Olimpija je lani evropsko nogometno poletje sklenila v 3. predkrogu Evropske lige, kar je minimalni klubski cilj tudi letos. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Olimpija je lani evropsko nogometno poletje sklenila v 3. predkrogu Evropske lige, kar je minimalni klubski cilj tudi letos. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Mura - Nafta, prekmurski derbi, Fazanerija, Prekmurje
Prekmurski nogomet je v hudi krizi. Nafta je že potonila, Mura pa je na dobri poti, da se ponovi zgodba izpred sedmih let. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
NK Celje
Celjani so v Moldaviji zapravili nekaj lepih priložnosti za zadetek, ki bi jim pred povratno tekmo prišel še kako prav. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Olimpijo, Muro in Celje čakajo povratne tekme 1. predkroga v Evropski ligi. Kljub dobro opravljeni nalogi v prejšnjem tednu pa bomo šele v četrtek izvedeli, kako uspešna bo slovenska trojka.

"Zmaji" pol koraka od 2. predkroga
Olimpija
, ki se podaja v Luksemburg, ne bi smela imeti prav nobenih težav z Jeunesse Esch (3:0), medtem ko bo za Muro in Celje četrtkov večer precej bolj zahteven. In to kljub dokaj ugodnima izhodiščema po zares zahtevnih gostovanjih na vzhodu Evrope: Baku - Mura 0:0 in Dacia Chisinau - Celje 1:0.

Tragikomedija na poti, uspeh na igrišču
Prekmurci so bili na poti v Baku kar 55 ur, kar se zdi skoraj nepojmljivo. Čudno, da se o poti na Kaspijsko morje niso pozanimali pri naših zadnjih predstavnicah na pesmi Evrovizije, saj sem prepričan, da pevska zasedba v Azerbajdžan ni potovala tako dolgo kot črno-beli. Je pa najbrž res, da je obubožan prekmurski prvoligaš v največji meri želel v obe smeri poti s čim manjšim vložkom denarja. Iz preprostega razloga, ker ga v ravnici enostavno ni za nogomet. Vsaj do zdaj je tako kazalo, ali bo z novim vodstvom kaj drugače, pa se bo šele videlo.

Evropa Lendavi namesto Murski Soboti
Kljub vsem težavam pa so se Sobočani izjemno uspešno predstavili na igralni površini in precej bogatejši Baku bo napredovanje iskal v četrtek zvečer v Lendavi. Ne, nismo se zmotili, stadion, ki se nam zdi izjemno primeren za nogometne tekme, Fazanerija, nima evropske zelene luči. In ne moremo mimo tega, da vodilnim pri Muri prilepimo nov rumeni karton, da ne rečemo kar rdečega. Ob vsem bo tako povsem nogometno obubožana Lendava okusila nekaj evropskega pridiha, ki bi si ga ob vsem prikazanem v zadnjem letu vsekakor zaslužili v Murski Soboti.

"Grofje" lovijo gol zaostanka
Celjane čaka lovljenje na videz ugodnega zaostanka pri 1:0, kar pa je običajno, sploh če gre za dve enakovredni zasedbi, največkrat izjemno težavna naloga. Sploh pri taktični postavitvi. Gol tisti, ki lovi, enostavno mora doseči, ob tem pa ga zlahka tudi dobi in sanje o vsaj kakšnem evru iz evropske blagajne in tudi o športnem dosežku hitro splavajo po vodi. Zato te težave mirno prepuščamo novemu celjskemu strategu Marjanu Pušniku.

Zmaga za višanje količnika
Olimpija je v največji meri že uspešno poskrbela zase in tudi za slovenski količnik, ki trenutno ne seže više od 33. mesta na stari celini. Je pa vsekakor zelo pomemben za postavljanje moštev na žrebu. Lepo bi bilo namreč, da bi zeleno-beli slavili tudi v Luksemburgu, saj na omenjeni lestvici za Slovenijo z izjemo Irske ni prav nobene nogometno ugledne države.

Zanimivih imen v bobnih ne manjka
Vsekakor pa ne gre podcenjevati prav nobenega kroga tekmovanja, saj so denimo že v 2. predkrogu v igri moštva, kot je nekdanje odkritje evropske Lige prvakov, norveški Rosenborg, ali pa denimo nizozemski Twente, ki je tudi že okusil merjenje z najboljšimi. Že v 3. predkrogu Evropske lige bo poleg milanskega Interja, kjer bo odslej glavni portir kapetan slovenske reprezentance Samir Handanovič.

Če kateremu izmed omenjene slovenske trojke uspe preboj v 3. predkrog, bi bil lahko "Sarma" na slovenski zelenici že pred vnovičnim druženjem slovenske izbrane vrste sredi avgusta.