Takole so nogometaši Atletica v zrak nekajkrat vrgli trenerja Diega Simeoneja. Foto: EPA
Takole so nogometaši Atletica v zrak nekajkrat vrgli trenerja Diega Simeoneja. Foto: EPA
Atletico Madrid
Najprijetnejše presenečenje letošnje nogometne sezone v Evropi - Atletico Madrid. Foto: EPA

V prvem polčasu smo imeli stvari v svojih rokah, a na koncu ni drugega, kot da čestitamo Atleticu. Po golu Atletica se nismo pobrali in to nas je stalo naslova. Do konca smo poskušali, a ostali praznih rok. Sezone je konec in moramo zreti naprej.

Andres Iniesta
Luis Enrique
Luis Enrique je potrdil, da je v soboto zadnjič vodil Celto. Bo že v ponedeljek "Lucho" novi trener Barcelone? Foto: EPA

"1:1) presrečen Diego Simeone, ki je Atletico popeljal do naslova. "Colchonerosom" je po koncu tekme ves Camp Nou namenil stoječe ovacije.

"To je bila ena najlepših stvari v nogometu. Barcini navijači, igralci in trenerji so pokazali pravi karakter. Čestitali so mi takoj po tekmi in dokazali, da so zares velik klub," se je 44-letni Argentinec zahvalil navijačem, strokovnemu štabu in nogometašem Barcelone, ki so novim španskim prvakom čestitali po zadnjem sodnikovem žvižgu. Poln Camp Nou, največji stadion v Evropi, je vstal in z aplavzom nagradil herojsko sezono Atletico Madrida.

Po desetih letih so "rojiblancosi" prekinili vladavino Barcelone in Reala, ki sta v zadnjih sezonah z veliko prednostjo osvajala prvi dve mesti v La Ligi. "Neverjetno. Ne da se opisati. Moram se zahvaliti igralcem in vsem, ki so zaupali v nas. Nikoli nismo nehali delati in zato smo tu," je povedal "Cholo", ki je najzaslužnejši za preporod zdaj desetkratnih španskih prvakov, ki so prvič po letu 1996 najboljši pod Pireneji. Simeone je klub, za katerega je igral pet sezon, prevzel leta 2011 in ga lani popeljal do kraljevega pokala, letos pa je uspeh še nadgradil.

V mislih z Atleticom tudi Aragones
Na novinarski konferenci se je spomnil tudi legendarnega nogometaša in trenerja Atletica Luisa Aragonesa, ki je umrl letos. Aragones, ki je Španijo leta 2008 popeljal do evropskega naslova, je z Atleticom španski prvak postal kot igralec in kot trener, vodil pa je tudi Barcelono: "To je eden izmed največjih dni v zgodovini Atletica - postati prvak v Barceloni, in to proti taki ekipi, ki je bila prvak nad vsemi v zadnjih letih. Prepričan sem, da se nam je tudi Luis Aragones pomagal v drugem polčasu braniti."

Ves čas so bili Madridčani v igri za naslov, a malokdo je verjel, da bodo držali korak s slovitejšima, bogatejšima in na papirju bistveno močnejšima Realom in Barco, toda izjemen ekipni duh, nepopustljivost na igrišču in taktična genialnost Simeoneja so bile glavne sestavine velikega uspeha. Toda za zdaj lahko slavijo le navijači, kajti v soboto čaka "colchonerose" še en vrhunec: "Zdaj nas čaka tekma v soboto in moramo se pripraviti na to srečanje. Nogomet je pravičen. Borili smo se vse leto in delali zelo trdo. Zelo težko je biti po 38 krogih pred Barcelono in Realom."

V soboto priložnost za dvojček
"V čast mi je biti del te ekipe in se meriti z vsemi velikimi klubi. Zdaj nas čaka slavje, a od ponedeljka naprej bomo osredotočeni le na Ligo prvakov,"
je dodal Gabi. Kapetan Atletica je eno izmed številnih odkritij te sezone, pod taktirko Simeoneja pa španski vezist igra z naskokom najboljši nogomet v karieri. V soboto bo imel 30-letni nogometaš priložnost, da z matičnim klubom stopi na evropski vrh.

V 59-letni zgodovini se bosta prvič v finalu najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja pomerili moštvi iz istega mesta. Real bo 13. zaigral v finalu, prvič po 12 letih, ko je slavil deveti naslov. Atletico bo v Lizboni drugič nastopil v finalu Lige prvakov. Leta 1974 je klonil pred münchenskim Bayernom. Na tekmi bo verjetno zaigral Arda Turan, ki je zaradi poškodbe zapustil zelenico Camp Noua, verjetno pa je izgubljen Diego Costa, ki je z igrišča odšel še pred Turkom. Brazilec s španskim potnim listom je letos dosegel 27 golov v Primeri in je verjetno že odigral zadnjo tekmo v rdeče-beli majici, saj naj bi se preselil v Anglijo. Verjetna destinacija pa je londonski Chelsea.

Številne spremembe pri Barceloni
Barca, ki je v zadnjih šestih letih dvakrat postala evropski prvak, trikrat izpadla v polfinalu Lige prvakov in osvojila štiri državne naslove, je sezono končala brez večje lovorike. Na začetku je proti Atleticu slavila v superpokalu. V Kataloniji se zavedajo, da je čas za spremembe, ki so jih na glas tudi napovedali. Odhaja Tata Martino, ki ga bo skoraj zagotovo na klopi nasledil Luis Enrique. Nekdanji ljubljenec navijačev Barce, ki je letos navdušil s Celto, je dve leti nosil tudi kapetanski trak Barcelone, ki ga je nasledil od Sergija Barjuana, ta pa od Pepa Guardiole, Luis Enrique pa ga je nato prepustil Carlesu Puyolu, ki se zdaj poslavlja. Njegov naslednik je Xavi.

"Nismo dosegli zastavljenih ciljev in ne moremo biti zadovoljni. Čaka nas kar nekaj sprememb. Nekateri igralci ne bodo več člani Barcelone, a naša filozofija se ne bo spremenila. Nekatere stvari bomo oznanili v prihodnjih dneh," je dejal predsednik kluba Josep Maria Bartomeu. Barca bo poleti zelo dejavna na nogometni tržnici. Govori se celo o morebitnem odhodu desetih nogometašev, Katalonci pa bodo pripeljali okrepitve v vratih, v obrambi (celo dve ali tri), okrepiti pa želijo tudi vezno vrsto in napad, kamor želijo pripeljati klasično "špico", ki bi nasprotnikova vrata ogrožal tudi ob prekinitvah.

V prvem polčasu smo imeli stvari v svojih rokah, a na koncu ni drugega, kot da čestitamo Atleticu. Po golu Atletica se nismo pobrali in to nas je stalo naslova. Do konca smo poskušali, a ostali praznih rok. Sezone je konec in moramo zreti naprej.

Andres Iniesta