Državno prvenstvo v nogometu je letos razburljivo, kot verjetno še nikoli, žal pa je na nogometnih stadionih tudi veliko nasilja. Foto: BoBo
Državno prvenstvo v nogometu je letos razburljivo, kot verjetno še nikoli, žal pa je na nogometnih stadionih tudi veliko nasilja. Foto: BoBo

Dvoboj je imel "tretji polčas", saj je po tekmi izbruhnilo nasilje. Navijači Olimpije, ki so bili na zelenem sektorju, so namreč dolgo čakali, da so jih spustili s tribun: "Stali smo pred zaklenjenimi vrati, vsake toliko časa je kdo zakričal: spustite nas ven. Napetost je naraščala, zraven je bila tudi ženska z desetletnim fantom in je prosila, naj vsaj njo spustijo ven. Policisti so nas ignorirali," je pojasnil navijač Olimpije (ne pa tudi član Green Dragonsov) Peter Zorman.

Kdaj so se začeli neredi? "Nekdo od navijačev je skočil na vrata in vpil: spustite nas ven. To je kar trajalo in vsi smo začeli postajati živčni. Nihče ni povedal, koliko časa bo to še trajalo. Zakaj ni nihče povedal: spustili vas bomo ob enajstih? Tako pa je napetost naraščala in ko so navijači v navalu odprli vrata, se je zgodilo, kar se ne bi smelo: policisti so šli proti nam in začeli škropiti s solzivcem kot vrtičkarji z vodo. Oni so bili vrtičkarji, mi pa solata. Samo "sprejali" so, ne glede na to, kdo je bil pred njimi."

Vodja sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi Tomislav Omejec je pojasnil, da sta se vse do 22.35 obe navijaški skupini zmerjali in grozili druga drugi, privržence Maribora (Viole) pa so dolgo pozivali, naj se umaknejo s stadiona, zato se je postopek zavlekel.

Športni psiholog Matej Tušak razume, da so morali policisti uporabiti solzivec: "Policisti predstavljajo oviro, zaradi katere si navijači ne upajo izzvati še večjega ekscesa. Prepričan sem, da nihče ni vesel, da uporabi solzivec, a če policisti ne bi v takšnih primerih uporabili solzivca, bi bile lahko tudi smrtne žrtve."

Na stran policistov se je postavil tudi Andrej Stare s TV Slovenija: "Policisti so heroji, ker se morajo ukvarjati s huligani, ki se pridejo na tekmo tepst in demolirat mesto. Pred 50 dnevi smo imeli Planico, bilo je 30 tisoč ljudi in policistom ni bilo treba ukrepati."

Celotno oddajo, v kateri so govorili tudi o obtožbah zoper vodstvo Olimpije, ki naj bi nogometašem Celja obljubilo nagrado za zmago nad Mariborom, si lahko ogledate v spodnjem videu.