Sintayehu Sallalich je z dvema zadetkoma pomagal Mariboru prvič v letošnji sezoni premagati Zavrč. V prejšnjih petih poskusih vijoličastim to ni uspelo. Foto: Miloš Vujinović/BoBo
Sintayehu Sallalich je z dvema zadetkoma pomagal Mariboru prvič v letošnji sezoni premagati Zavrč. V prejšnjih petih poskusih vijoličastim to ni uspelo. Foto: Miloš Vujinović/BoBo
Sunny Omoregie
Sunny Omoregie je že po petih minutah zatresel mrežo gostiteljev. Foto: BoBo
Celjani osmič v finalu pokala
Vijoličasti v podaljšku strli Zavrč
Zadetek Omoregieja na tekmi Domžale - Celje
Novaković v 102. in 105. minuti odločil polfinale
Zadetek Sallalicha po 46 sekundah podaljška
Gol Sallalicha za 2:1 proti Zavrču
Matjašič osmešil obrambo Maribora za 1:1
Zadetek Mendyja za 1:0 proti Zavrču

Mariborčani so se dodobra namučili z Zavrčem, ki se je aktualnemu prvaku dobro postavil po robu, dolgo je tudi držal izid, ki bi ga popeljal v finale, a je v 72. minuti za 2:1 zadel Sallalich.

Tekma se je prelomila v 75. minuti, ko je drugi rumeni karton zaradi domnevnega simuliranja prekrška na robu kazenskega prostora dobil Matija Miketić. Po izključitvi so vijoličasti zaigrali odločneje, izkoristili so terensko premoč in tekmo odločili v sodnikovem podaljšku.

Mendy zadel ob prvi vratnici z glavo
Tekma se je začela dokaj mirno. Šele v 24. minuti je imel gostujoči vratar Matija Kovačić več dela. Dare Vršič se je odločil za strel z dobrih 20 metrov, žoga je letela proti levi vratnici, a jo je Kovačić uspešno odbil. V 30. minuti so domači prišli do želenega vodstva. Vršič je izvajal kot z desne strani, Jean-Philippe Mendy je bil tik ob levi vratnici in žogo pred Kovačičem poslal v mrežo. Francoski napadalec bi lahko v 37. minuti povišal vodstvo. Milivoje Novaković je poslal predložek z desne strani, Mendy pa je s sedmih metrov zadel levo vratnico.

Kar ni uspelo Golubarju, je Matjašiču
Minuto pozneje bi Zavrčani lahko izenačili. Domača obramba se je nespretno odzvala, žoga je prišla do Josipa Golubarja, ki je videl, da je Jasmin Handanović daleč iz vrat. Strel s približno 30 metrov je ustavila desna vratnica. Kar ni uspelo Golubarju, je Juretu Matjašiču. Gostje so se ob koncu prvega polčasa povsem otresli pritiska domačih. V 43. minuti je Matjašič po levi strani ušel Alešu Mertlju, prišel pred vrata in žogo ob pomoči nepripravljenega Handanovića spretno spravil v gol.

Sallalich zadel za podaljšek
V drugem polčasu so Zavrčani igrali čvrsto in domače silili v napake. V končnici se je sreča le nasmehnila Mariborčanom, ki so v 73. minuti prišli do novega vodstva. Mertelj je z desne strani poslal visok predložek, Sintayehu Sallalich je visoko skočil in žogo z glavo poslal v mrežo. Dve minuti pozneje so gostje ostali brez Matije Miketića. Ta je na robu kazenskega prostora domačih skušal izsiliti prekršek, vendar je prejel drugi rumeni karton. V 85. minuti je Novaković meril v levi zgornji kot, Kovačić pa je z atraktivno obrambo rešil gol. Novaković in Sallalich sta zapravila priložnost, da bi se ognila dodatku; Novaković se je po podaji Mertlja znašel sam pred Kovačićem, ki je njegov strel ubranil, žoga se je odbila do Sallalicha, ki pa je streljal čez gol.

V podaljšku Zavrčani brez možnosti
Kar je Sallalich zapravil ob koncu rednega dela, je nadoknadil že v prvi minuti podaljška. Sprejel je podajo Amarja Rahmanovića in z leve strani zadel nasprotni kot Kovačićevih vrat. Dokončni zlom Zavrčanov je sledil v nadaljevanju prvega podaljška. Za visoko zmago je poskrbel Novaković. Po podaji Mendyja je iz bližine zadel prazno mrežo, isto pa je storil še po podaji Marka Jankovića. To bo za Mariborčane 13. nastop v finalu.

Domžale od 34. minute z igralcem manj
Potem ko so Celjani znali umiriti igro in nadzirali položaj, so v zadnjih desetih minutah prvega dela prišli še do številčne prednosti. Nervozni Alvaro Brachi, ki se je predtem pritoževal, ker sodniki niso dosodili prekrška nad njim, je takrat s hrbta grobo pokosil Milana Sprema, sodnik Roberto Ponis pa mu je takoj pokazal rdeči karton. Nadaljevanje ni postreglo s posebej razburljivim nogometom. Domžalčani so skušali priti do zadetka, toda niso bili nevarni, Celjani pa so se bolj kot iskanju povišanja vodstva posvetili branjenju ugodnega skupnega izida. Tako tudi vratar domačih Maraval ni imel veliko dela. Ob koncu, ko je bilo že dolgo jasno, kdo je finalist, sta si ekipi priigrali vsaka še po eno priložnost za spremembo izida.

Najprej gostje v 87. minuti, ko je Rudi Požeg Vancaš močno meril z roba kazenskega prostora, a je domači vratar žogo odbil čez prečko v kot, Domžalčani pa v zadnji minuti, po prostem strelu Jureta Balkovca, a je Kotnik žogo odbil.

Pokal Slovenije, polfinale, povratni tekmi:
Domžale - CELJE 0:1 (0:1) 0:1
Omoregie 5.
RK: Brachi 34./Domžale

Domžale: Maraval, Brachi, Zec, Horić, Masimov (46./Balkovec), Horvat (74./Juninho), Trajkovski, Blažič, Majer, Husmani, Mance (46./Jarović).

Celje: Kotnik, Vrhovec, Klemenčič, Miškić (75./Pišek), De Sousa (89./Pungaršek), Omoregie, Podlogar, Travner, Spremo (63./Požeg Vancaš), Hadžić, Vidmajer.

Sodnik: Roberto Ponis (Koper)


MARIBOR - Zavrč 5:1 (1:1) 1:2
Mendy 30., Sallalich 72., 91., Novaković 102., 105.; Matjašič 43.
RK: Miketić 75./Zavrč

Maribor: Handanović, Mertelj, Šme, Defendi, Viler, Janković (106./Ahmedi), Filipović, Vršič (64./Rahmanović), Bohar (64./Sallalich), Mendy, Novaković.

Zavrč: Kovačić, Jakšić, Rogač, Antić, Mužek, Cvek, Pihler (106./Agboyi), Matjašič, Miketić, Dodlek (106./Solomun), Golubar (106./Glavica).

Sodnik: Nejc Kajtazović (Kranj)

V krepkem tisku sta izida prvih tekem.

Finale bo 25. maja v Kopru.

Celjani osmič v finalu pokala
Vijoličasti v podaljšku strli Zavrč
Zadetek Omoregieja na tekmi Domžale - Celje
Novaković v 102. in 105. minuti odločil polfinale
Zadetek Sallalicha po 46 sekundah podaljška
Gol Sallalicha za 2:1 proti Zavrču
Matjašič osmešil obrambo Maribora za 1:1
Zadetek Mendyja za 1:0 proti Zavrču