Brazilska navijača z dresom, na katerem piše
Brazilska navijača z dresom, na katerem piše "luto", kar pomeni žalovanje. Foto: Reuters Foto:
Wijnaldum postavil piko na i nizozemski zmagi
Daley Blind v 16. minuti povišal na 2:0
Van Persie že v 3. minuti izkoristil 11-m

Ogrevanje pred nedeljskim finalom Nemčije in Argentine v Brasilii je gostiteljem ponujalo priložnost za popravni izpit po velikem šoku v polfinalu proti Nemčiji (1:7), a se niso pobrali in se od navijačev poslovili z novim razočaranjem.
Napaki Silve in Luiza
Gledalci so prvi zadetek videli že v 3. minuti. Z 11-metrovke ga je dosegel Robin van Persie, potem ko je alžirski sodnik Džamel Haimoudi pokazal na belo točko, ko je Arjena Robbna za ramo potegnil Thiago Silva. Brazilski kapetan je ob tem dobil še rumeni karton. Televizijski posnetek je jasno pokazal, da je bil prekršek storjen pred kazenskim prostorom. Kot zadnjemu obrambnemu igralcu bi moral Haimoudi Silvi pokazati predčasno pot pod prho.

V 16. minuti je sledil nov šok za Brazilijo. Po predložku Jonathana de Guzmana z desne strani (ob podaji Robbna je dišalo po nedovoljenem položaju) je pred vrati žogo z glavo izbil David Luiz, a slabo in v napačno smer - le do Daleyja Blinda, ki jo je na 11 metrih ustavil z levico in jo z desnico neubranljivo poslal pod prečko. Do konca prvega polčasa bi bil lahko izid še višji, na drugi strani pa Brazilci niso resneje ogrozili vratarja Jasperja Cillessena.

Oglejte si celotno tekmo še enkrat: prvi in drugi polčas. Tu je tudi analiza prvega in drugega polčasa s podelitvijo medalj Nizozemcem za tretje mesto.


Nizozemska z zadnjo menjavo v zgodovino

Končni izid je v 91. minuti postavil Georginio Wijnaldum iz sredine kazenskega prostora po podaji Daryla Janmaata z desne strani. Brazilija je bila v drugem polčasu več pri žogi, tudi z menjavami pa ni uspela doseči vsaj častnega gola.
Pri tulipanih je v sodnikovem podaljšku priložnost za igro dobil tudi tretji vratar Michel Vorm, kar je pomenilo, da je Nizozemska postala prva reprezentanca v zgodovini SP-jev, ki je na enem mundialu nastopila z vsemi 23 nogometaši, ki so prispeli na svetovno prvenstvo.
Silva: Moramo se opravičiti navijačem
"Mislim, da si nismo zaslužili takšnega konca. Moramo se opravičiti navijačem. Po tekmi so nam žvižgali, kar je normalno, saj imajo tudi oni čustva. Zelo težko je," je povedal brazilski kapetan Thiago Silva. "Upali smo, da bomo osvojili tretje mesto, a nam ni uspelo. To ni bil naš dan. Izgubili smo, ni kaj reči. Hitro smo prejeli zadetek in se znašli v zaostanku. Vsi smo zelo žalostni, tudi ljudje so zelo žalostni, toda poskušali smo in se borili do konca," je dodal Oscar.

Statistika tekme:
- streli: 11:8
- streli v okvir vrat: 5:5
- koti: 4:1
- prekrški: 16:20
- posest žoge: 57:43 odstotkov

- nedovoljeni položaji: 1:2


Neymar soigralce spodbujal s klopi

Pri Braziliji je tako kot v polfinalu manjkal poškodovani Neymar (soigralce je spodbujal s klopi), se je pa v ekipo po odsluženi kazni vrnil Silva. Selektor Luiz Felipe Scolari, ki so ga gledalci izžvižgali že pred začetkom tekme, je v primerjavi z začetno enajsterico proti Nemčiji naredil šest sprememb, v napadu je bil Jo namesto Freda. Pri Nizozemcih se je na ogrevanju pred tekmo poškodoval Wesley Sneijder, zato je igral de Guzman.

Nizozemska se je od SP-ja poslovila brez poraza, v četrtfinalu jo je po 11-metrovkah s 4:2 izločila Argentina.

Tekma za 3. mesto, Brasilia:
BRAZILIJA - NIZOZEMSKA 0:3 (0:2)
68.034; van Persie 3./11-m, Blind 16., Wijnaldum 91.

Brazilija: Julio Cesar, Maicon, Thiago Silva , Maxwell, David Luiz, Luiz Gustavo ( 46./Fernandinho ), Paulinho ( 57./Hernanes), Oscar , Ramires ( 73./Hulk), Willian, Jo.

Nizozemska: Cillessen ( 93./Worm), de Vrij, Vlaar, Martins Indi, Kuyt, Blind ( 69./Janmaat), Clasie ( 90./Veltman), Robben , Wijnaldum, de Guzman , van Persie.

Sodnik: Djamel Haimoudi (Alžirija)

Wijnaldum postavil piko na i nizozemski zmagi
Daley Blind v 16. minuti povišal na 2:0
Van Persie že v 3. minuti izkoristil 11-m