Razočarani nogometaši Olimpije po koncu tekme superpokala. Foto: Aleš Fevžer
Razočarani nogometaši Olimpije po koncu tekme superpokala. Foto: Aleš Fevžer

Igrali smo pametno in taktično zrelo. Zelo dobro smo stali na igrišču. Mislim, da smo v veliki meri izpolnili pričakovanja trenerja. Olimpija si praktično ni pripravila resne priložnosti. Rutinirano smo zmagali. Zahovič? Ta situacija nam ni šla v plus, a smo profesionalci in smo se poskušali osredotočiti na treninge.

Aleš Mejač
Ante Čačić
Ante Čačić: "Prepričan sem, da bomo na naslednjih tekmah še bolj sveži in bomo igrali še bolje kot na tej." Foto: Aleš Fevžer
Maribor za uvod sezone deklasiral Olimpijo
Maribor osvojil prvo letošnjo lovoriko

Olimpija si je po "težavah" v Mariboru od superpokala obetala prvo lovoriko, dobila pa najhujši poraz (3:0) proti večnim tekmecem, odkar sta tekmeca 24. oktobra 2007 v Ljudskem vrtu po ustanovitvi nove Olimpije znova oživela staro rivalstvo.

Šporar: Katastrofalno je bilo
"Dejansko smo bili slabi, a mislim, da se bomo kar hitro pobrali in bomo še uspešni. Verjetno potrebujemo kakšen pozitiven izid. Upam, da se bo to zgodilo že v soboto proti Rudarju. Vidimo pa, da imamo še kar nekaj težav," je na novinarski konferenci po tekmi v Celju razlagal potrti trener Andrej Razdrh, ki si je želel, da se Olimpija v novi sezoni še bolj približa Mariboru oziroma ga celo izrine s prestola, a zdaj vsaj nekaj noči ne bo nič kaj mirno spal.
Če se s porazi na pripravljalnih srečanjih proti Rijeki (0:4), Dinamu Zagreb (1:2) in ukrajinskemu Metalurgu (0:4) Vrhničan ni preveč obremenjeval, pa ga je nemoč proti Štajercem spravila v zelo neprijeten položaj. Razlika v zadetkih na zadnjih štirih tekmah njegovega moštva je 1:13!

Uigrani in kombinatorni Maribor je bil za razred boljši od Ljubljančanov, ki niso znali sestaviti pametne akcije, ob tem pa puščali veliko lukenj v obrambi. "Katastrofalno je bilo. Jezni smo in hkrati razočarani. To je slaba popotnica za naprej. Nismo pokazali dovolj volje in želje. Mislili smo, da bomo lahko konkurirali Mariboru, a se je izkazalo drugače. Tudi oni so imeli naporne priprave, tako kot mi, zato utrujenost ne more in ne sme biti izgovor za našo slabo predstavo. Manjkajo nam hitra igra, kombinatorika, zadnja podaja, zaključni streli. Vse to bomo morali popraviti," je zmajeval z glavo Andraž Šporar, ki je imel v 40. minuti še najlepšo priložnost Olimpije, a je njegov strel z glavo pod prečko lepo ubranil Jasmin Handanović. Mladi napadalec je potrdil, da ima ponudbe drugih klubov, a o njih ne sme govoriti.

Čačić: Porazi so včasih pomembnejši kot zmage

Potem ko so ljubljanski navijači po napovedanem odstopu športnega direktorja Zlatka Zahoviča in sredinem visokem porazu Maribora na prijateljski tekmi proti nemškemu drugoligašu Kaiserslauternu z 0:7 "zavohali" kri, jih je nedeljski razplet hitro streznil. Vijoličaste nogometaše pa je, kot kaže, spodrsljaj v Strassu le še dodatno motiviral.
"Izid je bil res neugoden, toda za trenerja in klub so včasih veliko pomembnejši porazi kot zmage. Pomembno je, da naslednje jutro normalno delaš naprej. Po takšnem porazu se je treba znati kosati s pritiskom. Prepričan sem, da smo iz tiste tekme izšli močnejši. Sicer pa sem že prej vedel, da je v tistem trenutku Kaiserslautern premočan tekmec za nas, ker je šele začel priprave, mi pa smo jih končali," je poudaril trener Ante Čačić, dopolnil pa ga je Aleš Mejač: "Vsak posameznik se je pri sebi zamislil. Dovolj zreli smo, da velikih posledic na nas to ni pustilo. Iz tistega poraza smo izvlekli nekaj pozitivnega. Pogovorili smo se in še bolj stopili skupaj."

Ibraimi: Odigrali smo super tekmo

Proti Kaiserslauternu je ob Marcosu Tavaresu, Arghusu in Martinu Milcu počival Agim Ibraimi. Kako pomemben je Makedonec za Maribor, je znova pokazala nedeljska tekma. Kljub težavam z gležnjem je bil na Areni Petrol najboljši igralec tekme. Podal je za prva dva zadetka in začel akcijo za tretjega.
"Nisem še stoodstotno pripravljen. Vsak dan sem na terapijah in upam, da bo boljše," je dejal o poškodbi, o osvojenem superpokalu pa povedal naslednje: "Čačić želi kombinatorno igro in čim večjo posest žoge. Tako smo igrali tudi danes. Zdelo se je, da je Olimpija utrujena, a to ni pomembno. Odigrali smo super tekmo." Kakšna bo njegova prihodnost? "Ne obremenjujem se s prestopom. Srečen sem tu, lovorike prihajajo, gremo naprej. Vsak igralec sanja o igranju v Ligi prvakov, jaz to želim z Mariborom. Maribor mi je dal vse in želim mu nekaj vrniti."
Čačić se zaveda, da je Ibraimi vroča "roba" na nogometni tržnici. Si bo prizadeval, da ga zadrži vsaj do odločilnih tekem za uvrstitev v najmočnejše klubsko tekmovanje? "Klubi živijo s tem, da prodajajo igralce. Takšne nogometaše bi rad imel čim dlje v svojem moštvu, a na to nimam vpliva. To je stvar klubske politike," trdi hrvaški trener, ki se za zdaj pred novinarji še ni opogumil odgovarjati v slovenščini, se pa - kot je obljubil, ko je prišel v Maribor - trudi, da bi mu to čim prej uspelo.

Igrali smo pametno in taktično zrelo. Zelo dobro smo stali na igrišču. Mislim, da smo v veliki meri izpolnili pričakovanja trenerja. Olimpija si praktično ni pripravila resne priložnosti. Rutinirano smo zmagali. Zahovič? Ta situacija nam ni šla v plus, a smo profesionalci in smo se poskušali osredotočiti na treninge.

Aleš Mejač
Maribor za uvod sezone deklasiral Olimpijo
Maribor osvojil prvo letošnjo lovoriko