Trenutek odločitve: Lionel Messi je takole sprožil za 1:0. Pred njim je stal Reza Ghoochannejhad, a si je Messi izboril prostor z nenadnim gibom v levo. Foto: Reuters
Trenutek odločitve: Lionel Messi je takole sprožil za 1:0. Pred njim je stal Reza Ghoochannejhad, a si je Messi izboril prostor z nenadnim gibom v levo. Foto: Reuters
Messi
Messi je tako kot na obračunu z BiH-om dosegel odločilni gol. Foto: Reuters
Lionel Messi
Lionel Messi prodira mimo Ashkana Dejagaha. Foto: Reuters
Gonzalo Higuain
Posredovanje iranskega vratarja Alireze Highaghija pred Gonzalom Higuainom. Foto: Reuters
Lionel Messi argentinski junak
Messijeva mojstrovina za argentinsko zmago

Messi je z zadetkom z okoli 20 metrov le strl granitno obrambo Irancev, ki je predtem povsem omrtvila "atomski" napad Argentine. Ta je imela veliko terensko premoč (posest žoge 77:23, streli 21:8, v okvir vrat 4:3), a Iran si je v drugem polčasu priigral tri lepe priložnosti.

Dvakrat je streljal Reza Ghoochanneijad, enkrat pa Ashkan Dejagah. "Gavče" je vselej rešil vratar Sergio Romero.


Oglejte si tekmo še enkrat: prvi in drugi polčas. Analizo tekme si oglejte tukaj: prvi in drugi polčas.


Argentinci brez rešitev za iranski bunker

Argentina je pričakovano že od prve minute naprej stisnila Irance na njihovo polovico, a si ji resnih priložnosti ni uspelo priigrati. Iranci so se na svoji polovici dobro postavili, tako da Argentinci niso imeli veliko prostora. "Gavči" so v 21. minuti le prišli do prve resne priložnosti. Po podaji Gonzala Higuaina je kakšen meter znotraj kazenskega prostora sprožil Sergio Aguero, a se je iranski vratar Alireza Haghighi izkazal s "parado". Malo pozneje je po podaji iz kota z glavo nevarno streljal še Marcos Rojo. Argentina je tretjo priložnost dočakala v 36. minuti, ko je po prostem strelu Ezequiel Garay meril čez vrata. V 42. minuti pa je bil blizu vodstva Iran, saj je Hosseini po podaji iz kota z glavo meril čez gol. Polčas se je tako končal z 0:0. Statistika: posest žoge 78:22 za Argentino, streli na vrata 10:3, v okvir vrat pa 2:0.

Iran dvakrat nevarno zapretil
Tudi v drugem polčasu se je nadaljevala premoč Argentincev, najlepše priložnosti pa so si priigrali Iranci. V 53. minuti je Pejman Montazeri poslal predložek v kazenski prostor, kjer je Reza Ghoochannejhad ustrelil z glavo, vendar je bil Sergio Romero na mestu. V 67. minuti nova izjemna priložnost za Iran. Po novem predložku Montazerija je Dejagah z okoli 12 metrov nevarno meril z glavo, Romero je žogo odbil čez vrata.

Messi našel luknjo v obrambi
Argentina je jalovo napadala, čas pa je neusmiljeno tekel. V 83. minuti je branilec Rojo sprožil z okoli 25 metrov, a meril mimo vrat. Iran je v 86. minuti izpeljal hiter protinapad, ki ga je zaključil Ghoochannejhad. In ko je že kazalo, da se bo tekma končala brez zadetkov, je Messi mojstrsko sprožil z okoli 20 metrov in žogo z diagonalnim strelom poslal za desno vratnico Haghighija.

Sabella: Z Messijem je vse mogoče
"V prvem polčasu smo imeli nekaj priložnosti za zadetek. V drugem so nam Iranci s protinapadi otežili življenje, a z Messijem je vse mogoče," je bil zadovoljen argentinski selektor Alejandro Sabella, potem ko si je njegova reprezentanca z drugo tesno zmago že zagotovila napredovanje v osmino finala. Slabše razpoložen je bil selektor Irana Carlos Queiroz: "Na koncu sta odločili dve osebi: sodnik in Messi." Queiroz je namreč menil, da bi moral srbski sodnik Milorad Mažić po posredovanju Pabla Zabalete nad Dejagahom pokazati na belo točko.

20. SVETOVNO PRVENSTVO

SKUPINA F, 2. krog
ARGENTINA - IRAN 1:0 (0:0)
57.698; Messi 91.

Argentina: Romero; Zabaleta, Garay, Rojo, Fernandez; Gago, Di Maria (94./Biglia), Mascherano; Higuain (77./Palacio), Messi, Agüero (77./Lavezzi)
Iran: Haghighi; Montazeri, Hosseini, Sadeghi, Pooladi; Hajsafi (88./R. Haghighi), Nekounam , Timotian, Dejagah (85./Jahan Bakš); Ghoochannejhad, Shojaei (76./Heydari).

Sodnik: Milorad Mažić (Srbija)

Nedelja ob 0.01:
NIGERIJA - BiH (Cuaiaba)

Lestvica:                            
ARGENTINA       2  2 0 0  3:1  6 točk
IRAN            2  0 1 1  0:1  1     
NIGERIJA        1  0 1 0  0:0  1     
BiH             1  0 0 1  1:2  0     

Lionel Messi argentinski junak
Messijeva mojstrovina za argentinsko zmago