Damir Skomina je v Ligi prvakov prvič sodil že leta 2008. Foto: Sandi Škvarč
Damir Skomina je v Ligi prvakov prvič sodil že leta 2008. Foto: Sandi Škvarč
Nedeljski gost: Damir Skomina, nogometni sodnik

41-letni Skomina je v elitni Ligi prvakov debitiral leta 2008 na tekmi PSV - Marseille. So se mu takrat zatresle noge? "Ne, saj sem bil zelo dobro pripravljen, za menoj je bilo 17 let kariere. Nobenih posebnosti ni bilo, nobenih težav. V glavi si ne smeš postavljati nekih ovir."

Zaveda se, kakšne posledice imajo lahko sodniške napake. "Že ena sama sodniška napaka na igrišču te lahko stane kariere, kluba, ki je oškodovan, pa točk za osvojitev prvenstva."

Analiza sodnikov je po tekmi daljša, kot je analiza trenerjev, ko pripravlja igralce na določenega nasprotnika. "Mi ne gledamo enega nasprotnika, ampak dva, pri obeh moramo najti sistem igre, vedeti, kam gre žoga, kako je pri prekinitvah, kdo je levičar ali desničar, pri kotu moraš vedeti, kdo igra pozicijsko, kdo igra presing ... Vedeti je treba, kam gledati, saj ne smemo vsi gledati v isto smer, kdo je v ekipi lider, kdo dela težave. Vsak najmanjši detajl je zelo pomemben."

Je bil kdaj v nevarnosti, sploh na začetku kariere, ko je sodil v nižjih ligah? "Marsikdaj. In tako je še danes. Tista ograja ni tako visoka, da se ne bi mogla preskočiti. Pripravljen moraš biti tudi na to, da se s kom fizično soočiš. Ne smeš dovoliti, da te kdo potepta."

V preteklosti je prebiral članke, kjer so komentirali njegovo sojenje, danes večinoma ne. "Temu ne dajem več prevelike pozornosti in me ne gane."

S tem, da je postal prepoznaven, nima težav in pravi, da ga v Kopru večinoma prepoznajo le otroci.

Vabljeni k poslušanju celotnega intervjuja, ki ga je vodil Sandi Skvarč.

Nedeljski gost: Damir Skomina, nogometni sodnik