23-letni Andre Schürrle proslavlja najpomembnejši gol v karieri. Foto: Reuters
23-letni Andre Schürrle proslavlja najpomembnejši gol v karieri. Foto: Reuters
Mesut Özil
Mesut Özil je potrdil nemško napredovanje v četrtfinale. Foto: Reuters
Abdelmoumene Djabou
Abdelmumene Džabou je v 121. minuti matiral Manuela Neuerja. Foto: Reuters
Djabou dosegel častni gol za Alžirijo
Özil v 119. minuti povišal na 2:0
Schürrle zadel na začetku podaljška

Redni del se je kljub nemški premoči končal brez golov. Že v drugi minuti podaljška pa je Andre Schürrle s peto zatresel mrežo Raisa M'Bolhija.

Nemčija je bila v nadaljevanju blizu drugemu golu, ki ga je dočakala v 119. minuti, ko je Mesut Özil poslal žogo pod prečko. Alžirija se je borila do zadnjih sekund, kar se ji je obrestovalo v 121. minuti, ko je Abdelmumene Džabu na levi strani pričakal žogo po predložku z desne strani in jo poslal za hrbet Manuela Neuerja. Zadetek je prišel prepozno, saj je malo pozneje sodnik Sandro Ricci odpiskal konec srečanja. Statistika tekme priča o premoči Nemcev: posest žoge - 67:33, streli 28:10 in streli v okvir vrat 14:4. Nemčijo v petkovem četrtfinalu na kultni Maracani v Rio de Janeiru čaka Francija.


Ste zamudili tekmo? Oglejte si jo še enkrat. Prvi, drugi polčas in podaljšek. Lahko pa si pogledate le vrhunce. Analiza prvega polčasa in analiza po koncu tekme.


Alžirija pogumno v boj z Nemci

Uvodne minute so prinesle le tipanje z obeh strani. Nato pa so dvakrat zapretili Alžirci, ko je v napad potegnil Islam Slimani. Nemci so prvi nevaren strel proti alžirskim vratom sprožili v 14. minuti, a je Rais M'Bolhi odbil poskus Bastiana Schweinsteigerja. Malo pozneje se je na drugi strani Sofiane Feguli prebil skozi nemško obrambo, nato pa precej z desne strani meril čez vrata. V 17. minuti je Slimani po podaji Sudanija z leve strani zatresel mrežo, vendar je bil gol zaradi nedovoljenega položaja upravičeno razveljavljen. Že v naslednjem napadu je branilec Gulam z leve strani prodrl v kazenski prostor in ustrelil mimo leve vratnice. Alžirci so se presenetljivo dobro držali, medtem ko Nemci, ki so sicer imeli žogo več v nogah, ob zgoščeni postavitvi puščavskih lisic nikakor niso mogli razviti svoje igre.

M'Bolhi ustavil Kroosa in Götzeja
V enem izmed redkih nemških napadov je Thomas Müller v 34. minuti z glavo ustrelil mimo vrat. Nevarneje je bilo v 40. minuti. Najprej je poskus Tonija Kroosa s 25 metrov ubranil M'Bolhi, ki je nato ustavil še strel Maria Götzeja iz neposredne bližine. To je bila tudi najlepša priložnost Nemcev do takrat. Statistika prvega polčasa govori o tem, da je imela Nemčija terensko premoč (posest žoge 70:30, streli v okvir vrat 4:1), ki pa je bila jalova.

Schürrle prerodil nemški napad
Na začetku drugega polčasa je Götzeja zamenjal Andre Schürrle in hitro poživil nemški napad. Nemci so s Schürrlejem v glavni vlogi postali nevarnejši. V 55. minuti je z roba kazenskega prostora sprožil Philipp Lahm, a je M'Bolhi s skrajnimi močmi odbil strel. Nemčija je vse bolj pritiskala, zadetek je visel v zraku. Kljub vsemu so Alžirci vzdržali pritisk, na drugi strani pa pretili iz protinapadov. Slimani je tako v 70. minuti s strelom z 20 metrov meril naravnost v naročje Manuela Neuerja.

Müller streljal, a ni zadel
V 79. minuti je na desni strani alžirskega kazenskega prostora prodiral Müller, nato pa podal v sredino, kjer je Schweinsteiger meril mimo desne vratnice. Še nevarneje je bilo v 80. minuti, ko je z glavo z nekaj metrov sprožil Müller, toda izkazal se je M'Bolhi. Isti igralec je malo pozneje po uspešnem preigravanju streljal mimo vrat. Alžirci so v teh trenutkih močno viseli. V 90. minuti je z glavo poskusil še Schweinsteiger - preslabo za M'bolhija. Lisjakom se je uspelo ubraniti, tako da je bil na vrsti podaljšek.

Schürrle našel luknjo v alžirski obrambi
Že po dobri minuti podaljška je Nemčija le povedla. Müller je z leve strani podal v kazenski prostor, kjer je Schürrle velemojstrsko - s peto - spravil žogo za hrbet M'Bolhija. Alžirija se je znašla pred težko nalogo. V 100. minuti se je po akciji iz kota izjemna priložnost ponudila Mehdiju Mostefi, ki je z roba kazenskega prostora za okoli meter zgrešil vrata. Alžirci si do konca niso več priigrali lepše priložnosti. Zato pa so bili na drugi strani nevarnejši Nemci. Kramer in Müller sta bila na desni strani sama pred M'Bolhijem, ki pa se ni pustil premagati. Alžirski vratar je naposled klonil v 119. minuti, ko je Mesut Özil poslal odbito žogo po strelu Schürrleja pod prečko. Malo pozneje je častni zadetek Alžirije prišel prepozno za preobrat.

20. SVETOVNO PRVENSTVO
OSMINA FINALA, Porto Alegre
NEMČIJA - Alžirija 2:1 (0:0, 0:0)
43.063; Schürrle 92., Özil 119.; Djabou 121.
Nemčija: Neuer; Boateng, Mertesacker, Höwedes; Schweinsteiger (109./Kramer), Lahm , Mustafi (69./Khedira), Kroos, Özil, Götze (46./Schürrle); Müller.
Alžirija: Mbolhi; Belkalem, Halliche (97./Bougherra), Ghoulam, Mandi; Lacen, Feghouli, Taider (78./Brahimi), Mostefa; Slimani, Soudani (100./Djabou).
Sodnik: Sandro Ricci (Brazilija)

FRANCIJA - Nigerija 2:0 (0:0)
67.882; Pogba 79., Yobo 92./ag

Djabou dosegel častni gol za Alžirijo
Özil v 119. minuti povišal na 2:0
Schürrle zadel na začetku podaljška