Kevin De Bruyne je umiril srce Marca Wilmotsa. Foto: Reuters
Kevin De Bruyne je umiril srce Marca Wilmotsa. Foto: Reuters
Green dosegel zadetek upanja
Lukaku zapečatil usodo Američanov
De Bruyne našel luknjo v ameriški obrambi

Po rednem delu zadnje tekme osmine finala med Belgijo in ZDA je bilo 0:0, nato se je tekma končala po scenariju tiste med Nemčijo in Alžirijo - Belgijci so v podaljšku dosegli prva gola, na koncu pa se veselili napredovanja z zmago 2:1.

Wilmots: "Zmago smo si zaslužili"
"Imeli smo 27 priložnosti, enostavno smo si zmago zaslužili. Že v drugi minuti smo si priigrali prvo priložnost, izjemni Tim Howard pa nas je kot po tekočem traku ustavljal," je po tekmi razmišljal belgijski selektor Marc Wilmots.

Pogum na igrišču se je obrestoval
"Danes smo res videli odličen belgijski nogomet. Rekel bi, da smo odigrali res dobro tekmo, bili smo pogumni, zato smo zasluženo med osmimi najboljšimi," je še dodal Wilmots, ki je za Belgijo zbral 70 nastopov in 28 zadetkov.

Lukaku prišel s klopi in navdušil
V skupinskem delu turnirja je razočaral predvsem Romelu Lukaku, zato se je Wilmots odločil, da tokrat v začetno enajsterico ne bo uvrstil napadalca Chelseaja, ki je bil v zadnji sezoni posojen Evertonu. "Nič ni narobe, če so ga mediji kritizirali. Rekel sem mu, naj se vznemirja preveč ter da bodo boji na izpadanje pripadali njemu. Imel sem prav," je razkril Wilmots.

Selektor potarnal v skrbi za svoje srce
Belgijski selektor je po tekmi v šali potarnal, da bi ga skoraj kap, ker je moral stalno opazovati številne zapravljene priložnosti svojih varovancev: "V vrhunskem nogometu se ti številne zapravljene priložnosti običajno maščujejo. A vesel in ponosen sem, da so moji fantje prikazali psihično in fizično zrelo igro. Verjamem, da je bila to za nepristranske gledalce odlična tekma, za moje srce pa je bila izjemno naporna. Po tekmi sem fantom rekel, naj tega ne počnejo več."

Klinsmann: "Vsi so igrali prek meja sposobnosti"
Na drugi strani je bil kljub izpadu ponosen tudi selektor ZDA Jürgen Klinsmann: "Da, res sem ponosen. Vsak igralec na tem prvenstvu je igral tako dobro, da so lahko vsi Američani ponosni na prav vse nogometaše." Nemec na klopi ZDA je nadaljeval: "Mislim, da so prav vsi nogometaši igrali prek meje svojih sposobnosti. Rekel sem jim, da morajo to vzeti kot spodbudo za prihodnost in naslednje svetovno prvenstvo." Klinsmann ima namen na tem mestu ostati do prvenstva, ki ga bo čez štiri leta gostila Rusija.

V procesu lovljenja najboljših na svetu
"Moramo pa se še veliko naučiti. A smo v tem procesu. Ne vem, koliko časa bomo potrebovali, da bomo ujeli najboljše, a prav je, da imamo ta cilj. Tudi če igraš proti najboljši ekipi na svetu, moraš razvijati svojo igro," je v prihodnost zazrt Nemec.

Howard postavil rekord po številu obramb
Klinsmann je po tekmi posebej pohvalil vratarja Tima Howarda, ki je ustavil kar 15 strelov, kar je nov rekord na svetovnih prvenstvih: "Fenomenalno. Branil je res fenomenalno. S svojo igro nas je dolgo držal nad vodo. Opazovati ga v taki formi je bil res privilegij. Poklanjam mu največji kompliment na svetu."

Po rekordu: "Izgubili smo - to boli"
Howard je bil po tekmi povsem skrušen: "Rekord? Kakšen rekord? To mi ne pomeni prav nič. To je pač moja naloga, stojim v vratih in lovim žoge. Občutek je enak - brez obrambe ali 20 obramb. Pomemben je samo razplet. Izgubili smo - to boli. Sanjali smo o uspehu. Igrali smo v skupini smrti in preživeli. Treba je priznati, da je bila Belgija danes boljša. A smo lačni uspeha, verjamem, da se bomo vrnili."

Green dosegel zadetek upanja
Lukaku zapečatil usodo Američanov
De Bruyne našel luknjo v ameriški obrambi