Neymar je trenutno najboljši strelec prvenstva. Foto: Reuters
Neymar je trenutno najboljši strelec prvenstva. Foto: Reuters
Fernandinho postavil piko na i
Fred povišal vodstvo na 3:1
Neymar še drugič zadel kamerunsko mrežo
Matip dosegel prvi gol Kameruna na letošnjem SP-ju
Neymar zadel po lepi podaji Luiza Gustava

Brazilci še naprej ostajajo brez poraza na SP-jih proti afriškim ekipam. Kamerun je eno izmed razočaranj letošnjega prvenstva, saj so neukrotljivi levi ostali brez točk, prvi gol na turnirju pa so zabili šele Braziliji. Po prvi tekmi so ostali tudi brez kapetana Samuela Eto'oja, ki se je poškodoval, na drugem srečanju pa so se pojavile razprtije v ekipi.

Brazilijo v osmini finala čakajo stari znanci Čilenci, s katerimi so se petkratni svetovni prvaki v isti fazi tekmovanja pomerili že v Južni Afriki. Pred štirimi leti so bili Brazilci boljši s 3:0, leta 1998 pa prav tako v osmini finala s 4:1.

V prvem polčasu že dva gola Neymarja
Brazilci so silovito začeli in si hitro priigrali nekaj priložnosti. Po lepi podaji Neymarja Fredu in Hulku ni uspelo spraviti žoge za hrbet Charlesa Itandeja. Kamerunci so se otresli uvodnega pritiska in tudi sami izpeljali nekaj napadov, vendar pa so Brazilci povedli v 17. minuti.

Tik za tem, ko je Allan Nyom nešportno v avtu brez potrebe izza hrbta porinil Neymarja, je prvi brazilski zvezdnik v 17. minuti povedel gostitelje turnirja v vodstvo in poskrbel za ekstazo na tribunah. Veliko napako so si privoščili Kamerunci pri prehodu v napad. Povsem na levi strani je Luiz Gustavo ukradel žogo in jo podal v kazenski prostor, kjer je napadalec Barcelone ostal sam in jo "s prve" poslal v mrežo ter dosegel tretji zadetek na mundialu. Neymarjev zadetek je bil 100. na letošnjem svetovnem prvenstvu.

Matip dosegel prvi kamerunski gol
Tudi po vodilnem zadetku je Brazilija še naprej pritiskala, Itandje pa se je izkazal z obrambama Neymarju in Fredu. Veliko napako si je obramba varovancev Luiza Felipeja Scolarija privoščila v 26. minuti. Najprej je v skoku ob Thiagu Silvi Benjamin Moukandjo zadel z glavo okvir vrat, a po kotu in nadaljevanju akcije je Henriju Bedimu z nekoliko sreče po levi strani ob Daniju Alvesu uspelo poslati žogo pred vrata. Thiago Silva in David Luiz sta jo le spremljala s pogledom in Joel Matip jo je z nekaj metrov poslal v mrežo.

Neukrotljivi levi so po izenačenju celo prevzeli pobudo in izpeljali še nekaj nevarnih napadov, toda znova je udaril Neymar. V 34. minuti je podajo vpisal Marcelo, Neymar pa je z leve strani stekel proti sredini kazenskega prostora, vmes opravil z dvema nasprotnima branilcema in po mojstrski akciji še brez težav ukanil Itandeja. Do polčasa je po bliskoviti akciji številnih kratkih podaj priložnost zapravil še Hulk.

Fred in Fernandinho potrdila zmago
Tudi drugi polčas se je začel po brazilskih notah. Najprej je Kameruncem še uspelo zaustaviti Hulka v kazenskem prostoru, poskus s prostega strela Neymarja z velike razdalje pa je ubranil Itandje, a že v naslednji akciji so Scolarijevi varovanci povišali prednost. Rezervist Fernandinho je na levi strani našel Davida Luiza, ki je podal pred vrata, Fred pa je zatresel mrežo, toda zadetek je bil dosežen iz prepovedanega položaja.

Lažje se je poškodoval razigrani Neymar, Scolari ni tvegal in ga je takoj potegnil na klop. Brazilci so večino drugega dela igrali v nižji prestavi, vseeno pa so do konca še enkrat zatresli kamerunsko mrežo. Stephane Mbia je zapravil žogo v bližini svojega kazenskega prostora. Žoga je prišla do Fernandinha, ki jo je popeljal v kazenski prostor in jo nato še poslal mimo Itandjeja.

Skupina A, 3. krog:
KAMERUN - BRAZILIJA 1:4 (1:2)
69.112; Matip 26.; Neymar 17., 34., Fred 49., Fernandinho 84.

Kamerun: Itandje, Nyom, Nkoulou, Matip , Bedimo, Nguemo, Mbia , Enoh , Moukandjo ( 58./Salli ), Choupo Moting ( 81./Makoun), Aboubakar ( 72./Webo).

Brazilija: Cesar, Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo, Paulinho ( 46./Fernandinho ), Oscar, Luiz Gustavo, Hulk ( 63./Ramires), Neymar ( 71./Willian), Fred .

Sodnik: Jonas Eriksson (Švedska)

Recife:
HRVAŠKA - MEHIKA 1:3 (0:0)
Perišić 87.; Marquez 72., Guardado 75., Hernandez 82. RK: Rebić 89./Hrvaška

Lestvica:                            
BRAZILIJA       3  2 1 0  7:2  7 točk
MEHIKA          3  2 1 0  4:1  7     
--------------------------------     
HRVAŠKA         3  1 0 2  6:6  3     
KAMERUN         3  0 0 3  1:9  0     
 

Fernandinho postavil piko na i
Fred povišal vodstvo na 3:1
Neymar še drugič zadel kamerunsko mrežo
Matip dosegel prvi gol Kameruna na letošnjem SP-ju
Neymar zadel po lepi podaji Luiza Gustava