Nogometaši Francije so se uvrstili v četrtfinale letošnjega prvenstva. Foto: Reuters
Nogometaši Francije so se uvrstili v četrtfinale letošnjega prvenstva. Foto: Reuters
Emmanuel Emenike
Emmanuel Emenike je v prvem polčasu zatresel mrežo, a mu je stranski sodnik zaradi prepovedanega položaja zadetek razveljavil. Foto: Reuters
Pogba in Keshi po tekmi osmine finala
Yobov avtogol potrdil francosko zmago
Pogba z glavo izkoristil napako Enyeame

Nigerijci so se izkazali z izjemno borbeno igro, odlično so igrali predvsem na sredini igrišča, dosegli so tudi zadetek, ki pa je bil razveljavljen zaradi prepovedanega položaja.

Ste zamudili tekmo? Brez panike!
V našem videoarhivu si jo lahko z oddajo ogledate še enkrat:

V nadaljevanju so Francozi zagospodarili na zelenici in vse huje pritiskali na nigerijska vrata, mrežo je dobrih deset minut pred iztekom rednega dela srečanja le zatresel Paul Pogba. V sodnikovem podaljšku je zmago galskih petelinov z avtogolom potrdil Joseph Yobo.

Dober začetek Nigerijcev
Nigerijci so na začetku vsekakor presenetili s kombinatorno in učinkovito igro v napadu. Francozi so se večkrat znašli v težavah, nasprotnika so bili prisiljeni zaustavljati s prekrški. V 16. minuti je Blaise Matuidi pred kazenskim prostorom podrl Petra Odemwingieja in Nigerijcem ponudil prvo resnejšo priložnost za zadetek, ki pa jo je s slabo izvedenim prostim strelom - žoga je zletela krepko čez vrat - zapravil Emmanuel Emenike.

Razveljavljen zadetek Emenikeja
V 19. minuti je za val navdušenja na tribunah, kjer so sedeli nigerijski navijači, poskrbel prav Emenike, ki je izkoristil sijajen ostri predložek Ahmeda Muse v kazenski prostor in s podstavljeno nogo žogo ob bližnji vratnici poslal v mrežo, a je stranski sodnik zadetek razveljavil zaradi prepovedanega položaja.

Pogbajev volej pošteno ogrel dlani Enyeamaja
Že nekaj minut zatem se je najlepša priložnost v prvem polčasu ponudila Paulu Pogbaju, ki je po predložku Mathieua Valbuene z volejem sprožil iz bližine in pošteno ogrel dlani opreznega Vincenta Enyeamaja, ki se je izkazal z refleksno obrambo. Do odmora je raven igre precej upadla, nogometaši so se borili predvsem na sredini igrišča, priložnosti so bile redke. V 40. minuti je bil s strelom od daleč nenatančen branilec Mathieu Debuchy, štiri minute pozneje je nevarno sprožil z desne strani sprožil še Emenike, a je ostalo pri začetnih 0:0.

Matuidi (srečno) ostal na zelenici
V uvodnih minutah drugega polčasa je bila igra nekaj časa prekinjena zaradi poškodbe Ogenyija Onazija. Temu je obrnilo levi gleženj, potem ko je nanj grdo stopil Matuidi, ki bi lahko za prekršek prejel tudi rdeči karton, a se je glavni sodnik Mark W. Geiger odločil za karton rumene barve. Po dobri uri igre so Nigerijci zagospodarili na zelenici, Francoze so potisnili na njihovo polovico, večkrat so nevarno zapretili, obramba galskih petelinov je morala biti vselej pazljiva. V 64. minuti se je med drugim z natančnim strelom z razdalje izkazal Odemwingie, a neuspešno.

Francoski pritisk kronal Pogba
Nato je sledila francoska ofenziva. Vse skupaj se je začelo v 70. minuti, ko se je po krasni akciji in dvojni podaji iz oči v oči z Enyeamo znašel Karim Benzema, ki je vratarja že premagal, žogo pa je z golove črte izbil Victor Moses. V 77. minuti je s 17 metrov prečko zatresel Yohan Cabaye, dve minuti pozneje pa so gledalci vendarle videli žogo v mreži. Po predložku iz kota je Enyeama storil napako, 'zaplaval' je v prazno, Pogba pa je z glavo hladnokrvno zaključil za 1:0.

Francozi so zmago potrdili v 92. minuti, ko je ob strelu Antoina Griezmanna žogo v lastno mrežo iz bližine pospravil Joseph Yobo. Francija je tako še tretjič na svetovnih prvenstvih ugnala afriško reprezentanco. V obeh prejšnjih primerih je nato zaigrala tudi v finalu. Leta 1998 je Južno Afriko ugnala s 3:0, osem let pozneje še Togo (2:0).

Osmina finala:
FRANCIJA - Nigerija 2:0 (0:0)
67.882; Pogba 79., Yobo 92./ag

Francija: Lloris, Debuchy, Varane, Koscielny, Evra; Cabaye; Valbuena (93./Sissoko), Matuidi, Pogba; Benzema, Giroud (62./Griezmann).

Nigerija: Enyeama; Ambrose, Oshaniwa, Omeruo, Yobo; Mikel, Onazi (59./Gabriel), Musa, Moses (89./Nwofor); Odemwingie, Emenike.

Sodnik: Mark W. Geiger (ZDA)

Pogba in Keshi po tekmi osmine finala
Yobov avtogol potrdil francosko zmago
Pogba z glavo izkoristil napako Enyeame