Ruski navijači so bili lahko zadovoljni z uvodom v tekmovanje. Foto: Reuters
Ruski navijači so bili lahko zadovoljni z uvodom v tekmovanje. Foto: Reuters
Fedor Smolov
Fedor Smolov je v 69. minuti postavil končni izid tekme. Foto: Reuters
Rusi za uvod premagali Novo Zelandijo
Gol Smolova za 2:0 v 69. minuti
Avtogol Boxalla za vodstvo Rusije z 1:0

Pred 50.251 gledalci je Rusija že v prvem polčasu pokazala, da je kakovostnejša tekmica od prvaka Oceanije in si priigrala kar nekaj lepih priložnosti. Povedla je v 31. minuti, ko je po nekaj zaporednih hitrih podajah Denis Glušakov prišel pred vratarja Stefana Marinovića, žogo poslal čezenj, Michael Boxall pa te ni uspel ustaviti oziroma jo je tudi z nekaj smole spravil v lastno mrežo.

Že v 8. minuti je s strelom z glavo Georgij Džikija s šestih metrov oplazil vratnico

Novozelandci redko zapretili
Tudi v uvodu drugega polčasa je bil Marinović večkrat na preizkušnji. V 69. minuti je na 2:0 povišal Fedor Smolov, ki je zadel iz bližine po podaji Aleksandra Samedova z desne strani in novem nespretnem posredovanju Boxalla. Smolovu so v prvem polčasu sodniki razveljavili zadetek zaradi prepovedanega položaja.

V 78. minuti so eno redkih priložnost zapravili tudi Novozelandci. Tommy Smith je prišel do strela z glavo, toda Igor Akinfejev je dobro posredoval. Zadnjo večjo priložnost je že v sodniškem dodatku zapravil Aleksander Buharov, ki se je malce zapletel in ni mogel optimalno streljati iz bližine.

Infantino: Hvala, Rusija
Turnir je sicer po slavnostnem odprtju uradno začel predsednik Mednarodne nogometne zveze Gianni Infantino, ki je pred številnimi uglednimi gosti na čelu z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in nogometno legendo Pelejem dejal: "Rad bi se zahvalil štirim ruskim mestom za fantastično opravljeno delo. Hvala, Rusija. Pridite v Rusijo in začutili boste najboljši nogometni turnir v zgodovini."

Simbolični začetni udarec na stadionu St. Peterburg je izvedla maskota turnirja in SP-ja, volk Zabivaka, ki se je spustil z vrha stadiona.

Osem reprezentanc v dveh skupinah
Pokal konfederacij doživlja svojo deseto izvedbo. Potekal bo še v Moskvi, Sočiju in Kazanu. Na turnirju poleg omenjenih dveh reprezentanc sodelujejo še svetovni prvak Nemčija in zmagovalci preostalih petih celinskih tekmovanj - Portugalska (prvak Evrope), Čile (prvak Južne Amerike), Mehika (prvak Severne in Srednje Amerike ter Karibov), Avstralija (prvak Azije) in Kamerun (prvak Afrike).

Prenos vseh tekem bo na TV SLO 2 in MMC-ju!
Skupina A

1. krog:
RUSIJA - NOVA ZELANDIJA 2:0 (1:0)
50.251; Boxall 31./ag, Smolov 69.
(St. Peterburg)

Rusija:
Akinfejev, Vasin, Džikija, Poloz ( 64./Buharov), Glušakov, Smolov ( 90./Mirančuk), Kudrjašov, Golovin, Žirkov, Samedov, Jerohin ( 77./Tarasov).

Nova Zelandija: Marinović, Wynne, Boxall, Barbarouses ( 61./Tuiloma), McGlinchey, Wood, Rojas ( 71./Smeltz), Thomas, Colvey ( 83./Patterson), Smith, Durante.
Sodnik: Wilmar Roldan (Kolumbija)



Nedelja ob 17.00:
PORTUGALSKA - MEHIKA (Kazan)

Skupina B

1. krog, nedelja ob 20.00:
KAMERUN - ČILE (Moskva)

Ponedeljek ob 17.00:

AVSTRALIJA - NEMČIJA (Soči)
Prenos vseh tekem bo na TV SLO 2 in MMC-ju!

Rusi za uvod premagali Novo Zelandijo
Gol Smolova za 2:0 v 69. minuti
Avtogol Boxalla za vodstvo Rusije z 1:0