Slovenke so kronale veliko premoč in upravičile vlogo favoritinj. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenke so kronale veliko premoč in upravičile vlogo favoritinj. Foto: www.alesfevzer.com

Razmerje v strelih je bilo 28:1 in vpisale so prvo zmago v kvalifikacijah za EP. Na drugi tekmi skupine C2 v ligi C je Severna Makedonija zmagala v Latviji s 4:3.

Slovenke so pričakovano prevladovale v polju, a posebej nevarne niso bile, čeprav je Zala Kuštrin v tretji in peti minuti prišla do strelov iz bližine, a bila neuspešna, tako kot Špela Kolbl v 30. minuti. Slovenke so si želele hiter zadetek, a ga dočakale šele ob koncu prvega polčasa, ko je Lara Prašnikar lepo prišla do strela in zadela za 1:0 s svojim 35. reprezentančnim golom.

V uvodu drugega polčasa se razmerje na zelenici ni bistveno spremenilo, Slovenke so imele pobudo proti 120. vrsti s svetovne lestvice, v 56. minuti pa unovčile premoč, ko je z 20 metrov žogo pod prečko poslala Kuštrin. V 69. minuti so domače igralke znova le za malo zgrešile cilj, v 83. minuti se je izkazala vratarka gostij, ki je v sodnikovem dodatku ubranila še en poskus Lare Prašnikar.

V torek bodo Slovenke ob 15.00 v Skopju igrale proti Severni Makedoniji.

Sorodna novica Nogometašice bodo morale za preboj na EP premagati tudi tekmice iz Lige A

Najprej ligaški, nato pa finalni del kvalifikacij
Kvalifikacije so sestavljene iz ligaškega in finalnega dela. Ligaška faza je v enaki obliki kot Liga narodov: z ekipami, razdeljenimi v tri lige. Liga A in liga B imata po 16, liga C pa 19. Začetni položaj vsake ekipe v ligi je določen na podlagi izidov prejšnje Lige narodov za ženske.

Kvalifikacije imajo dva cilja: uvrstitev na EP in biti čim višje uvrščen za prihajajočo Ligo narodov, ki bo na sporedu v sezoni 2025/26.

Lara Prašnikar in Zala Kuštrin zagotovili zmago nad Moldavijo

Kvalifikacije za EP 2025, Ljubljana:
SLOVENIJA – MOLDAVIJA 2:0 (1:0)

Slovenija: Meršnik, Agrež, Gradišek (79./Križaj), Golob, Eržen, Zver (86./Čonč), Korošec, Janež (63./Kastelec), Kuštrin (86./Kajzba), Kolbl (63./Poje Mihelič), Prašnikar.

Moldavija: Munteanu, Virlan (41./Mardari), Gutu, Colesnicenco, Sivolobova, Topal, Cojuhari (72./Chirica), Cerescu (88./Coceanovschi), Chiper (73./Doiban), Tabur (87./Vlas), Colnic.