Eric Abidal je dosegel šele drugi zadetek v dresu Barce. V ponedeljek je podaljšal pogodbo do junija 2013 in le dva dni zatem odločil
Eric Abidal je dosegel šele drugi zadetek v dresu Barce. V ponedeljek je podaljšal pogodbo do junija 2013 in le dva dni zatem odločil "el clasico". Foto: Reuters
Carles Puyol
Kapetan Carles Puyol je izenačil na začetku drugega polčasa. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo je že v 11. minuti zatresel mrežo. Foto: Reuters
Pep Guardiola
Pep Guardiola se je precej jezil v prvem polčasu, po odlični igri svojih izbrancev v drugem delu pa bo lahko nasmejan proslavil 41. rojstni dan. Foto: Reuters

Gostitelji, ki branijo naslov, so začeli odlično, nato pa je Barca prevzela pobudo in prišla do nove zaslužene zmage sredi Madrida. Katalonci so imeli kar 73 odstotkov igralnega časa žogo v svoji posesti. Povratna tekma bo naslednjo sredo ob 22.00 na Camp Nouu.
Ronaldo osmešil Pinta
Gostitelji so začeli sijajno. V 11. minuti je Cesc Fabregas izgubil žogo na sredini igrišča. Karim Benzema je na levi strani našel Cristiana Ronalda, ki je streljal z levico in žoga je med nogama Joseja Manuela Pinta končala v mreži. Velika napaka rezervnega vratarja Barce, tudi branilec Gerard Pique pa ni dovolj dobro pokril Ronalda.

Sanchez v prečko
Barca je hitro odgovorila. V 16. minuti je Alexis Sanchez z glavo stresel prečko, Iker Casillas je bil že nemočen. Deset minut zatem je ob bližnji vratnici poskusil Lionel Messi, a je bil Casillas na pravem mestu. Napadi Barce niso pojenjali, v 29. minuti je Sanchez podal do Andresa Inieste, ki je z leve strani iz ugodnega položaja meril mimo vrat.
Puyol izkoristil nepazljivost Pepeja
Na začetku drugega polčasa je Barcelona izenačila. V 49. minuti je Pepe ob kotu pozabil na Carlesa Puyola, ki je z močnim strelom z glavo zatresel mrežo. To je bil drugi zadetek kapetana Kataloncev v letošnji sezoni. Šest minut zatem je Fabregas na levi strani kazenskega prostora našel Iniesto, njegov strel je blokiral Sergio Ramos, žoga pa je oplazila prečko.
Nešportna poteza Pepeja
Igra se je popolnoma razživela, v 58. minuti je Hamit Altintop podal do Karima Bemzemaja, ki je z glavo zadel zunanji del vratnice. V 68. minuti je Pepe pohodil roko Messija, ko je argentinski virtuoz ležal na tleh, a sodnik Cesar Muniz Fernandez tega ni opazil.
Abidal zadel v slogu pravih velemojstrov
Jose Mourinho
je hotel poživiti igro na sredini igrišča, vstopila sta Mesut Özil in Jose Callejon. V 70. minuti je Xavi izvajal prosti strel na levi strani, podal je pred vrata, kjer je Sergio Busquets za las meril prek vrat. Odločitev je padla v 77. minuti, ko je Messi dvignil žogo prek zmedene obrambe gostiteljev, Abidal si jo je zaustavil na prsih in jo nato v slogu najboljših napadalcev sveta poslal z diagonalo v malo mrežico. To je bil drugi zadetek francoskega branilca za Barcelono v štirih letih in pol.
"Uspelo nam je zmagati, a povratna tekma bo nov težak test. Kot kaže mi ležijo pokalne tekme, že v Franciji sem za Lyon zadel v pokalu," je bil nasmejan Abidal.
Guardiola dobil lepo darilo za rojstni dan
V zadnjih minutah je Real poskušal z napadi, a bil proti organizirani igre Barce popolnoma nemočen. Pep Guardiola, ki je prav danes praznoval 41. rojstni dan, je v zadnjih minutah v igro poslal še Adriana, Thiaga Alcantaro in Isaaca Cuenco. Pred povratno tekmo ima tako Barcelona lepo prednost, saj je dosegla dva gola v gosteh.

Španski kraljevi pokal, prve tekme:
REAL MADRID - BARCELONA 1:2 (1:0)
Ronaldo 11.; Puyol 49., Abidal 77.

Real Madrid: Casillas, Carvalho , Pepe ( 80./Granero), Ramos, Coentrao , Alonso, Ronaldo, Altintop, Diarra ( 66./Özil), Benzema, Higuain ( 66./Callejon ).

Barcelona: Pinto, Abidal, Puyol , Alves, Pique , Xavi ( 86./Alcantara), Iniesta, Fabregas ( 88./Cuenca), Busquets , Messi, Sanchez ( 82./Adriano).

Sodnik: Cesar Muniz Fernandez


ESPANYOL - MIRANDES 3:2 (0:1)
Weiss 85., Fonte 87., Verdu 89.; Arroyo 28., Infante 78.

ATHLETIC BILBAO - MALLORCA 2:0 (1:0)
Llorente 35., Muniain 59.

Četrtek ob 21.30:
VALENCIA - LEVANTE

Povratne tekme bodo naslednji teden.


Italijanski pokal, osmina finala, tabela:
JUVENTUS
- Bologna * 2:1 (1:1, 0:0)
* - po podaljšku

ROMA
- Fiorentina 3:0 (0:0)

LAZIO - Verona 3:2 (1:0)

MILAN - Novara * 2:1 (1:1, 1:0)
Shaarawi 24., Pato 100.; Radovanović 88.

Udinese - CHIEVO 1:2 (0:1)

Palermo - SIENA ** 4:7 (2:2, 1:2)
** - po streljanju 11-m

Četrtek ob 21.00:
INTER - GENOA

NAPOLI - Cesena 2:1 (0:1)
Cavani 65., Pandev 86.; Popescu 21.

Četrtfinalne tekme bodo od naslednjega torka do četrtka.