Gylfi Sigurdsson, ki je poleti prišel iz Tottenhama, je odločil uvodno tekmo nove sezone v Premier ligi. Foto: EPA
Gylfi Sigurdsson, ki je poleti prišel iz Tottenhama, je odločil uvodno tekmo nove sezone v Premier ligi. Foto: EPA
Wayne Rooney
Wayne Rooney je bil najboljši pri gostiteljih, zelo spretno je izenačil na 1:1 in zadel vratnico iz prostega strela. Foto: EPA
Sung Jung Ki
Sung Jung Ki je z roba kazenskega prostora matiral Davida De Geo in utišal Old Trafford. Foto: Reuters
Ryan Giggs in Louis van Gaal
Louis van Gaal in njegov pomočnik Ryan Giggs sta bila zelo razočarana. Foto: EPA
Aaron Ramsey
Aaron Ramsey je bil junak na stadionu Emirates. Foto: Reuters

Louis van Gaal, ki je nizozemsko reprezentanco popeljal do polfinala letošnjega svetovnega prvenstva, si je prav gotovo predstavljal drugačen začetek sezone. Nizozemskega stratega čaka veliko dela, da bo popravil škodo, ki jo je v prejšnji sezoni povzročil naslednik Alexa Fergusona, David Moyes.

Ki poskrbel za vodstvo Swanseaja
V prvem polčasu so gostitelji igrali zelo slabo. Imeli so sicer večjo posest žoge, vendar niso bili nevarni. Swansea je povedel v 28. minuti, ko je Sung Jueng Ki po podaji Gylfija Sigurdssona prišel do strela z 20 metrov in z diagonalnim strelom z levico matiral Davida de Geo.
Rooney izenačil s škarjicami
Na začetku drugega polčasa je Javierja Hernandeza zamenjal Luis Nani. Gostitelji so silovito pritisnili in izenačili v 53. minuti. Juan Mata je poslal predložek pred vrata z desne strani, Wayne Rooney pa se je izjemno znašel in s škarjicami iz bližine izid poravnal. Rdeči vragi so dobili silovit zalet in zdelo se je, da je le še vprašanje časa, kdaj bodo prevzeli vodstvo. V 65. minuti je Rooney mojstrsko zavrtinčil žogo s prostega strela s 25 metrov, žoga je oplazila zunanji del vratnice.
Sigurdsson izkoristil zmedo v obrambi Uniteda
V 72. minuti sta kombinirala Jefferson Montero in Wayne Routledge, v gneči pred vrati Manchester Uniteda se Ashley Young ni znašel, Sigurdsson pa je žogo s strelom po sredini vrat poslal za hrbet de Gee.
V zadnjih minutah so gostitelji vse sile usmerili v napad. V 93. minuti je do strela prišel Adnan Januzaj, a je pred vrati njegov strel ustavil soigralec Rooney. V naslednji akciji je branilec Angel Rangel v kazenskem prostoru žogo odbil s komolcem, vendar sodnik Mike Dean ni pokazal na belo točko.

Ramsey v sodnikovem dodatku rešil topničarje
Veliko dela je imel v uvodnem krogu tudi Arsenal, ki je premagal Crystal Palace z 2:1. Gostje so povedli v 35. minuti, ko je po kotu najvišje skočil branilec Brede Hangeland, žogo je z glavo poslal v malo mrežico in vratar Wojciech Szczesny je bil nemočen. Topničarji so izenačili v sodnikovem dodatku prvega dela, ko je po prostem strelu Alexisa Sancheza z glavo zadel Laurent Koscielny.

Arsenal je imel v drugem delu veliko premoč, a gostje so se odlično branili. Crystal Palace je igral brez glavnega trenerja, saj je Tony Pulis odstopil v četrtek zvečer. V predzadnji minuti je drugi rumeni karton prejel Jason Puncheon. V 91. minuti je bil po podaji Olivierja Girouda iz bližine natančen Aaron Ramsey.

Navijač pritekel na zelenico in izvedel prosti strel
Prvi krog nove sezone je zaznamoval tudi manjši incident na londonskem derbiju med West Hamom in Tottenhamom (0:1). Eden izmed navijačev je s tribun pritekel na igrišče na Upton Parku in izvedel prosti strel. Varnostniki so ga lovili kar nekaj časa, preden so ga ujeli, policija pa ga je aretirala.

Eden izmed nogometnih navdušencev je želel pustiti svoj pečat uvodni dan nove sezone, saj je pritekel s tribun na igrišče, ko se je Tottenhamov vezist Christian Eriksen v drugem polčasu pripravljal na izvajanje prostega strela, in kar sam streljal na gol.

Njegov poskus je končal v rokah vratarja West Hama Španca Adriana, presenetljivega izvajalca prostega strela pa so varnostniki ob žvižgih in veselem navijanju s tribun lovili kar nekaj časa, preden so ga pospremili z zelenice. Iz Scotland Yarda so pozneje sporočili, da so 22-letnika iz Kenta aretirali zaradi vdora na igrišče. Policija ga je zadržala v priporu na policijski postaji v vzhodnem Londonu.

1. krog:
MANCHESTER UNITED - SWANSEA 1:2 (0:1)
Rooney 53.; Ki 28., Sigurdsson 73.

Man. United: De Gea, Jones, Smalling, Blackett, Lingard (24./Januzaj), Fletcher, Herrera (67./Fellaini), Young, Mata, Rooney, Hernandez (46./Nani).

Swansea: Fabianski, Rangel, Williams, Amat, Taylor (53./Tiendalli), Ki, Shelvey, Dyer (67./Montero), Routledge, Sigurdsson, Bony (77./Gomis).

Sodnik: Mike Dean



LEICESTER - EVERTON 2:2 (1:2)
Ulloa 22., Wood 86.; McGeady 20., Naismith 45.

QPR - HULL CITY 0:1 (0:0)
Chester 52.
Austin (QPR) je v 85. minuti zapravil 11-m.

STOKE CITY - ASTON VILLA 0:1 (0:0)
Weimann 50.

WEST BROMWICH - SUNDERLAND 2:2 (1:1)
Berahino 42., 74.; Cattermole 5., Larsson 85.

WEST HAM - TOTTENHAM 0:1 (0:0)
Dier 93.
RK: Collins 63.; Naugton 29.

ARSENAL - CRYSTAL PALACE 2:1 (1:1)
Koscielny 45., Ramsey 91.; Hangeland 35.
RK:
Puncheon 89./Crystal Palace

Arsenal: Szczesny, Debuchy, Gibbs (53./Monreal), Arteta, Chambers, Koscielny, Sanchez, Ramsey, Sanogo (62./Giroud), Wilshere (69./Oxlade-Chamberlain), Cazorla.

Crystal Palace: Speroni, Kelly, Dann (75./Delaney), Hangeland, Ward, Ledley, Puncheon, Bolasie (91./O'Keefe), Jedinak, Campbell (85./Gayle), Chamakh.

Sodnik: Jonathan Moss




Nedelja ob 14.30:

LIVERPOOL - SOUTHAMPTON

Ob 17.00:
NEWCASTLE - MANCHESTER CITY

Ponedeljek ob 21.00:
BURNLEY - CHELSEA