Mladen Dabanović je po odlični karieri še vedno zelo dejaven v nogometu. V drugoligašu Aluminiju je športni direktor in vodja mladinske šole. Foto: www.alesfevzer.com
Mladen Dabanović je po odlični karieri še vedno zelo dejaven v nogometu. V drugoligašu Aluminiju je športni direktor in vodja mladinske šole. Foto: www.alesfevzer.com

Marsikaj bo treba popraviti, da ne bo slovenski nogomet z le Mariborom in Olimpijo podoben hokejski zgodbi z Jesenicami in Olimpijo. Želim si več izenačenih klubov, da se dvigne kakovost lige.

Milivoje Novaković
Milivoje Novaković je tik pred spomladanskim delom sezone okrepil Maribor, vendar njegov učinek v napadu ni bil takšen, kot so pričakovali navijači. Foto: Miloš Vujinović/BoBo

Novaković ni niti krivec niti nima nekih posebnih zaslug. Pričakovanja so bila velika, učinek povprečen, seveda pa samo en igralec težko premakne celo ekipo.

NK Olimpija Ljubljana - prvaki Slovenije 2015/16
Navijači Olimpije so v soboto poskrbeli, da je bil stadion v Stožicah skorajda razprodan, saj so želeli biti del velike zabave ob proslavljanju naslova. Pravi test, ali je Ljubljana nogometno prebujena, bo v naslednji sezoni, ko bodo gostovale ekipe, kot je Krka. Foto: www.alesfevzer.com

Ker imamo v finalu Slovenca, ni dileme, komu privoščim naslov. Upam, da bo Jan Oblak zaklenil vrata. Atletico je znan tudi po zadrževanju žoge in simuliranju. Če bodo zadnjih deset minut ležali na zelenici, samo da zavlačujejo, sprejmem tudi to.

Mladen Dabanović
Dabanović je v slovenskem prvenstvu igral vse desetletje, najprej v dresu Maribora, nato pa je bil član velenjskega Rudarja. Leta 1999 je odšel v tujino k belgijskemu Lokernu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Nočem zmanjševati uspehov Petra Prevca, ampak priti v Ligi NBA, NHL ali Ligi prvakov v finale je vsaj primerljivo s Petrovim uspehom.

Jan Oblak (Atletico Madrid)
Jan Oblak bo poskušal v soboto postati prvi Slovenec z zmagoslavjem v Ligi prvakov. Foto: EPA

Z Dabanovićem, ki je za Maribor branil med letoma 1991 in 1995, zbral pa je tudi 25 nastopov za slovensko člansko izbrano vrsto, smo se po koncu slovenskega prvenstva pogovarjali predvsem o Mariboru in Olimpiji, dotaknili pa smo se tudi jutrišnje finalne tekme slovenskega pokala in sobotnega spektakla v Milanu, ko se bosta za naslov evropskega prvaka pomerila Atletico Madrid z Janom Oblakom in mestni tekmec Real.


Je za slovenski nogomet dobro, da je Maribor po nizu petih naslovov lovoriko prepustil Olimpiji?
Za Maribor je to vsekakor slabo, je pa res, da smo si vsi ljubitelji nogometa želeli močno Olimpijo. Za nami je dobro prvenstvo. Če ne bi bilo nekaj senc, bi lahko rekel, da celo najboljše.

Imate v mislih predvsem to, kar se je na koncu dogajalo v Mariboru in Olimpiji?
Seveda, a tega ne bi več komentiral. Tu so še razne menjave trenerjev, izostanki plač in klubi, ki so na robu preživetja. Marsikaj bo treba popraviti, da ne bo slovenski nogomet z le Mariborom in Olimpijo podoben hokejski zgodbi z Jesenicami in Olimpijo. Želim si več izenačenih klubov, da se dvigne kakovost lige.

Menite, da bo Maribor po neuspešni sezoni močno prevetril svojo zasedbo?
Ekipa je videti iztrošena in bodo potrebne kakovostne osvežitve. Vse bo odvisno od financ, ne vem pa, kako močno bo treba zategniti pas. Ima pa Maribor že zdaj ekipo, s katero bi se lahko prebil do Evropske lige.

Nima Maribor dovolj rezerv iz prejšnjih sezon? Prodaje igralcev, igranje v Ligi prvakov ...
Nisem strokovnjak za to, s hitrim izračunom pa je jasno, da sponzorska sredstva ne zadostujejo niti za polovico proračuna. Torej, ali bo Maribor stavil na uvrstitev v Evropsko ligo, kar bi napolnilo proračun, ali pa bo moral v prodajo igralcev. Ko igraš na višji ravni, so stroški višji. Ko se spustiš, pa stroški ostanejo.

Katere tri nogometaše bi vi pri Mariboru takoj zamenjali?
Poglejte malo starost igralcev, pa boste dobili odgovor. Predvsem so to tisti, ki so imeli do zdaj ključno vlogo in največjo minutažo, a so se očitno iztrošili in jim je zmanjkalo tudi motiva, čeprav njihova kakovost še vedno ni sporna.

Milivoje Novaković?
Ne morem kar nekoga obtožiti, da je krivec, posebej zato, ker je prišel tik pred prvenstvom. Novaković ni niti krivec niti nima nekih posebnih zaslug. Pričakovanja so bila velika, učinek povprečen, seveda pa samo en igralec težko premakne celo ekipo.

Bi lahko Maribor okrepitve za naslednjo sezono poiskal kar v Sloveniji?
Težko. Igralci, ki se vsaj meni zdijo zanimivi, so predvsem pri Olimpiji. Da bi se ozirali po igralcih iz preostalih klubov, je težko. V domačem prvenstvu je igralcev preverjene kakovosti, ki bi jih lahko kar vključil v mariborsko postavo, ta trenutek malo.

Pa ima Maribor vsaj med mlajšimi kategorijami dobro generacijo?
Ima, zadaj je veliko kakovostnih igralcev. Vse mlajše selekcije so dobre. Tudi generacija '95, ki je igrala v reprezentanci, je večinoma prišla iz Maribora, a se v klubu ni mogla uveljaviti. Na primer Hotić, Dodlek ... Kar nekaj jih je B-ekipi, ki bi lahko dobili priložnost v A-ekipi, a so bili žrtve zahtev po doseganju rezultatov. Ko je imel Maribor deset točk prednosti na lestvici, je lažje uveljavljal mlade igralce. Petar Stojanović, na primer, ko je začel dobivati priložnost, je bil Maribor v prepričljivem vodstvu.

Pri vijoličastih se še vedno vse vrti okrog Zlatka Zahoviča. Bi bile tu nujne kakšne spremembe?
O Zlatku le toliko: Maribor je potegnil iz brezna in ga popeljal na evropsko raven. Je pa res, da kdor dela, tudi greši.

Po 21 letih se je naslov vrnil v prestolnico. Kako uspešna bi lahko bila Olimpija poleti, ko bo poskušala srečo v kvalifikacijah za Ligo prvakov?
Odvisno od žreba. Upam, da bodo navijači poskrbeli za takšno vzdušje, kot je bilo v Mariboru, ko so Viole in Maribor, dejansko, ne gre tukaj le za leporečje Zlatka Zahoviča, pripomogli k uspehom. Če bo to uspelo Ljubljani, bi imela Olimpija res prednost domačega igrišča. Je pa tako, da v Sloveniji prej začnemo državno prvenstvo in zato favorite lahko kdaj dobiš na levi nogi.

Bi lahko rekli, da je Ljubljana zdaj res nogometno prebujena?
Merilo bo, ko bodo navijači prišli tudi na manj pomembne tekme. Na tekmi zadnjega kroga je v Stožicah že bilo tako. Maribor ima od 3.000 do 4.000 navijačev na tribunah tudi takrat, ko igra s Krškim ali Rudarjem.

V sredo bo imel Maribor priložnost, da popravi vtis slabše sezone, saj bo igral v finalu Pokala Slovenije. Že v soboto proti Gorici je trener Milanič naredil nekaj sprememb v ekipi. Kakšna bo postava Maribora, kakšen bo finale?
Prepričan sem, da bo kar nekaj sprememb v udarni enajsterici Maribora in da bo ekipa našla rezerve in se maksimalno pripravila za finale. Prepričan sem, da bomo gledali dober nogomet. Celje je v vzponu, je v formi, Maribor pa odločilne tekme vedno odigra dobro.

V soboto bo v Milanu finale Lige prvakov. Boste kljub Janu Oblaku navijali za Real?
Imam dilemo. Drži, v principu navijam za Real. No ja, pri srcu mi je zadnjih nekaj let, a ker imamo v finalu Slovenca, ni dileme, komu privoščim naslov. Upam, da bo Jan Oblak zaklenil vrata. Atletico je znan tudi po zadrževanju žoge in simuliranju. Če bodo zadnjih deset minut ležali na zelenici, samo da zavlačujejo, sprejmem tudi to.

Kdo pa po vašem mnenju najbolj blefira prekrške na evropskih zelenicah?
Od prvega do zadnjega vsi pri Barceloni. Kot da bi imeli trhle noge. Ves čas padajo, sploh Sergio Busquets.

Ima vratar Jan Oblak sploh kakšno slabo točko?
Verjetno jo ima, ampak - vse se pozabi, če si psihično tako močan in stabilen kot on. Ko smo ga spremljali v polfinalu proti Bayernu, dobiš občutek, da ga je poln gol in da je povsod v petmetrskem prostoru. Ima izjemen občutek in neizmerno zaupanje soigralcev.

Izidi glasovanja za športnika leta 2015:
Peter Prevc (236 točk)
Jakov Fak (177)
Žan Košir (133)
Tine Urnaut (69)
Tim Gajser (44)
Filip Flisar (40)
Benjamin Savšek (22)
Jan Oblak (22)
Simon Špilak (14)
Sašo Bertoncelj (8)
Rajko Hrvat (4)
Senad Salkič (4)
Boštjan Maček (3)
Jan Polanc (2)
Dejan Zavec (1)
Domen Škofic (1)
Goran Dragić (1)
Josip Iličić (1)
Matej Bečan (1)
Milivoje Novaković (1)
Mitja Gasparini (1)
Samir Handanović (1)


Pred dnevi ste se na Twitterju vprašali, kdo naj bo športnik Slovenije (decembra športnika Slovenije izbira Društvo športnih novinarjev Slovenije), Peter Prevc ali Jan Oblak? Vi bi najbrž izbrali Oblaka.

Bi ga. Prav zato sem na Twitterju to izpostavil. Nočem zmanjševati uspehov Petra Prevca, ampak priti v Ligi NBA, NHL ali Ligi prvakov v finale je vsaj primerljivo s Petrovim uspehom.

Že po lanskem izboru ste se spraševali, kako s(m)o lahko novinarji z le eno točko nagradili Gorana Dragića in Samirja Handanovića ...
Poglejte Handanovića. Je najboljši vratar v Serie A! Tisoč vratarjev sanja, da bi dobili priložnost v prvi italijanski ligi, kaj šele, da bi bili najboljši. In če si, tako kot Samir, najboljši, je to primerljivo z največjimi uspehi slovenskih individualnih športnikov. Še enkrat, ni "problem" Prevc, ampak kdo od tistih desetih vmes.

Marsikaj bo treba popraviti, da ne bo slovenski nogomet z le Mariborom in Olimpijo podoben hokejski zgodbi z Jesenicami in Olimpijo. Želim si več izenačenih klubov, da se dvigne kakovost lige.

Novaković ni niti krivec niti nima nekih posebnih zaslug. Pričakovanja so bila velika, učinek povprečen, seveda pa samo en igralec težko premakne celo ekipo.

Ker imamo v finalu Slovenca, ni dileme, komu privoščim naslov. Upam, da bo Jan Oblak zaklenil vrata. Atletico je znan tudi po zadrževanju žoge in simuliranju. Če bodo zadnjih deset minut ležali na zelenici, samo da zavlačujejo, sprejmem tudi to.

Nočem zmanjševati uspehov Petra Prevca, ampak priti v Ligi NBA, NHL ali Ligi prvakov v finale je vsaj primerljivo s Petrovim uspehom.