Trenutek odločitve: 24-letni Leroy Fer je nebeško skočil in dosegel prvi reprezentančni gol. Foto: Reuters
Trenutek odločitve: 24-letni Leroy Fer je nebeško skočil in dosegel prvi reprezentančni gol. Foto: Reuters
Memphis Depay
Memphis Depay je dosegel svoj drugi gol na prvenstvu. Foto: Reuters
Nizozemci slavili tretjič zapored
Depay zapečatil usodo Čila
Nizozemska povedla prek Fera

Dokaj povprečna tekma se je prelomila v 77. minuti, ko je rezervist Leroy Fer, ki ga je selektor Louis van Gaal v igro postal malo predtem, dosegel svoj prvi reprezentančni gol. Zmago tulipanov je v sodnikovem podaljšku potrdil Memphis Depay, ki je zaključil protinapad Arjena Robbna.

Nizozemska je s tem osvojila prvo mesto v skupini B, medtem ko je Čile drugi, kar pomeni, da se bo v osmini finala pomeril z zmagovalko skupine A, ki bo Brazilija.


Oglejte si celotno tekmo še enkrat: Prvi in drugi polčas. Ali pa si poglejte zgolj analizo prvega in drugega polčasa.


Najnevarnejša poskusa de Vrija in Robbna
Srečanje v prvih dvajsetih minutah ni prineslo nobene resne priložnosti. Igra je potekala med obema kazenskima prostoroma. V 23. minuti je Felipe Gutierrez po podaji iz kota prišel do strela z okoli 20 metrov, a meril čez vrata. Čilenci so bili v teh trenutkih nekoliko dejavnejši, bolj so si želeli zadetka. Nizozemci so v 33. minuti izpeljali nevaren napad, ki pa mu je manjkal zaključek. Malo pozneje je Stefan de Vrij po predložku s prostega strela z glavo streljal mimo vrat. Nizozemska je postajala vse nevarnejša. Arjen Robben je v 40. minuti po samostojnem prodoru udaril z okoli 14 metrov, a je strel zletel pol metra mimo leve vratnice.

Fer van Gaalov joker s klopi
Drugi polčas se je začel podobno kot prvi, brez pravih priložnosti. V 65. minuti je Alexis Sanchez ob gol-avt liniji preigral Jermaina Lensa in prišel do strela z leve strani, a je bil Jasper Cillessen na mestu. Malo pozneje je na drugi strani Claudio Bravo ubranil poskus Robbna. Bravo se je izkazal tudi v 77. minuti, ko je s parado ubranil projektil Memphisa Depaya. Malo zatem pa je bil čilski vratar nemočen. Z desne strani je v kazenski prostor podal Wesley Sneijder, kjer je Leroy Fer, ki je vstopil malo predtem, z glavo matiral Brava. To je bil sploh prvi reprezentančni gol Fera.

Depay postavil piko na i
Čile je do konca tekme poskušal izenačiti, a se je Nizozemska brez težav ubranila. V 92. minuti pa še drugi gol tulipanov. Robben je potegnil v protinapad, nato pa z leve strani kazenskega prostora podal na drugo vratnico, kamor je vtekel Depay in zabil žogo v mrežo za 2:0.

"Dobro smo se branili. Naredili smo veliko delo. Izid je odličen, a ne želimo se ustaviti tukaj," je dejal Robben. "Želeli smo si zmago, a nismo mogli najti rešitev proti ekipi, ki se je le branila. Kljub porazu sem ponosen na ekipo," pa je povedal selektor Čila Jorge Sampaoli.

SKUPINA B, 3. krog
Sao Paulo:
NIZOZEMSKA - ČILE 2:0 (0:0)
62.996; Fer 77., Depay 91.
Nizozemska: Cillessen; Vlaar, de Vrij, Janmaat, Blind ; de Jong, Wijnaldum, Robben, Sneijder (76./Fer); Lens (69./Depay), Kuyt (89./Kongolo).
Čile: Bravo; Isla, Medel, Jara, Mena; Aranguiz, Diaz, Silva (71./Valdivia), Gutierrez (45./Beausejour); Sanchez, Vargas (81./Pinilla).
Sodnik: Bakary Gassama (Gambija)

Curitiba:
AVSTRALIJA - ŠPANIJA 0:3 (0:1)
39.000; Villa 36., Torres 69., Mata 82.

Lestvica:                            
NIZOZEMSKA      3  3 0 0 10:3  9 točk
ČILE            3  2 0 1  5:3  6     
--------------------------------     
ŠPANIJA         3  1 0 2  4:7  3     
AVSTRALIJA      3  0 0 3  3:9  0     

<</div
Nizozemci slavili tretjič zapored
Depay zapečatil usodo Čila
Nizozemska povedla prek Fera