Milivoje Novaković, ki je pred dvema tednoma s prestopom v Maribor razburkal strasti, je bil osrednja figura derbija. “Nova že ve: rajši hin, ko pa LJ green,” so na transparentu napisale Viole. Foto: www.alesfevzer.com
Milivoje Novaković, ki je pred dvema tednoma s prestopom v Maribor razburkal strasti, je bil osrednja figura derbija. “Nova že ve: rajši hin, ko pa LJ green,” so na transparentu napisale Viole. Foto: www.alesfevzer.com

Mislim, da je bilo ob koncu tekme tveganja čisto dovolj, želje tudi. Zmanjkala sta nam kakšen dober sprejem in malo boljša odločitev v zadnjih 20 metrih. Imeli smo situacije, ko smo imeli levo in desno proste igralce, a smo se napačno odločili.

Darko Milanič
Darko Milanič
Ob Darku Milaniču je na klopi sedel tudi športni direktor Zlatko Zahovič, ki pri prejšnjem trenerju Krunoslavu Jurčiću tega ni počel. Foto: www.alesfevzer.com
Viole
Takole so se Jurčića, čigar napadalna igralna filozofija jim je bila zelo všeč, spomnili navijači Maribora. Foto: www.alesfevzer.com
Po derbiju bolj zadovoljna Olimpija
Vrhunci tekme MB - OLI in komentar Prašnikarja

Na sinočnjem derbiju proti Olimpiji (0:0) je imel "Nova" najlepši priložnosti za gol pri gostiteljih, po eno v vsakem polčasu. "Zadovoljen sem s tem, kar je pokazal. Koristil nam bo in gotovo nam bo dal veliko dobrega. Pokazal je, da je "igračina". Nisem pa bil prepričan, da bo zdržal vso tekmo," je pred novinarji o napadalcu govoril trener Darko Milanič.

Novaković je pri 36 letih odigral svojo prvo tekmo v slovenskem prvenstvu. Med tednom je razmišljal, kako "vidi, da bolj težko kdo prevzame odgovornost v ekipi in da bo moral nekdo udariti po mizi in prebuditi ekipo". Milanič je njegovim besedam le pritrdil: "Milivoje je igralec, ki je veliko naredil v karieri, za njim so tekme v Bundesligi in z reprezentanco. Jasno je, da mora prevzeti odgovornost, da bo v težkih trenutkih vodil ekipo."
Petič po vrnitvi Olimpije 0:0
Potem ko ga pred tednom dni proti Celju ni bilo na seznamu za tekmo, ga je novi (stari) trener Maribora takoj poslal v napad nekoliko pred Marcosom Tavaresom. Odločitev mu je najbrž olajšala tudi povišana temperatura Jeana Philippa Mendyja, ki je zbolel po četrtkovem treningu v snegu in ni mogel igrati.

Novaković na koncu ni preprečil, da bi se na 27. ligaškem derbiju Maribor in Olimpija še petič razšla brez zadetkov, drugič v Ljudskem vrtu. To je celo najpogostejši izid na obračunih velikih tekmecev, odkar so se Ljubljančani leta 2009 vrnili v prvo ligo. Petkrat je bilo tudi 1:0 oziroma 0:1.

Milanič zadovoljen s pristopom
"Priča smo bili dobremu derbiju, zelo intenzivnemu. Na izziv smo se dobro odzvali, čustveno smo bili prisotni od prve do zadnje minute. Bila so obdobja, ko smo bili mi dominantni, in takšna, kjer je prevladovala Olimpija. Seveda smo si želeli zmago, borili smo se do skrajnih moči in veliko pretekli. Zadovoljen sem, kako so se fantje odzvali na neke spremembe v teh dneh in so to tudi pokazali na tekmi. Moram jih še bolje spoznati, da bom natančno vedel, kaj lahko kdo da v določenem trenutku," je tekmo ocenil Milanič, ki je v prvo postavo uvrstil tudi Damjana Boharja. Ta je od začetka igral prvič po 16. avgustu oziroma prvem derbiju v Ljudskem vrtu, na katerem je Olimpija slavila z 0:3.

Kako realne so možnosti za naslov Maribora, ki na lestvici še naprej zaostaja šest točk? "Mislim, da smo zelo odvisni od sebe. Fantom sem v slačilnici čestital in jim rekel, da je treba na naslednjih 12 tekmah storiti točno to, kar smo danes delali. Da bi bili tako čustveno in telesno maksimalno pripravljeni. Razumeli so sporočilo. Res pa je, da potrebujemo tudi pomoč tekmecev. Naredili bomo vse, da izpolnimo želje navijačev."

Naslednji derbi 6. ali 7. maja
"Misija 14" je bil napis na tribuni, ki se je pred srečanjem izpisal v koreografiji mariborskih navijačev. Za izpolnitev te misije bodo morali do 21. maja vijoličasti osvojiti sedem točk več kot Olimpija. Šest ne bo dovolj, saj bodo zeleno-beli boljši na medsebojnih tekmah, če na zadnjem derbiju v Stožicah čez dva meseca Maribor ne slavi z vsaj tremi zadetki razlike.

"Olimpija je resen tekmec, tu ni dileme. Tudi Maribor pa je zelo resen v nameri, da zavzame prvo mesto do konca prvenstva. Tako se bomo vedli vsak trenutek do konca. Zelo mirno se bom pripravljal na naslednje tekme. Sanjal ne bom. Danes smo pokazali, da hočemo nekaj narediti, želeli smo žogo naprej. To je ključno," je poudaril Milanič.

Vadili tudi zjutraj na dan tekme
Poleg trenerja sta svoje videnje tekme predstavila še Agim Ibraimi in Mitja Viler. "Bila je prava evropska tekma, šahovska partija. Olimpija je prišla po 0:0 in to dobila. Mislim, da smo bili boljši, Olimpija je iskala le protinapade. Morali bi izkoristiti priložnosti, ki smo jih imeli. Na koncu je izid pravičen. Lani so imele Domžale devet točk prednosti, pa smo bili na koncu prvak mi. Mislim, da bo tudi Olimpija še kiksala," je dejal makedonski reprezentant, ki je pred kratkim dobil tudi slovensko državljanstvo in je "zelo vesel, da je pravi Slovenec".

Največ razočaranja je kazal Viler. "Olimpija je bila slabša kot na prvih dveh derbijih, saj je veliko izgubila z odhodom dveh najboljših igralcev, Šporarja in Hentyja. Lahko smo razočarani, da nismo zmagali. Žal mi je, da nismo imeli še kakšnega dne več za pripravo, da bi izpilili nekatere avtomatizme. V času, ko Darka ni bilo z nami, smo pozabili določene stvari in so trenutki, ko imaš občutek, kot da smo v prvem razredu osnovne šole. Zaradi tega smo vadili tudi zjutraj na dan tekme. Ne igrajo pa trenerji, igramo mi igralci. Pokazati moramo več, odgovornost mora biti na naših plečih, pokazati moramo "jajca" in začeti zmagovati. Vidimo, da je slovenska liga izenačena, vsakdo lahko premaga vsakogar. A če ne bomo mi uspešni, ne bo nič," je v svojem slogu slikovito razložil Primorec.

Mislim, da je bilo ob koncu tekme tveganja čisto dovolj, želje tudi. Zmanjkala sta nam kakšen dober sprejem in malo boljša odločitev v zadnjih 20 metrih. Imeli smo situacije, ko smo imeli levo in desno proste igralce, a smo se napačno odločili.

Darko Milanič
Po derbiju bolj zadovoljna Olimpija
Vrhunci tekme MB - OLI in komentar Prašnikarja