Mariborčani so lahko zelo zadovoljni s točko, ki jih je še približala vodilnim Domžalam. Foto: Aleš Fevžer
Mariborčani so lahko zelo zadovoljni s točko, ki jih je še približala vodilnim Domžalam. Foto: Aleš Fevžer
Viole
Navijaška skupina Viole je praznovala 25 let obstoja. Foto: Aleš Fevžer
Marcos Tavares
Marcos Tavares je znova udaril v sodnikovem dodatku. Foto: Aleš Fevžer
Derbi med Mariborom in Olimpijo navdušil
Vrhunci drugega polčasa derbija
V sodnikovem podaljšku Tavares zadel za remi
Vrhunci prvega polčasa derbija

Vijoličasti so po 15 letih znova v Ligi prvakov, v kateri so proti Sportingu in Schalkeju ostali neporaženi, v državnem prvenstvu pa jim ne gre vse po načrtih. Točka proti Olimpiji (3:3) je glede na dogodke na zelenici velika, saj so Ljubljančani prikazali najboljšo igro v letošnji sezoni.

Tavares verjel v izenačenje
Marcos Tavares je bil še enkrat junak. Na Celtic Parku je priigral vstopnico za Ligo prvakov, tudi v državnem prvenstvu pa je dosegel ključne zadetke. V Kopru je vijoličastim slabo kazalo, a je Brazilec poskrbel za odločitev (1:2). V Velenju je kapetan priigral tri točke v zadnji akciji na tekmi (0:1), tokrat pa je rešil točko in naslednjih deset dni v Ljudskem vrtu bo precej bolj mirnih. Po spodrsljaju vodilnih Domžalčanov ima Maribor le še pet točk zaostanka in tekmo manj, saj bo avgustovski derbi v Stožicah zelo verjetno odigran šele februarja.
"Do konca smo verjeli, da lahko dosežemo gol za izenačenje. Uspelo mi je v sodnikovem dodatku. Vedno se lahko nekaj zgodi tudi v zadnji sekundi. Minuto pred golom mi je Šeliga obranil nevaren strel, v zadnji akciji pa je šla žoga v mrežo. Derbi je vedno težka tekma, Olimpija je bila še posebej motivirana. Ta teden smo igrali dve zelo težki tekmi. Imamo dovolj kvalitete, da lahko igramo dve taki tekmi v nekaj dneh. Težko je primerjati tekmi proti Schalkeju in Olimpiji," je poudaril Tavares, ki je prava ikona kluba in sinonim za velike uspehe zadnjih let.

"Slovenska liga vsako leto raste, vsako sezono je težje osvojiti naslov. Proti Mariboru si vsi želijo zmagati. Naš cilj je naslov prvaka, vsekakor pa ne bo lahko. Počasi se bližamo vrhu," je v vse boljši slovenščini povedal brazilski napadalec.

Šimundža zadovoljen s točko
Trener Olimpije Darko Karapetrović ni mogel skriti razočaranja po tekmi, Ante Šimundža pa je bil zelo zadovoljen z remijem. "Prvi polčas nismo igrali na pravem nivoju. Olimpija si je hitro priigrala vodstvo, uspeli smo se vrniti, a pristop ni bil pravi v prvem polčasu. Olimpiji smo dali preveč prostora in časa za razmišljanje. Znašli smo se v zaostanku. V drugem delu smo dvignili ritem igre, želeli smo tudi zmago. Olimpija je bila nevarna iz protinapadov in na koncu moramo biti zadovoljni s točko. Mislim, da je bila to prava poslastica. To je dobra reklama za slovenski nogomet. Tekma je bila odlična, vzdušje je bilo pravo. Takih srečanj bi si želeli več, a derbi se ne igra vsak dan," je pojasnil Šimundža, ki je vijoličaste prvič vodil v Prvi ligi prav na derbiju proti Olimpiji pred skoraj natanko letom dni, 6. oktobra lani je bilo 2:0. A to so bili popolnoma drugi zeleno-beli, v letošnji sezoni so prikazali morda celo najbolj všečen nogomet.

Olimpija se je prikazala v izjemni luči
"Olimpija je dokazala, da ni slučajno pri vrhu in je konkurenčna Mariboru. Tokrat so se pokazali v izjemni luči in so zelo resen tekmec v boju za naslov. Veseli me dejstvo, da ima naša ekipa pravi karakter in vztraja do konca. Skrb vzbujajoče je, da v državnem prvenstvu preveč poceni zadetkov dobimo na začetku tekme. Igralci nasprotnih ekip dajo maksimum proti nam. Tega si ne želimo, to se nam na naslednjih tekmah ne sme več dogajati," je še dodal strateg Maribora, ki se veseli nekaj prostih dni. "Zdaj se moramo spočiti in napolniti baterije. Imamo deset dni odmora, potem pa nas čaka težka tekma v Novi Gorici."

Filipović: Proti nam v Prvi ligi vsi letijo po igrišču
"To je bila zelo težka tekma. Olimpija je prikazala zelo dobro igro, mi pa smo bili utrujeni po vseh teh težkih tekmah. To je bil pravi derbi, izid je realen, pohvale pa tudi obema navijaškima skupinama. V prvem polčasu so bili Ljubljančani boljši, mi smo prevladovali v drugem," je derbi ocenil Željko Filipović.

"Olimpija v letošnji sezoni igra zelo dobro, tokrat so v uvodnih desetih minutah izkoristili obe priložnosti. Mi nismo padli, ampak smo se hitro vrnili. Pri izidu 0:2 smo bili šokirani, vendar smo odlično reagirali. V 20. minuti je bilo že 2:2. Boljše reklame za slovenski klubski nogomet ne bi moglo biti. Zbralo se je veliko gledalcev, tekmec pa je igral odprt nogomet, kar je super," je razložil vezist slovenskih prvakov, ki je na prvem derbiju "nove" Olimpije in Maribora v Ljudskem vrtu 8. avgusta 2009 igral še za zeleno-bele.

"V Mariboru sem štiri leta in vedno je bilo prvenstvo odločeno že po jesenskem delu, saj je bila vedno velika razlika. V letošnji sezoni sta poleg Olimpije tudi Domžale in Celje zelo močna. Slovenska liga postaja vse močnejša. Domžale so doma izgubile proti Zavrču. Vsaka točka je pomembna, ne moremo končevati prvenstva že vnapej. Vse bomo naredili, da bomo znova prvaki. Vedno je težje ostati na vrhu, kot pa prvič osvojiti naslov. Mi igramo v Ligi prvakov in nasprotniki v Prvi ligi imajo še posebej velik motiv. Imam občutek, da dobesedno letijo po igrišču. Liga prvakov nas psihično in fizično izmuči. To smo si želeli dolga leta. Izgovorov ne sme biti. Prioriteta je seveda državno prvenstvo, treba je preklopiti v glavah," je še povedal Filipović.
Spektakla pred 200 ali 300 gledalci ne more biti
Sobotni večer v Ljudskem vrtu je dokazal, da lahko tudi v Prvi ligi doživimo spektakel, evrogole in številne vrhunske poteze. Tudi šest zadetkov ne izpade tako dobro pred 200 ali 300 gledalci, poln stadion in odlično navijanje na obeh straneh pa dodata poseben pečat.

Derbi med Mariborom in Olimpijo navdušil
Vrhunci drugega polčasa derbija
V sodnikovem podaljšku Tavares zadel za remi
Vrhunci prvega polčasa derbija