Miroslav Klose ima še vedno nos za gol. Foto: Reuters
Miroslav Klose ima še vedno nos za gol. Foto: Reuters
Miroslav Klose
Miroslav Klose se je zapisal v nogometno zgodovino. Foto: Reuters
Veteran Klose vstopil in zadel

S tem je izenačil rekord Brazilca Ronalda, ki je prav tako dosegel 15 zadetkov. Nekatere številke so pri obeh rekorderjih sila podobne.

StatistikaRonaldoKlose
Tekme1920
Minute1.6251.532
Minute za gol108,33102,13

Ronaldo na prvem prvenstvu še opazovalec
Za oba je to četrto svetovno prvenstvo, a Ronaldo na svojem prvem leta 1994 ni igral. Vseh sedem tekem Brazilije na poti do četrtega naslova svetovnega prvaka je namreč videl s klopi. Svoj prvenec na svetovnih prvenstvih je dočakal 10. 6. 1998 na prvenstvu v Franciji, ko je pri zmagi nad Škotsko z 2:1 odigral vseh 90 minut. Svoj prvi zadetek je dosegel šest dni pozneje, ko je Brazilija premagala Maroko (3:0). Takrat je štel 21 let in 9 mesecev. V Franciji je dosegel štiri gole, čez štiri leta na turnirju v Aziji osem golov, zadnje tri pa na prvenstvu v Nemčiji leta 2006, ko je štel 29 let in 9 mesecev.

začel kar s hat-trickom
Na drugi strani je Klose igral na vseh prvenstvih. Debitiral je leta 2002, ko je že na svoji prvi tekmi proti Savdski Arabiji (8:0) zabil hat-trick. Nato je na vsakem naslednjem turnirju dosegel vsaj en gol. Tako je bilo tudi v soboto, ko je proti Gani postavil izid tekme (2:2). S tem je postal šele tretji nogometaš, ki je zadel na štirih svetovnih prvenstvih. Pred njim je to uspelo le še Peleju in Uweju Seelerju (oba 1958, 1962, 1966 in 1970). Sploh prvič na tekmah svetovnega prvenstva je v igro stopil kot rezervist. Zadel je pri 36 letih in 12 dnevih, s čimer je postal tudi najstarejši nemški strelec na mundialih (prej Rudi Völler, ki je leta 1994 proti Belgiji zadel pri 34 letih in 80 dneh).

Klose: Zdaj je pomembno, da se pripravimo za ZDA
"Na svetovnih prvenstvih sem odigral 20. tekmo in dosegel 15. gol, ni slabo. A najpomembnejše je, da se dobro pripravimo na zadnjo tekmo skupine proti ZDA," je bil po tekmi skromen Klose, ki je po zadetku v svojem starem slogu naredil salto. "Uf, še dolgo gola nisem proslavil s salto, na srečo je šlo vse v redu in se nisem poškodoval," je še dodal Klose.

Oba sta se 15-ice veselila proti Gani
Tako Ronaldo kot Klose sta 15. zadetek na svetovnih prvenstvih dosegla ravno proti Gani. Pa še to, na svetovnih prvenstvih sta enkrat igrala tudi drugi proti drugemu - to je bilo v finalu leta 2002, ko se je veselila Brazilija. Oba gola na tekmi je dosegel Ronaldo.

Veteran Klose vstopil in zadel