Najmanjši mož na igrišču, 169 cm visoki Dries Mertens, je zabil odločilni gol. Foto: Reuters
Najmanjši mož na igrišču, 169 cm visoki Dries Mertens, je zabil odločilni gol. Foto: Reuters
Belgijci vendarle strli Alžirce
Mertens zadel za popoln preobrat
Marouane Fellaini vrnil Belgijce v igro
Feghouli izkoristil enajstmetrovko za 1:0

ogometaši Belgije, za številne tihi favoriti svetovnega prvenstva, so do 70. minute tekme proti Alžiriji zaostajali z 0:1, nato pa v Belo Horizonteju le zmagali z 2:1.

Favorizirani Belgijci so na stadionu Mineirao doživeli hladno prho v 24. minuti, ko je Jan Vertonghen v kazenskem prostoru povlekel za roko zanj prehitrega vtekajočega Sofiana Feghoulija, kar je pomenilo enajstmetrovko. Izkoristil jo je Feghouli sam.

Belgija, ki jo je očitno zdelal pritisk uvodne tekme, je nato jalovo napadala vse do 70. minute. Takrat je rezervist Marouane Fellaini po podaji Kevina De Bruyna mojstrsko zadel z glavo. Popoln preobrat se je zgodil deset minut pozneje (80.), ko je Dries Mertens s strelom pod prečko zaključil protinapad.


Oglejte si celotno tekmo še enkrat. Prvi in drugi polčas. Ali pa zgolj analizo prvega in drugega polčasa.

Witsel ogrel dlani Mbolhija
Uvodne minute so minile v tipanju obeh strani, tako da je igra potekala med kazenskima prostoroma. Alžirija se je disciplinirano branila na svoji polovici. Belgijci so prvič zapretili "šele" v 21. minuti, ko je Axel Witsel močno udaril z okoli 20 metrov, a je bil Rais Mbolhi na mestu.

Feghouli priboril in izkoristil enajstmetrovko
Malo pozneje pa je sicer rahlo podrejena Alžirija povedla. V protinapadu je Sofiane Feghouli ušel Janu Vertonghenu, ta ga je v kazenskem prostoru povlekel za roko, tako da je mehiški sodnik Marco Rodriguez Moreno pokazal na belo točko, ki jo je Feghouli tudi izkoristil.

Jalova premoč Belgije
Belgija je po golu pritisnila proti alžirskim vratom. V 34. minuti je nevarno sprožil Witsel, a je bil Mbolhi na mestu. V 38. minuti je Vertonghen s prostega strela meril čez vrata. Belgijci do konca polčasa niso imeli pravih idej, kako prebiti zgoščeno alžirsko obrambo.

De Bruyne in Fellaini zrežirala izenačenje
Belgija je tudi po odmoru pritiskala proti alžirskim vratom, a brez uspeha. V 57. minuti pa je v eni redkih napadalnih akcij Alžirije Nabil Bentaleb po podaji iz kota streljal z glavo, vendar meril mimo vrat. Deset minut pozneje je rezervist Divock Origi potegnil v protinapad in sprožil z okoli 20 metrov, toda Mbolhi je poskus ustavil z nogo. V 70. minuti je Belgija le kronala premoč. Kevin de Bruyne je z leve strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer je Marouane Fellaini, ki je bil s hrbtom obrnjen proti vratom, z glavo mojstrsko izenačil. Žoga se je v mrežo odbila od prečke. Fellaini je v igro vstopil pet minut pred zadetkom.

Mertens zadel za preobrat
Izenačenje je dalo krila "rdečim vragom", tako da je nov gol visel v zraku. Belgijci so ga dočakali v 80. minuti. Po osvojeni žogi De Bruyna je Eden Hazard 'potegnil' v protinapad, nato z leve podal na desno stran, kjer je Dries Mertens s silovitim strelom poslal žogo pod prečko. Šolska akcija varovancev Marca Wilmotsa. Belgija je do konca brez težav ubranila prednost in se veselila prvih treh točk.

Mertensa na tribunah spremljala družina
"Tekma je bila trda, a bili smo potrpežljivi in na koncu nagrajeni,"
je dejal belgijski selektor Wilmots, medtem ko je strelec zmagovitega gola Mertens dodal: "Na tribunah je bila moja družina. Zadel sem za njih in za vso Belgijo. Pomembno je, da smo začeli z zmago. Zdaj moramo nadaljevati v tem slogu." Alžirski trener Vahid Halilhodžić pa je bil pričakovano razočaran: "Obžalujem izid. Zamudili smo veliko priložnost. V drugem polčasu smo jim pustili preveč prostora, za kar smo bili kaznovani z dvema goloma."

SKUPINA H, 1. krog
BELGIJA - ALŽIRIJA 2:1 (0:1)
55.000; Fellaini 70., Mertens 80.; Feghouli 24./11-m
Belgija: Courtois; Alderweireld, Vertonghen , van Buyten, Kompany; Chadli (46./Mertens), Dembele (65./Fellaini), Witsel, De Bruyne; Hazard, Lukaku (58./Origi).
Alžirija: Mbolhi; Halliche, Ghoulam, Bougherra, Medjani (84./Ghilas); Bentaleb , Taider, Mahrez (71./Lacen), Mostefa, Feghouli; Soudani (67./Slimani).
Sodnik: Marco Rodriguez (Mehika)

Belgijci vendarle strli Alžirce
Mertens zadel za popoln preobrat
Marouane Fellaini vrnil Belgijce v igro
Feghouli izkoristil enajstmetrovko za 1:0