Večni derbi so zaznamovale tri prekinitve tekme zaradi odmetavanja pirotehničnih izdelkov na nogometno zelenico. Ena izmed petard je odjeknila tudi v neposredni bližini Olimpijinega vratarja Aleksandra Šelige (na fotografiji). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Večni derbi so zaznamovale tri prekinitve tekme zaradi odmetavanja pirotehničnih izdelkov na nogometno zelenico. Ena izmed petard je odjeknila tudi v neposredni bližini Olimpijinega vratarja Aleksandra Šelige (na fotografiji). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maribor brez težav ugnal Olimpijo
Vijoličasti dobili derbi v Stožicah
Fajić z lahkoto podvojil vodstvo
Mendy visoki zmagi postavil piko na i
Dragonsi tudi v 2. polčasu poskrbeli za prekinitev
Bohar Maribor popeljal v vodstvo
Green Dragonsi za nekaj minut prekinili derbi

Uvod v spomladanski del državnega prvenstva je bil vse prej kot spektakularen. Igra na nogometni zelenici ni navdušila, še manj pa je navdušilo dogajanje na tribunah, saj je bil večni derbi prekinjen kar trikrat.

Večni derbi v videih
Dogajanje z večnega derbija med Olimpijo in Mariborom si lahko še enkrat ogledate v videoposnetkih na desni strani članka.

Z zmago so vijoličasti še utrdili vodstvo na prvenstveni lestvici, zdaj imajo pred drugouvrščenim Koprom pet točk naskoka. Olimpija ostaja na 6. mestu, za petouvrščenim Rudarjem iz Velenja ima po 20 odigranih krogih šest točk zaostanka.

Dragonsi razgrajali, Bohar zadel
Večni derbi se je v Stožicah na zelenici začel precej mirno, obe moštvi sta igrali predvsem na sredini igrišča, kakšnih večjih priložnosti si nista priigrali. Po dobrih 20 minutah igre je moral glavni sodnik Damir Skomina igro prekiniti zaradi metanja pirotehničnih izdelkov ljubljanskih navijačev, ki so sicer vsak dotik z žogo nekdanjega zmaja Dareta Vršiča, ki je pozimi z Dunaja prispel v štajersko prestolnico, pospremili z glasnimi žvižgi. Po krajši prekinitvi se je tekma nadaljevala, v 35. minuti je nato prišlo tudi do prve spremembe izida. Akcijo za zadetek je začel kapetan Aleš Mertelj, ki je na desni strani lepo zaposlil Jeana-Philippeja Mendyja. Ta je spretno švignil mimo Matica Finka in podal pred vrata, kjer je brez večjih težav domačega vratarja Aleksandra Šeligo premagal Damjan Bohar.

Ljubljančani so padli v manjšo krizo, takoj po zadetku je po novi lepi akciji Mendyja in Boharja zapretil še Vršič, ki je nastreljal obrambo zeleno-belih, iz prepovedanega položaja pa je nato švignil Mendy in s silovitim strelom zatresel zunanji del mreže.

Nova daljša prekinitev
Na začetku drugega polčasa so bili v ospredju znova ljubljanski navijači, ki so spet prekinili tekmo, eden izmed njih je stekel na zelenico, prostor za golom Šelige je bil zavit v dimno zaveso pirotehničnih sredstev, zato je Skomina igralcem ukazal odhod z igrišča. Med prekinitvijo so gasilci z zelenice pobirali bakle in ostala pirotehnična sredstva, mariborski navijači pa so se medtem na tribuni zabavali s plesanjem.

Vršičev predložek za Fajićev gol
Prvi pravi strel v nadaljevanju je proti vratom šele v 75. minuti sprožil Mertelj, ki je s silovitim strelom z razdalje ogrel dlani Šelige. Mariborski nogometaši so v 80. minuti zlahka predrli vezno linijo gostiteljev in si bliskovito ustvarili priložnost za zadetek. Po levi strani je prodrl Vršič in z natančnim predložkom pred vrata zaposlil vtekajočega Nusmirja Fajića, ki je iz neposredne bližine brez večjih težav zadel z glavo.

Mendyjev zadetek in tretja prekinitev
Ljubljančani so bili v drugem polčasu bolj ali manj nenevarni, najresneje so pravzaprav zapretili v prvi minuti dodatka - Skomina je tekmo zaradi daljše prekinitve v drugem polčasu podaljšal za deset minut -, ko je po nespretnem posredovanju lastno vratnico zadel Aleksander Rajčević. V 95. minuti je vijoličasti zmagi piko na i postavil Mendy, ki je iz bližine premagal nemočnega Šeligo in postavil končni izid 3:0. Skomina je nato zaradi rasističnih vzklikov derbi še tretjič prekinil, tekma se je končala po 61 minutah in 21 sekundah igre v drugem polčasu.
Kosanović se je opravičil navijačem
Trener Olimpije Milorad Kosanović je po tekmi dejal: "Vsega, o čemer smo govorili v petek, danes nismo videli. Opravičujem se navijačem za današnjo igro, ne toliko za rezultat. Mi smo šli v tekmo tako, kot od nas nihče ni pričakoval. Naredili smo nekaj napak, tekmecem dovolili protinapade in tudi zadetke, s katerimi so lahko tekmo mirno pripeljali do konca." Njegov kolega na klopi Maribora, Ante Šimundža, pa je povedal: "Mislim, da smo pokazali dobro predstavo, bili smo dominantni v vseh pogledih in nadzorovali potek tekme. Tudi v glavah smo bili pravi. Fantje so kljub prekinitvam ostali osredotočeni in smo zasluženo prišli do zmage."

Preložena tekma 4. kroga:
OLIMPIJA - MARIBOR 0:3 (0:1)
5.000; Bohar 35., Fajić 80., Mendy 95.

Olimpija: Šeliga, Fink, Mlinar-Delamea, Mitrović, Škarabot, Eteme (83./Čeh), Kostić, Zalaznik (55./Valenčič), Zorc, Trifković, Šporar (22./Djermanović).

Maribor: Handanović, Milec, Rajčević, Arguus, Viler, Filipović, Mertelj, Bohar (98./Cvijanović), Vršič (98./Mejač), Fajić, Mendy (97./Zahovič).

Glavni sodnik: Damir Skomina

Lestvica:                            
MARIBOR          20 13 2  5 46:19  41
LUKA KOPER       20 11 3  6 24:20  36
ZAVRČ            20 11 3  6 34:31  36
GORICA           20 10 5  5 37:19  35
RUDAR            20  9 5  6 24:16  32
OLIMPIJA         20  8 2 10 26:33  26
DOMŽALE          20  6 7  7 31:24  25
CELJE            20  6 4 10 16:29  22
KRKA             20  4 3 13 15:38  15
TRIGLAV          20  3 4 13 17:41  13
                                     

Maribor brez težav ugnal Olimpijo
Vijoličasti dobili derbi v Stožicah
Fajić z lahkoto podvojil vodstvo
Mendy visoki zmagi postavil piko na i
Dragonsi tudi v 2. polčasu poskrbeli za prekinitev
Bohar Maribor popeljal v vodstvo
Green Dragonsi za nekaj minut prekinili derbi