Franz Beckenbauer je priznal, da je podcenil situacijo, ko je sprva zavrnil vprašanja preiskovalcev. Foto: Reuters
Franz Beckenbauer je priznal, da je podcenil situacijo, ko je sprva zavrnil vprašanja preiskovalcev. Foto: Reuters
Osmina finala
Tabela izločilnih bojev, ki se z osmino finala začnejo v soboto. Foto: MMC RTV SLO

Fifa je "sankcije" proti Beckenbauerju uvedla, ker ta sprva ni želel sodelovati v preiskavi, ki je preiskovala dodelitev svetovnega prvenstva leta 2022 Katarju. 68-letni Beckenbauer je bil namreč član izvršilnega odbora Fife, ki je leta 2010 sprejela to odločitev.

Beckenbauer je zdaj pripravljen odgovarjati na vprašanja, tako da je Fifa umaknila prepoved. "Franz je nekdo, ki ga vsi zelo spoštujemo, zato bi si ga vsi zelo želeli videti tukaj," je dejal generalni sekretar Fife Jerome Valcke. A Beckenbauer je medtem že sporočil, da nima namena oditi v Brazilijo.

V soboto začetek osmine finala
Na 20. svetovnem prvenstvu je sicer končan skupinski del, tako da je petek v tekmovalnem smislu prost dan. V soboto se bodo začeli izločilni boji. Osmino finala bosta v Belo Horizonteju odprli gostiteljica prvenstva Brazilija in Čile.

Preostali pari so Kolumbija – Urugvaj, Nizozemska – Mehika, Kostarika – Grčija, Francija – Nigerija, Nemčija – Alžirija, Argentina – Švica in Belgija – ZDA. V osmini finala je kar osem reprezentanc iz Amerik, razočarali so Evropejci, šest reprezentanc se je prebilo naprej, s tem da so nekateri velikani evropskega nogometa že v domovini – izpadli so trije polfinalisti zadnjega evropskega prvenstva, Španci, Italijani in Portugalci. V osmini ni nobene azijske izbrane vrste, sta pa dve afriški. Vsak dan bosta odigrani po dve tekmi osmine finala, srečanji pa bosta ob 18.00 in 22.00. Trenutno najboljši strelci prvenstva so Brazilec Neymar, Argentinec Lionel Messi in Nemec Thomas Müller, ki so zadeli po štirikrat.

Osmina finala, sobota ob 18.00:
Belo Horizonte: BRAZILIJA - ČILE (I)
Ob 22.00:
Rio de Janeiro: KOLUMBIJA - URUGVAJ (II)
Nedelja ob 18.00:
Fortaleza: NIZOZEMSKA - MEHIKA (III)
Ob 22.00:
Recife: KOSTARIKA - GRČIJA (IV)

Ponedeljek ob 18.00:
Brasilia: FRANCIJA - NIGERIJA (V)
Ob 22.00:
Porto Alegre: NEMČIJA - ALŽIRIJA (VI)
Torek ob 18.00:
Sao Paulo: ARGENTINA - ŠVICA (VII)
Ob 22.00:
Salvador: BELGIJA - ZDA (VIII)