Rok Kronaveter (v ospredju), ki je nosil tudi kapetanski trak, je Slovenijo povedel v vodstvo. Foto: NZS
Rok Kronaveter (v ospredju), ki je nosil tudi kapetanski trak, je Slovenijo povedel v vodstvo. Foto: NZS
Slovenska nogometna B-reprezentanca
Začetna enajsterica Slovenije proti Finski. Foto: NZS
Slovenci iz Abu Dabija z zmago nad Finci
Finski vratar "obdaril" Slovenijo
Mojstrovina Kronavetra za vodstvo Slovenije

Selektor Srečko Katanec je za Finsko določil naslednjo začetno postavo: Matic Kotnik, Matija Širok, Matija Boben, Gaber Dobrovoljc, Jure Balkovec, Rok Kronaveter, Miha Zajc, Amadej Vetrih, Matej Pučko, Elvis Bratanović in Sandi Arčon.

Prvi so zapretili Finci, a je Matic Kotnik v 10. minuti ubranil poskus s prostega strela.

Mojstrovina Kronavetra s prostega strela
Dve minuti pozneje pa je Slovenija povedla. Miha Zajc je izsilil prekršek približno 25 metrov stran od finskih vrat. K žogi je pristopil Rok Kronaveter in jo mojstrsko poslal čez živi zid, pod prečko, za hrbet vratarja Walterja Viitale.

Predložek Balkovca "preveč" za Viitalo
Slovenci so vodstvo povišali v 48. minuti. Jure Balkovec je z desne strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer je vratar Viitala žogo izpustil, tako da se je ta od njegove noge odbila v nogo Gabra Dobrovoljca, od tam pa v mrežo. Zadetek v slogu češke risanke "A je to". Malo pozneje je Kronaveter s 25 metrov stresel še vratnico.

Vuk z enajstmetrovke v vratnico
Varovanci Srečka Katanca so v nadaljevanju dobro nadzirali položaj na igrišču, tako da si Finci niso priigrali večjih priložnosti. V 81. minuti je Martin Kramarič po dvoboju s Saulijem Väisänenom hitro padel, tako da je sodnik pokazal na enajstmetrovko. Streljal jo je Slobodan Vuk, a je zadel le vratnico.

Katanec: Zaslužena zmaga, pristop pravi
"V prvem polčasu nismo igrali tako dobro, v drugem pa smo bili boljši. Zaslužena zmaga, pristop je bil pravi. Mogoče bi lahko v drugem polčasu dosegli še kakšen zadetek, ampak je v redu tudi tako. Zadovoljen sem tudi zaradi tega, ker nismo imeli nobenih težav, fantje se bodo zdravi vrnili v klube. Upam, da bo fantom to ostalo v lepem spominu,"
je po tekmi povedal Katanec in odgovoril tudi na vprašanje, ali je v tej akciji videl tisto, kar je želel. "Vedeli smo, da fantje fizično ne bodo tako pripravljeni. Določene stvari se sicer vidijo, kdo je za sodelovanje, kdo se kako obnaša v družbi. To, kar smo naredili, sicer meji na norost, ko greš igrat, čeprav veš, da fantje niso pripravljeni. Ampak nam se je izšlo. Vse skupaj je bilo pozitivno, bodo pa fantje seveda čez kak mesec na višji ravni," je še povedal selektor.

Prijateljska tekma, Abu Dabi

SLOVENIJA - FINSKA 2:0 (1:0)
Kronaveter 12., Dobrovoljc 48.

Slovenija: Kotnik (46./Vodišek), Širok, Boben, Dobrovoljc, Balkovec (80./Sikošek), Kronaveter (60./Matjašič), Zajc (46./Majer), Vetrih, Pučko (46./Kramarič), Bratanović (70./Vuk), Arčon.

Finska: Viitala (53./Hilander), Kojola, Väisänen, Markkanen (66./Vaeyrynen), Pelvas, Schüller, Arkivuo (77./Pirinen), Kauko (72./Mattila), Taylor (60./Forsell), Tuominen (60./Skrabb), Sumusalo.


Odigrano v torek:
SLOVENIJA - SAVDSKA ARABIJA 0:0

Slovenija: Sorčan, Klinar (46./ Širok), Delamea Mlinar, Blažič, Sikošek, Majer, (67./Lotrič), Vetrih, Zajc (59./ Kronaveter), Podlogar (46./Matjašič), Pučko (89./Arčon), Vuk (46./Bratanović).

Slovenci iz Abu Dabija z zmago nad Finci
Finski vratar "obdaril" Slovenijo
Mojstrovina Kronavetra za vodstvo Slovenije