Tim Matavž, ki je v soboto po poškodbi prvič odigral vso tekmo, bo od poletja član Napolija, ki na 2. mestu Serie A za vodilnim Milanom zaostaja za 6 točk. Foto: EPA
Tim Matavž, ki je v soboto po poškodbi prvič odigral vso tekmo, bo od poletja član Napolija, ki na 2. mestu Serie A za vodilnim Milanom zaostaja za 6 točk. Foto: EPA
Samir Handanović in Hernan Crespo
Nedeljska večerna tekma je imela za Samirja Handanovića eno večjo napako - v 69. minuti je zaradi ugovarjanja prejel rumeni karton. Ker je to že njegov četrti karton, bo moral 1. vratar Udineseja izpustiti tekmo s Parmo in tako ne bo mogel vrniti Crespu za zadeto enajstmetrovko. Foto: EPA
Milivoje Novaković in Mišo Brečko (Köln)
Zanimiv je pogled, kjer Milivoje Novaković najraje dosega gole. Letos je na domačem RheinEnergieStadionu dosegel kar 13 od skupno 14 golov. Prvega v gosteh je "Nova" zabil šele v prejšnjem krogu ob polomu pri Borrusii Mönchengladbach (1:5). Foto: EPA
Matej Mavrič
Matej Mavrič je z dvema goloma precej pomagal Kapfenbergu, da se je utrdil na 8. mestu avstrijske lige, s čimer je sorazmerno varen pred bojem za obstanek. Foto: MC NZS.si/Taka

Ko je sodnik okoli pol enajste zvečer na bučnem San Paolu v Neaplju v 89. minuti tekme Napoli - Udinese pri izidi 0:2 pokazal na belo točko za gostitelje, je na desettisoče Napolitancev verjelo, da bodo priče novemu čudežnemu preobratu "azzurrov". Dve desetletji je minilo, odkar je jug Italije po božje častil podvige Diega Maradone, zdaj pa so Edison Cavani in Ezequiel Lavezzi ter soigralci znova podžgali evforijo "Afričanov", kot znajo severnjaki še danes zmerjati južnake.

Matavž poleti iz Groningena v Napoli
Športni direktor Groningena Hans Nijland je za najpomembnejši nizozemski časopis De Telegraaf potrdil, da se je Tim Matavž uspešno dogovoril z Napolijem za podrobnosti v pogodbi, s čimer prestop slovenskega napadalca iz Nizozemske v Italijo čaka le še na odprtje poletnega prestopnega roka, ko se bo tudi izvedel. Napoli bo za 22-letnega Šempetrca Groningenu odštel 8 milijonov evrov, s čimer je to druga najvišja odškodnina za slovenskega nogometaša. Matavž je v letošnji sezoni v Eredivisie na 26 tekmah zabil 15 golov, od poletja 2007, ko se je iz Gorice preselil na Nizozemsko, pa se je na 97 tekmah 54-krat vpisal med strelce. V zadnjem letu je postal tudi član slovenske reprezentance, za katero je zbral 8 nastopov in "hat-trik" proti Ferskim otokom.
Rekord za najdražji slovenski prestop ostaja v lasti Zlatka Zahovića. Rekorder po številu tekem in zadetkov v slovenski reprezentanci (80/35) je leta 1999 za 13,5 milijona evrov iz Porta odšel v grški Olympiacos. Vrednost Samirja Handanovića je trentno ocenjena na 10 milijonov evrov.


Preprečen nov napolitanski čudež

A šampionske ambicije Napolija so naletele na rokavice Slovenca - Cavani je sprožil v levi spodnji kot, 26-letni Ljubljančan na začasnem delu v Vidmu pa je s skokom zaustavil žogo, s čimer je preprečil znižanje na 1:2. Po dolgem sodniškem dodatku se je izkazalo to ključno za zmago Udineseja, saj je gostiteljem s silnim pritiskom uspelo zadeti v 95. minuti, potem ko je nesrečni Cavani iz bližine zgrešil žogo, Mascara pa jo je pospravil v mrežo mimo Handanovića, ki je bil pripravljen na Urugvajčev strel.

Samirju za trenerjem najvišja ocena
"Sarma" je v letošnji sezoni na 30 ligaški tekmi tako ubranil že peto enajstmetrovko: Eto'o (Inter), Barreto (Bari), Di Michele (Lecce), Hamšik in Cavani (oba Napoli). Z 11 metrov sta ga tako ugnala le Crespo (Parma) in v prejšnjem krogu s "panenko" kapetan Rome Totti. Ob obranjeni najstrožji kazni je slovenski reprezentančni vratar zablestel še z izredno reakcijo ob strelu Lavezzija s 5 m ob koncu 1. polčasa, ko je bil izid še 0:0. Zaradi tega si je v furlanskih medijih ob trenerju Guidolinu prislužil tudi najvišjo oceno (8,5).

"Poleti lahko pristane v velikem klubu"
Furlani, ki so trenutno na 5. mestu Serie A, so se po dveh porazih vrnili v igro celo za Ligo prvakov, kar povečuje tudi možnosti, da bo Samir Handanović kljub zanimanju oglednikov najmočnejših evropskih klubov ostal član "belo-črnih". "Samirju gre letos izredno dobro in doživlja fantastično sezono in bil lahko poleti pristal v velikem evropskem klubu. Anglija? Zakaj pa ne, saj bo tam veliko premikov v vratih. Iskal bo Arsenal, prav tako Manchester United, Aston Villa, Liverpool in Tottenham," se je za Angleže o svojem varovancu razgovoril nogometni menedžer Federico Pastorello.

Bo o prvenstvu odločal obračun Udinese - Milan?
A prestopna ugibanja o nadaljnji karieri Handanovića, ki priznava, da se v Udineseju in Vidmu počuti kot doma, bodo počakala na razplet sezone 2010/11, v kateri bi lahko imel slovenski vratar še zelo odmevno vlogo. Če vodilni Milan ob poškodbah napadalcev ne bo odločil Serie A do zadnjega kroga, ga v 38. krogu 22. maja zvečer čaka gostovanje pri Udineseju, ki se bo najverjetneje tedaj še boril za preboj v Ligo prvakov.

"Nova" se vzpenja po lestvici strelcev
Tretjič zapored je v nemškem prvenstvu zadel Milivoje Novaković, ki pa je moral vnovič priznati premoč nasprotniku, a tokrat na domačem igrišču. Stuttgart je v Kölnu slavil s 3:1, "NovaGol" pa je v 69. minuti z novim dobrim postavljanjem na vrh 5-metrskega prostora vlil upanje "kozličkom". Prvi reprezentančni napadalec je tako v 1. Bundesligi dosegel že 14 golov, s čimer se je povzpel na 4. mesto lestvice strelcev in samo še za dva gola zaostaja za dosežkom izpred dveh let, ko je zabil 16 golov.

Prebujen Mavričev strelski nagon
Drugič zapored je zadel reprezentančni branilec Matej Mavrič Rožič, ki je na prvenec v avstrijski Bundesligi čakal 26 tekem, zato pa je na drugi zadetek za Kapfenberg čakal le 84 minut. Pri zmagi v gosteh nad Linzem je 32-letni Pirančan po kotu in slabem odboju z "bombo" zadel za 2:0.

Handanovićeva obramba Cavanijevega strela z 11-metrovke (od 4:30)


Novakovićev 14. gol v letošnji Bundesligi

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Matjaža Keka (24 igralcev)
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Vid BelecCrotone (ITA II)Livorno - Crotone 1:2/kartoni
Jasmin HandanovićEmpoli (ITA II)Atalanta - Empoli 1:2/na klopi
Samir HandanovićUdinese (ITA)Napoli - Udinese 1:2vso tekmo v 89' ubranil 11-m, v 69' - 4. karton
BRANILCI (8)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Roma - Palermo 2:3/izven postave
Mišo BrečkoKöln (NEM)Köln - Stuttgart 1:3vso tekmo/

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)Chievo - Bologna 2:0vso tekmo v 18' - 9. rumeni karton
Branko IlićLokomotiva Moskva (RUS)Lokomotiva - Volga NIžnij 1:0/na klopi
Bojan JokićChievo (ITA)Chievo - Bologna 2:0/izven postave
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)LASK Linz - Kapfenberg 0:3vso tekmo v 27' za 0:2
Marko ŠulerGent (BEL)Gent - Standard Liege 1:3vso tekmo/
Mitja VilerMariborTriglav - Maribor 1:2od 89' (1:2)/
VEZISTI (9)
Armin BačinovićPalermo (ITA)Roma - Palermo 2:3do 63' (1:1)zakrivil 11-m

Valter Birsa

Auxerre (FRA)Toulouse - Auxerre 0:1do 88' (0:0)/
Josip IličićPalermo (ITA)Roma - Palermo 2:3/poškodovan
Andraž KirmWisla Krakow (POL)Wisla - Belchatow 3:1vso tekmo/
Robert Koren (c)Hull City (ANG II)Swansea - Hull C. 1:1;
Hull C. - Doncaster 3:1
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
Nejc PečnikKrilja Sovjetov (RUS)Krilja Sovjetov - Krasnodar 0:0vso tekmo/
Aleksander RadosavljevićADO den Haag (NIZ)AZ Alkmaar - Den Haag 3:1vso tekmo v 90' -
Goran ŠukaloDuisburg (NEM II)Energie C. - Duisburg 3:1vso tekmo/
Dare VršičOlimpija LjubljanaRudar - Olimpija 1:3vso tekmostrel za avtogol Cipota (1:3)
NAPADALCI (4)
Zlatko DedićBochum (NEM II)Ingolstadt - Bochum 3:0od 46' (2:0)/
Zlatan LjubijankićGent (BEL)Gent - Standard Liege 1:3do 84' (1:3)/
Milivoje NovakovićKöln (NEM)Köln - Stuttgart 1:3vso tekmo v 69' za 1:3 - 14. gol sezone
Tim MatavžGroningen (NIZ)Vitesse - Groningen 2:1vso tekmo/
"Ladje na obzorju"
Miran BurgičWacker Tirol (AVT)Wacker Tirol - Rapid Dunaj 0:3vso tekmo/
Elvedin DžinićCharleroi (BEL)Eupen - Charleroi 4:2vso tekmo
Enej JeleničGenoa (ITA)Genoa - Brescia 3:0/izven postave
Andrej KomacRuch Chorzow (POL)Widzew Lodz - Ruch 0:0do 60' (0:0)/
Rene KrhinBologna (ITA)Chievo - Bologna 2:0/izven postave
Rok KronaveterEnergie Cottbus (NEM II)Energie C. - Duisburg 3:1/ivzen postave
Jasmin KurtićPalermo (ITA)Roma - Palermo 2:3od 91' (1:3)/
Dejan LazarevićTorino (ITA II)18. 4.: Torino - Reggina?tekma v ponedeljek
Rene MiheličNacional (POR)18. 4.:Nacional - Braga?tekma v ponedeljek
Dalibor StevanovićVitesse (NIZ)Vitesse - Groningen 2:1/na klopi