Sevilla je v petem finalu še petič zmagala. Foto: Reuters
Sevilla je v petem finalu še petič zmagala. Foto: Reuters
Poraz pomeni, da Liverpoola prihodnjo sezono ne bo v evropskih tekmovanjih. Foto: Reuters
Sevilla po preobratu do slavja v Evropski ligi

Varovanci Jürgena Kloppa so bili v prvem polčasu nevarnejši, konkretnejši tekmec in Španci so lahko odšli na odmor še zadovoljni, da so zaostajali samo za en gol. Izjemen zadetek Daniela Sturridgea z zunanjim delom nogometnega čevlja, ki je spomnil na mojstrovine Ronaldinha, je Liverpool popeljal v zasluženo vodstvo.

To bi bilo lahko še izdatnejše, če bi sodnik Jonas Erkisson ob igranju z roko Carrica po predložku Firmina, pokazal na enajstmetrovko. Sturridgeu je po strelu z glavo gol z izbijanjem žoge na poti v mrežo preprečil Carrico, v 25. minuti je angleški reprezentant zapravil še eno priložnost, ko se je izkazal vratar David Soria.

Gameiro sproži preobrat
Sevilla v prvem delu še zdaleč ni bila v podrejenem položaju, toda priigrala si je le eno priložnost, ko je po strelu s škarjicami mimo vrat streljal Kevin Gameiro. Prav francoski napadalec je zabil prvi žebelj v Liverpoolovo krsto, ko je zadel že v 17. sekundi drugega dela. To je bil sprožilec, da so se Španci razleteli po igrišču in popolnoma nadigrali nasprotnika. Sevilla je 10 od 11 strelov proti vratom Liverpoola sprožila v drugem polčasu.

Emery: Obožujemo Evropsko ligo
"Evropska liga je naše tekmovanje, obožujemo jo. Liverpool je bil boljši v prvem polčasu in lahko bi nas premagal. Nekaj smo morali spremeniti ob polčasu, predvsem v glavah. Rekel sem igralcem, da se morajo počutiti, kot da igrajo na našem stadionu. Prvi gol nam je vrnil samozavest. Navijači so bili preprosto fantastični, dali so vse od sebe in počutili smo se zaščiteno. Pravi uspeh smo dosegli že na poti do finala. Uživali smo v evropski sezoni in zdaj smo spet prvaki," je povedal trener Unai Emery, ki je Sevillo popeljal do tretjega zaporednega naslova. Nazadnje je to uspelo Bayernu (1974-76), še prej pa Ajaxu (1971-73).

Klopp: To nas bo izučilo, vrnili se bomo močnejši
Liverpool je prejel tri zadetke v 25 minutah. "Ključen je bil prvi gol. Po njem smo izgubili zaupanje v svoj načrt. Namesto, da bi igrali enostavno, smo se vedno bolj zapletali. Prevzeli so pobudo, mi pa smo se slabo branili. Imeli smo 44 minut, da se vrnemo, a nam ni uspevalo prav nič. Smo razočarani, frustrirani, toda to nas bo izučilo. Vrnili se bomo močnejši. Poraz pomeni, da nas ne bo v Evropi prihodnjo sezono. Ta čas bomo namenili treningu. Obstajajo hujše stvari v življenju, toda priznam, to boli. Prevzemam odgovornost," je povedal Klopp, ki je izgubil zadnjih pet finalov z Liverpoolom in Borussio.

Španskih veličastnih 11
Sevilla v finalu Evropske lige oziroma Pokala Uefa ohranja 100-odstotno uspešnost. Na petih tekmah so slavili prav tolikokrat. Prva dva naslova so osvojili v letih 2006 in 2007. Španci so v sezonah 2014, 2015 in 2016 osvojili vse evropske klubske lovorike - Ligo prvakov, Evropsko ligo in Evropski superpokal. Upoštevajoč svetovno klubsko prvenstvo je teh naslovov enajst zaporedoma.

Veliki finale klubske sezone bo 28. maja, ko se bosta v finalu Lige prvakov v Milanu pomerila madridska kluba, Real in Atletico.

Sevilla po preobratu do slavja v Evropski ligi