Ante Šimundža je dejal, da je v evropskih tekmovanjih vselej zelo pomembno, da ne prejmeš zadetka na domači tekmi, zato bi bil zelo zadovoljen z vsako zmago, ki bi se končala brez prejetega zadetka. Foto: www.alesfevzer.com
Ante Šimundža je dejal, da je v evropskih tekmovanjih vselej zelo pomembno, da ne prejmeš zadetka na domači tekmi, zato bi bil zelo zadovoljen z vsako zmago, ki bi se končala brez prejetega zadetka. Foto: www.alesfevzer.com
Agim Ibraimi in Mitja Viler
V novi sezoni so Mariborčani odigrali že eno uradno tekmo. V superpokalu so v Kopru proti Luki klonili po 11-metrovki. Foto: www.alesfevzer.com
Osnovni cilj – doma brez prijetega zadetka
Vijoličasti začenjajo lov na Ligo prvakov

Astana.

V prvi tekmi drugega predkroga kvalifikacij za najmočnejše klubsko tekmovanje v Evropi bo v Ljudskem vrtu gostovala Astana. Srečanje bo v torek ob 20.30. V vijoličastem taboru že nestrpno pričakujejo obračun. Po besedah trenerja Anteja Šimundže stopnjujejo formo, hkrati pa imajo v moštvu vedno manj težav s poškodbami: "Igramo doma, pred svojimi navijači, a za napredovanje bo potrebnih 180 minut. Potrebnega bo ogromno potrpljenja na prvi tekmi, po kateri dvoboj še ne bo končan. Vemo, za kaj gre, in vemo, na kakšen način želimo priti do prednosti."

Astana želi hitro prodreti na evropski zemljevid
Mariborski trener na drugi strani igrišča pričakuje obrambno usmerjenega tekmeca, ki se bo verjetno zanašal predvsem na dejstvo, da povratno tekmo gosti na svojem stadionu. "Astana je ambiciozna ekipa in relativno mlad klub, ki pa z visokimi finančnimi vložki želi hitro prodreti na evropski nogometni zemljevid," je dejal Šimundža, ki je prepričan, da bo v Ljudskem vrtu moč videti že pravi "evropski Maribor".

Na vprašanje, ali je kazahstansko moštvo morda v prednosti zaradi dejstva, da je odigralo že precej tekem državnega prvenstva in je tako v običajnem tekmovalnem ritmu, Šimundža odgovarja, da je to lahko določena prednost, a je glede na obremenitve lahko tudi dvorezen meč. Za Maribor je po njegovem dobro, da je že odigral uradno tekmo ter nekaj težkih pripravljalnih tekem, zato tekmo pričakujejo v dobrem stanju. Slovenskim ljubiteljem nogometa sta v kazahstanskem moštvu najbolj znana mladi srbski reprezentant Nemanja Maksimović, ki je igral za Domžale, in slovenski reprezentant Branko Ilić, a Šimundža poudarja, da sta oba v klubu zelo kratek čas, medtem ko imajo v moštvu vsaj še tri ali štiri zelo kakovostne igralce.

Zdravstveno stanje vse boljše
Na roko jim gre tudi okrevanje nekaterih poškodovanih nogometašev. V igro za nastop na tekmi se tako vračajo Željko Filipović, Damjan Bohar in Sintayehu Sallalich, ki so že pod polno obremenitvijo. Nekaj težav je še vedno z Aarghusom Soaresom in Wellejem Ndiayejem, tik pred tekmo pa bodo videli, kako kaže s poškodbo Jeana-Philippa Mendyja.

Marcos Tavares pričakuje zelo težko tekmo, a so si znova priborili kvalifikacije za Ligo prvakov, zato bodo naredili vse za zmago ter za čim boljše izhodišče na povratni tekmi. Na morebitno obrambno taktiko nasprotne ekipe bodo skušali ustrezno odgovoriti, sicer pa so napadalci po njegovem vselej pod pritiskom, da dajo gol, zato na tokratni tekmi ne bo nič drugače. "Nervoze v slačilnici ni čutiti, je pa zaznati željo in motivacijo vseh igralcev, kar pomeni, da smo pripravljeni na boj," je dejal kapetan mariborskega moštva.

Astana vlogo favorita prepustila Mariboru
Nogometaši Astane so pred večernim uradnim treningom na Ljudskem vrtu razkrili svoje načrte. Kot je povedal trener Stanimir Stojilov, vlogo favorita prepušča slovenskim prvakom, od svojih igralcev pa pričakuje moštveno igro in maksimalen pristop. Stojilov se zaveda, da je mariborska ekipa lani igrala ligo prvakov in ima tako več izkušenj z močnimi tekmami, verjetno pa tudi več samozavesti, za njih pa je to zgodovinska tekma, saj se prvič v kratkem obstoju kluba potegujejo za najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje.

"Normalno je, da si želimo prikazati čim boljšo igro in zmagati, a se hkrati zavedamo, da je Maribor favorit, kot je bil tudi favorit že pri žrebu," je povedal Stojilov in dodal, da bo Ilić v torek zagotovo zaigral: "Gre za zelo izkušenega igralca z veliko odlikami in prepričan sem, da vam ne bom povedal o njem veliko novega. Želim si, da bo na tekmi pomagal ekipi, da zaigra še bolje."

2. PREDKROG, prve tekme, torek ob 20.30:
MARIBOR - ASTANA (KAZ)

Sodnik: Carlos Del Cerro (Španija)

Povratna tekma bo v sredo, 22. julija, ob 16.00.


Torek:
VENTSPILS (LAT) - HELSINKI
APOEL (CIP) - VARDAR (MAK)
MIDTYLLAND (DAN) - LINCOLN (GIB)
LUDOGOREC (BLG) - MILSAMI ORHEI (MOL)
HIBERNIANS (MAL) - MACCABI TEL AVIV
NEW SAINTS (WAL) - VIDEOTON (MAD)
MOLDE (NOR) - PYUNIK (ARM)
SKENDERBEU (ALB) - CRUSADERS (S. IRSKA)
TRENČIN (SLK) - STEAUA (ROM)
PARTIZAN - DILA GORI (GRU)
SARAJEVO - LECH POZNAN

Sreda:
QARABAG (AZB) - RUDAR PLJEVLJA (ČG)
MALMÖ - ŽALGIRIS
BATE BORISOV (BLR) - DUNDALK (IRS)
CELTIC - STJARNAN (ISL)
DINAMO ZAGREB - FOLA ESCH (LUK)

Osnovni cilj – doma brez prijetega zadetka
Vijoličasti začenjajo lov na Ligo prvakov