V Marci so se že osredotočili na prihodnost španske izbrane vrste. Foto: Marca.es
V Marci so se že osredotočili na prihodnost španske izbrane vrste. Foto: Marca.es
Aranguiz povišal na 2:0
Vargas sijajno zaključil protinapad Čila

Po španskem polomu na letošnjem svetovnem prvenstvu proti Čilu so bili zelo kritični tudi španski mediji, a precej manj kot kot po tistem z Nizozemsko. Tedaj so mediji raztrgali furio rojo, tokrat pa so se vsi strinjali, da je pač nastopil konec zlatega obdobja španskega nogometa, v katerem so dvakrat osvojili naslov najboljšega na stari celini, za nameček pa so leta 2010 postali še svetovni prvaki.

El Pais: Slovo na grozljiv način
Španski časniki tokrat poraza varovancev Vicenteja del Bosqueja niso uvrščali na prve strani, poročilo in odmeve po tekmi so si lahko bralci prebrali šele sredi papirnatega svežnja. Glavni španski časnik El Pais je bil kratek in jedrnat: "Zlata španska generacija si je zaslužila lepo, sanjsko slovo, poslovila pa se je na grozljiv način v pravem polomu." Španci so si v zadnjih šestih letih pokorili nogometni svet. Leta 2008 so v finalu evropskega prvenstva z 1:0 odpravili Nemčijo, štiri leta pozneje so podvig ponovili proti Italiji (4:0). Na zadnjem SP-ju v Južni Afriki so bili boljši še od Nizozemcev (1:0). Toda zlata generacija se je od zadnjega velikega tekmovanja še bolj postarala, izbrana vrsta potrebuje konkretno prevetritev.

Marca: In kaj zdaj?
"Polom! Konec je edinstvene generacije," so zapisali v Marci, pozneje pa so na naslovnici spletnega portala objavili članek z naslovom "In kaj zdaj?", v katerem se sprašujejo, kako naprej po (ne)pričakovanem zgodnjem izpadu z mundiala, ki se je začel z golom Robina van Persieja tik pred odmorom prve tekme v Salvadorju. Izpostavil so, da bo odsotnost Xavija Hernandeza v španski igri pustila veliko vrzel, prav tako so prepričani, da so zadnje svetovno prvenstvo odigrali David Villa, Fernando Torres in Xabi Alonso. Namignili so tudi, da utegne Ikerja Casillasa zamenjati David De Gea, potem ko naj bi se bližal konec reprezentančne kariere tudi pri Joseju Reini. Prihodnost španske reprezentance vidijo v Anderju Herreri, Anderju Iturraspeju, Iscu, Kokeju in Thiagu Alcantari. "Lepo je bilo, dokler je trajalo," so zapisali še v AS-u.

Uspel jim je čilski "Maracanazo"
Seveda je bilo v Čilu povsem drugačno vzdušje. Tamkajšnji mediji so s presežki pisali o svoji reprezentanci, ki je prvič v zgodovini ugnala Španijo. Na najbolj priljubljenem čilskem spletišču Emol so z naslovom "Clasificamos!" poudarili napredovanje Čila iz skupine smrti, a hkrati poudarili, da morajo izbranci Jorgeja Sampaolija nujno ugnati Nizozemce, če se želijo izogniti obračunu z Brazilijo. Na spletnem portalu Soy Chile reprezentanco že vidijo kot enega izmed glavnih kandidatov za naslov prvaka, v El Graficu pa so celo uporabili izraz "Maracanazo", s katerim predvsem Urugvajci imenujejo finale svetovnega prvenstva leta 1950, ko so 'sinjemodri' v Riu šokirali Brazilce.

Aranguiz povišal na 2:0
Vargas sijajno zaključil protinapad Čila