Toby Alderweireld je proti ZDA igral 120 minut. Foto: Reuters
Toby Alderweireld je proti ZDA igral 120 minut. Foto: Reuters
Lukaku zapečatil usodo Američanov
De Bruyne našel luknjo v ameriški obrambi

Belgija je dolgo trla obrambno naravnano reprezentanco ZDA. Dokončno jo je strla v podaljšku, ko je dvakrat premagala Tima Howarda. Po tekmi se je Alderweireldom pogovarjal novinar TV Slovenija Anže Bašelj.

Videli smo neverjetno tekmo, na koncu je bilo razmerje strelov 38:14, če gledamo le strele v okvir vrat pa 27:9 za Belgijo. To je bila popolnoma drugačna Belgija kot v prvem delu tekmovanja. Kaj se je spremenilo?
Mislim, da v skupini nismo igrali najboljše. Proti ZDA pa je bila slika popolnoma drugačna. Pripravili smo si številne priložnosti, igrali smo dober nogomet, ob tem pa smo se tudi dobro branili. Tekmo bi lahko odločili že prej, ampak na koncu je najpomembnejša zmaga. Smo presrečni.

Katera je najmočnejša stran te reprezentance, ki je skupaj že nekaj časa, podobno kot t. i. zlata generacija belgijskega nogometa?
Imamo veliko dobrih nogometašev, imamo zelo dolgo klop. Kdor pride pozneje na igrišče, tej reprezentanci doda nekaj novega. Danes je to uspelo Lukakuju. A najpomembnejše je, da smo enotni, da smo ekipa, v kateri posameznik ne izstopa. To je najpomembnejše. Kot ste lahko videli, vsi garamo za en cilj. Lahko bi rekel, da nimamo veliko zvezdnikov, v ospredju je skupinsko delo.

Oprostite, nimate veliko zvezdnikov? Imate jih, in to kar veliko!
Se strinjam, ampak pri tem sem mislil, da je naša ekipa zvezdnik. Ne posameznik, ampak ekipa. Seveda pa imamo nekaj zvezdnikov, kot je Eden Hazard, ki je iz tekme v tekmo boljši. Vendar pa se nihče v tej ekipi ne obnaša kot zvezdnik, vsi smo enotni, nihče v našem odnosu ne izstopa. Vsi garamo, to se je videlo danes. Na koncu je bilo malce težko, ampak nam je uspelo. Lahko smo ponosni na naš dosežek. Belgija je bila na prvenstvu zadnjič pred 12 leti in zdaj smo v četrtfinalu. Cilj smo tako dosegli, a to ne pomeni, da smo se z doseženim zadovoljili. Vendar zdaj lahko igramo sproščeno.

Kakšna pa je vloga trenerja? Marc Wilmots je bil na prej omenjenem prvenstvu, danes pa je igral svojo tekmo ob igrišču, ob prvem golu je celo stekel na igrišče. Kaj je prinesel tej ekipi?
Njegova reakcija ob prvem zadetku pove vse. Je zelo energičen. Je pravi trener za to mlado ekipo. Imeli smo zvezdnike, imeli smo dobre igralce, a nismo imeli ekipe. On je poskrbel za to, da imamo zdaj dobre igralce v dobri in povezani ekipi. Zaradi njega vsi zaupamo v svoje sposobnosti. Je nekaj najboljšega, kar se je lahko zgodilo Belgiji.

Zdaj vas čaka Argentina. Pred 28 leti je vaše predhodnike v četrtfinalu premagal Diego Armando Maradona, zdaj je pri Argentini Lionel Messi. Kako boste ustavili Messija?
Skušali bomo narediti vse, da bomo zmanjšali njegov vpliv na dogajanje na igrišču. Zavedamo se, da bo težko. Argentina je favoritinja, vendar pa bomo videli, kaj se bo zgodilo. Nogometna igra traja devetdeset minut in takrat moraš dati vse od sebe. Danes smo pridobili dodatno samozavest, tako da lahko že danes obljubim, da bomo dali vse od sebe. Zdaj si želimo še več in mislim, da je pritisk na strani Argentine.

Lukaku zapečatil usodo Američanov
De Bruyne našel luknjo v ameriški obrambi