Peter Odemwingie je Nigeriji zagotovil prvo zmago na SP-jih po letu 1998. Foto: Reuters
Peter Odemwingie je Nigeriji zagotovil prvo zmago na SP-jih po letu 1998. Foto: Reuters
Navijači Bosne in Hercegovine v Sarajevu
Žalostni obrazi navijačev v Sarajevu po vodilnem zadetku afriških prvakov. Foto: Reuters
Džeku v 93. min izenačenje preprečila vratnica
Odemwingie v 29. minuti zadel za zmago Nigerije
Sodnik napačno razveljavil zadetek Džeka

Edini zadetek na tekmi je v 29. minuti dosegel Peter Odemwingie, ki je premagal klubskega soigralca iz Stoke Cityja Asmirja Begovića. Nekaj minut prej so sodniki napačno razveljavili gol Edina Džeka zaradi domnevnega nedovoljenega položaja, ki pa ga ni bilo.
Bosanci so imeli najlepšo priložnost za izenačenje v zadnji, tretji minuti sodnikovega podaljška, ko je Džeko po strelu iz obrata s približno sedmih metrov zadel vratnico. Žogo je po ne ravno optimalnem udarcu napadalca Manchester Cityja v okvir vrat preusmeril vratar Vincent Enyeama. Nigerija je dosegla prvo zmago na SP-jih po letu 1998.

Ste zamudili tekmo? Oglejte si posnetek prvega in drugega polčasa.


V prve pol ure veliko dogajanja
Prvo priložnost na tekmi, ki si jo je s tribune ogledal tudi predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Sepp Blatter, je imel v 7. minuti Odemwingie, ki je po prekršku Harisa Medunjanina nad Ahmedom Muso za rumeni karton s prostega strela meril le za malo mimo vrat. V 8. minuti je na drugi strani Muhamed Bešić streljal meter čez prečko.

V 11. minuti je sledil nov nevaren poskus Nigerije. John Obi Mikel je poskusil od daleč z nizkim strelom, žoga pa je zapustila igrišče blizu vratnice.

Deset minut pozneje se je zgodila akcija, ki je spravila v nejevoljo nogometaše in navijače BiH-a. Džeko je po izvrstni globinski podaji Zvjezdana Misimovića dosegel zadetek, a ga je novozelandski sodnik Peter O'Leary razveljavil, ker je njegov pomočnik označil nedovoljeni položaj. Napačna odločitev. V 24. minuti je imel Džeko novo lepo priložnost. Dobro je streljal, a Enyeama je žogo izbil v kot.

29. minuta je prinesla vodstvo Nigerije in novo razburjenje zaradi sodniške ocene. Odemwingie je zatresel mrežo, potem ko je po desni strani v kazenski prostor prodrl Emmanuel Emenike in podal pred vrata. Nogometaši BiH-a so protestirali, ker je Emenike morda s prekrškom obšel Emirja Spahića (malce si je pomagal z rokama), a sodnik je zadetek kljub temu priznal.

Jalovi napadi BiH-a
Do konca prvega polčasa nato ni bilo resnejših priložnosti, prav tako ne na začetku drugega dela. Dobre pol ure pred koncem tekme je bosanski selektor Safet Sušić na igrišče poslal strelca zadetka ob porazu proti Argentini (1:2) Vedada Ibiševića in Sejada Salihovića namesto Izeta Hajrovića in Senada Lulića.

Emenike, ki je obrambi zmajev še naprej povzročal ogromno težav, bi v 61. minuti iz bližine kmalu povišal na 2:0, vendar se je z obrambo z nogo izkazal vratar Begović.

Sušić, ki je v primerjavi s prvo tekmo med rezervisti pustil Ermina Bičakčića in Seada Kolašinca (proti Argentincem je dosegel avtogol), je nato v 64. minuti opravil še zadnjo menjavo, Medunjanina je nadomestil s svojim nečakom Tinom Svenom Sušićem. Bosna in Hercegovina ni našla pravih poti do vrat Nigerije, na drugi strani pa so Emenike in druščina vseskozi sejali strah v njeni obrambi. Še nekajkrat se je izkazal Begović.

Nigerijski selektor Stephen Keshi, ki se je v primerjavi s tekmo proti Iranu (0:0) odločil za tri spremembe v začetni enajsterici (na klopi je ostal član Liverpoola Victor Moses), je naredil dve menjavi. V 65. minuti je Muso zamenjal Shola Ameobi, deset minut pozneje pa poškodovanega Michaela Babatundeja mladi Ejike Uzoenyi.

Dve priložnosti Džeka v sodnikovem podaljšku
BiH je ob koncu jalovo napadal in resno ogrozil vrata šele v sodnikovem podaljšku. Džeko je najprej po predložku Miralema Pjanića z desne strani s petih metrov streljal z glavo, a preveč po sredini. Žoga je tako pristala v naročju Enyeame, ki je bil na pravem mestu na golovi črti. Tik pred zadnjim sodnikovim žvižgom je Džeko poskušal še enkrat, a je zadnje upe Bosne zatrla vratnica.

Analiza prvega in drugega polčasa.

Skupina F, 2. krog, Cuiaba:
NIGERIJA - BiH 1:0 (1:0)
40.499; Odemwingie 29.

Nigerija: Enyeama, Ambrose, Oshaniwa, Omeruo, Yobo, Obi Mikel , Onazi, Babatunde ( 75./Uzoenyi), Musa ( 65./Sh. Ameobi), Odemwingie, Emenike.
BiH: Begović, Mujdža, Spahić, Šunjić, Hajrović ( 57./Ibišević), Pjanić, Bešić, Lulić ( 58./Salihović), Medunjanin ( 64./Sušić), Misimović, Džeko.
Sodnik: Peter O'Leary (Nova Zelandija)



Belo Horizonte:
ARGENTINA
- IRAN 1:0 (0:0)
57.698; Messi 91.

Lestvica:
ARGENTINA       2  2 0 0  3:1  6 točk
NIGERIJA        2  1 1 0  1:0  4     
IRAN            2  0 1 1  0:1  1     
BiH             2  0 0 2  1:3  0     



Džeku v 93. min izenačenje preprečila vratnica
Odemwingie v 29. minuti zadel za zmago Nigerije
Sodnik napačno razveljavil zadetek Džeka