prehitita tako Rudar kot Gorica, ki še igrata tekmi 25. kroga. Foto: Aleš Fevžer
vratar Aleksander Šeliga (Olimpija)
Aleksander Šeliga je Massimu Codi preprečil, da bi se z Eterovićem izenačil na vrhu lestvice strelcev, ki sta si ga delila zadnja dva kroga. Foto: Aleš Fevžer
Zavrč do prve točke v letu 2014
Gorica ni znala streti Olimpije
Goli s tekme Celje - Krka
Koprčani poraženi v Domžalah
Maribor v Kranju utrdil vodstvo

Sobota je prinesla vseh pet tekem 25. kroga Prve lige Telekom Slovenije, na koncu dneva pa je veliki zmagovalec vodilni Maribor, ki je povečal prednost pred prvim zasledovalcem Koprom na 5 točk. Rudar (-6 točk) je pri Zavrču z remijem (1:1) zapravil priložnost za skok na 2. mesto, prav tako Gorici (-8 točk) ni uspelo streti Olimpije (0:0), da bi se izenačila po točkah z Velenjčani in jih zaradi veliko boljše razlike v golih tudi prehiteli na 3. mestu lestvice. Drugi zmagovalec dneva je Celje, ki je po preobratu z igralcem manj premagalo Krko in se izognilo, da bi padlo v troboj za obstanek v prvi slovenski nogometni ligi.

"Cvijo" najprej podal, nato zadel z 11-m
Vodilni Maribor je gostoval pri zadnjeuvrščenem Triglavu, ki je lovil prepotrebne točke v boju za obstanek, a so vijoličasti rutinirano s po enim golom v vsakem polčasu prišli do 15. zmage sezone. Branilci naslova so pobudo kronali v 38. minuti, ko je po lepi podaji Gorana Cvijanovića v prostor iz prve zadel Jean Philippe Mendy in razblinil strahove pred morebitnim novim spodrsljajem s Kranjčani. Vodstvo so Štajerci podvojili po uri igre z bele točke, na katero je sodnik Dejan Balažič (pre)hitro pokazal po igranju z roko branilca Blaža Poljanca. Zanesljiv izvajalec najstrožje kazni je bil podajalec prvega gola Cvijanović.

Veliki preobrat Celja po izključitvi kapetana
Dvoboj za obstanek se ni spremenil v troboj, čeprav je Krka z igralcem več vodila z 1:0 vse do 74. minute, ko je Celje v petih minutah uprizorilo preobrat, s katerim so pobegnili predzadnjim Dolenjcem na varnih šest točk prednosti. Živčna tekma, polna kartonov, je v 25. minuti prinesla ekspresno izključitev domačega kapetana Sebastjana Gobca zaradi dveh rumenih kartonov v minuti. Številčno premoč je osem minut zatem izkoristil Marin Perić, ki se je po prostem strelu najbolje znašel v gneči pred celjskimi vrati.

Mat v dveh potezah
V zadnji četrtini so "grofje" uprizorili veliki zasuk. Najprej je Tadej Žagar-Knez z natančno podajo našel Benjamina Verbiča, ki je s strelom z glavo izenačil. Pet minut zatem je sledila katastrofalna napaka vratarja Krke Pbradovića, žogo je ukradel Miha Zajc, ki je nato nesebično podal do Gregorja Bajdeta in razveselil navijače Celja z zadetkom za pomembno zmago.

Koper povedel, Živec spretno izenačil
Ko je bilo prvih dveh tekem konec, so Domžale naredile uslugo Mariboru s tem, da so premagale Luko Koper s 3:1. Drugouvrščeni "kanarčki" so sicer povedli v 23. minuti, ko je Goran Galešić sprožil močan strel iz mrtvega kota, domači vratar Nejc Vidmar je žogo odbil v prečko, nato pa je bil prvi pri njej Matej Palčič, ki jo je z glavo potisnil prek črte. Čez 12 minut je Saša Aleksander Živec začel in končal izenačujočo akcijo, kjer je po dvojni podaji z Žanom Majerjem preslalomiral skozi obrambo Kopra in na koncu matiral Vasjo Simčiča.

Zmagoviti evrogol Janže s prostega udarca
Tekma se je odločila v zadnje četrt ure. V 77. minuti je prosti strel, ki ga je priigral Živec, mojstrsko izvedel Erik Janža, ki je zadel desni zgornji kot gostujočih vrat. Koprčani so vse sile usmerili v napad, kar so gostitelji kaznovali v 89. minuti. Po protinapadu in strelu Anžeta Jelarja je odbitek prefinjeno v mrežo za končnih 3:1 pospravil Urugvajec Sasha Alexander Aneff.

Vratarja prvi imeni dvoboja v Zavrču
Novinci v ligi so po štirih spomladanskih porazih prišli do prve točke v letu 2014. Zavrč je doma remiziral 1:1 proti Rudarju, ki je zapravil priložnost za skok na drugo mesto lestvice. Po dveh izrednih priložnostih na obeh straneh so Haložani povedli v 33. minuti. Po neugodni podaji Dorisa Kelenca je vratar gostov Matjaž Rozman žogo samo odbil, Matija Smrekar pa jo je iz bližine pospravil v mrežo.

Po seriji strelov so "knapi" izenačili v izdihljajih prvega polčasa. Po dolgi podaji Senada Jahića je do žoge prišel Mate Eterović in matiral razpoloženega Gregorja Finka. V zaključku tekme so oboji imeli priložnost za zmago, a sta vratarja krotila vse poskuse. Rudarjev čuvaj mreže Rozman je bil v sodnikovem podaljšku tudi žrtev grobega prekrška Mihe Kokola, ki je prejel neposredni rdeči karton.

Šeliga preprečil poraz v Gorici
Na večerni tekmi v Novi Gorici ob izjemno redkih strelih v okvir vrat ni bilo zadetkov, čeprav se je igralo predvsem na en gol - Olimpijin. V njem je stal prvi igralec srečanja Aleksander Šeliga, ki je ukrotil oba prava poskusa "vrtnic", za katere je obakrat poskusil zdaj drugi strelec prvenstva Massimo Coda: v 68. minuti z razdalje in v 87. minuti z glavo. Nerazburljiva tekma je tako še enemu izmed zasledovalcev Maribora odvzela pomembne točke.

25. KROG


TRIGLAV - MARIBOR 0:2 (0:1)
850; Mendy 38., Cvijanović 61./11-m

Triglav: Curanović; Djukić, Diallo, Poljanec, Šturm; Klemenčič, Bukara ( 55./Peternel), Udovič, Palibrk ( 77./Grvala); Majcen ( 55./M. Poplatnik), Redžić.

Maribor: Handanović; Viler, Rajčević, Šuler, Mertelj; Cvijanović , Filipović ( 90./Dodlek), Dervišević, Bohar ( 74./Moravac); Mendy ( 84./Tavares), Zahović.


CELJE - KRKA 2:1 (0:1)
830; Verbič 74., Bajde 78.; Perić 33.
: Gobec 25./Celje

Celje: Mujčinović; Žagar-Knez, Jugović ( 36./Žitko), Bilali, Gobec; Vrhovec, Kolman, Rajšel, Verbič ; Zajc ( 26./Vidmajer), Bajde ( 89./Žurej).

Krka: Obradović; Rašić, Buden, Vučkić ( 12./Krljanović), Ihbeisheh; Zeljković, Dežmar, Kramarič ( 56./Ranić); Carević, Perić ( 76./Košnik), Kastrevec.


DOMŽALE - LUKA KOPER 3:1 (1:1)
700; Živec 35., Janža 76., Aneff 89.; Palčič 23.

Domžale: Vidmar; Kous, Zec, Horić, Janža ( 82./Husmani); Maksimović, Korun; Požeg Vancaš ( 64./Aneff ), Majer ( 72./Jelar), Živec ; Parker.

Luka Koper: Simčič; Šme, Blažič, Halilović; Guberac, Čovilo, Črnigoj ( 65./Žibert), Galešić; Palčič ( 84./Lotrič), Pučko; Štromajer ( 58./Nukić).


ZAVRČ - RUDAR 1:1 (1:1)
650; Smrekar 32.; Eterović 44.
: Kokol 93./Zavrč

Zavrč: Fink; S. Čeh, Sambolec, Roškar, Kokol; Težak ( 77./Matjašič), Šafarič; Kelenc ( 68./Fuček), Golubar; Smrekar , Kresinger ( 81./Dugolin).

Rudar: Rozman; Klinar ( 57./Krefl), Knezović, Bubalović, Jahić; Stjepanović, Rotman( 89./Rošer); Podlogar, Firer ( 65./Kocić), Črnčič; Eterović .


GORICA - OLIMPIJA 0:0
600 gledalcev.

Gorica: Cordaz; Vanin, Modolo, Jogan, Favalli; Misuraca, Berardocco ( 82./Finocchio), Vicente ( 12./Vetrih); Bazzoffia ( 75./Boniperti), Lapadula; Coda.

Olimpija: Šeliga; Fink, Mitrović, Bajrić, ŠKarabot; Kostič, Kapun; Omladič, Trifković ( 64./Etame), Vukčević ( 84./Čeh); Djermanović ( 93,/Zorc).

                                     
Lestvica:                            
MARIBOR          25 15 4  6 55:26  49
LUKA KOPER       25 13 5  7 32:28  44
RUDAR            25 12 7  6 36:20  43
GORICA           25 11 8  6 41:22  41
ZAVRČ            25 11 4 10 38:43  37
DOMŽALE          25  9 8  8 41:29  35
OLIMPIJA         25  9 5 11 29:35  32
CELJE            25  7 6 12 22:36  27
KRKA             25  6 3 16 20:46  21
TRIGLAV          25  4 6 15 24:53  18
                                     

Sobotni dan z vsemi tekmami 25. kroga podrobneje spremljajte spodaj s pomočjo aplikacije ScribbleLive.

Zavrč do prve točke v letu 2014
Gorica ni znala streti Olimpije
Goli s tekme Celje - Krka
Koprčani poraženi v Domžalah
Maribor v Kranju utrdil vodstvo