Xavi Hernandez je povišal na 3:1 po sijajni podaji Andresa Inieste. Foto: EPA
Xavi Hernandez je povišal na 3:1 po sijajni podaji Andresa Inieste. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo je zadel že na četrtem zaporednem "el clasicu", pred njim je to uspelo še še Ivanu Zamoranu in Lecueju. Foto: EPA
Lionel Messi
Lionel Messi je v letu 2012 dosegel že 55 zadetkov za Barco in Argentino. Pred dvema letoma je dosegel 60 golov. Foto: EPA
Jose Mourinho in Tito Vilanova
Jose Mourinho in Tito Vilanova sta se pozdravila pred začetkom tekme na Camp Nouu. Foto: EPA
Barca do minimalne zmage nad Realom

V prvem polčasu gledalci na razprodanem Camp Nouu niso uživali, saj so gledali predvsem taktično bitko na sredini igrišča brez velikih priložnosti. V drugem delu je padlo kar pet golov, kar se je na "el clasicu" nazadnje zgodilo leta 1961, ko je slavil Real s 3:2.

Messi in Pedro nenatančna
Prvo priložnost so imeli Katalonci, v 19. minuti je Dani Alves z desne strani podal do Lionela Messija, ki je z roba kazenskega prostora zgrešil vrata. Še lepšo priložnost je imel argentinski virtuoz devet minut zatem, ko je iz ugodnega položaja meril mimo vrat. V 31. minuti je nevaren poskus Pedra s 25 metrov Iker Casillas odbil prek vrat. Šest minut zatem je Alexis Sanchez teatralno padel v kazenskem prostoru, ob njem je bil Sergio Ramos, sodnik Carlos Clos Gomez pa je le zamahnil z roko.

Pedro ekspresno odgovoril Ronaldu
Tudi na začetku drugega polčasa tekma ni navdušila, nato pa se je začelo zares - v 54. minuti. Mesut Özil je izvajal kot z desne strani, Sergio Busquets je na bližnji vratnici slabo pokril Cristiana Ronalda, ki je z močnim strelom z glavo zatresel mrežo. Veselje Reala se še ni poleglo, ko je Javier Mascherano sijajno zaposlil Pedra, napadalec Barce je stekel v prazen prostor in z diagonalnim strelom z desnico izenačil na 1:1.

Messi zabil že 14 golov na "el clasicih"
Barca se je razigrala, po uri igre je Messi švignil mimo Ramosa in podal na desno stran do Alvesa, njegov strel pa je s konicami prstov ustavil izjemni Casillas. V 70. minuti je Ramos podrl Andresa Iniesto v kazenskem prostoru, igralci Reala se niso pritoževali pri sodniku, saj je bil prekršek očiten. Z bele točke je bil zanesljiv Messi, Casillas se je vrgel v napačno smer. To je bil prvi gol Messija na "el clasicih" po 432 minutah. Argentinec je zdaj dosegel že 14 zadetkov proti Realu, kar je v dresu Barcelone uspelo le še Cesarju Rodriguezu.

Casillas sijajen, Valdes pravi klovn
V 78. minuti je Iniesta genialno zaposlil Xavija, branilci Reala so dvigovali roko, čeprav ni bilo govora o prepovedanem položaju, Xavi pa je matiral Casillasa. Pet minut pred koncem je imel Messi izjemno priložnost za 4:1, a je znova sijajno posredoval Casillas. V nasprotnem napadu Realu ni uspelo, žoga je prišla do Valdesa, ki se je poigraval v kazenskem prostoru, pritekel je rezervist Angel di Maria, mu odvzel žogo in jo poslal v prazno mrežo.

Kaka, Sahin in Carvalho na izhodnih vratih
Jose Mourinho
niti na klop ni uvrstil Kakaja, Nuri Sahin in Ricardo Carvalho prav tako nista bila v kadru, saj naj bi že pred koncem prestopnega roka zapustila Madridčane.

Barcelona bo naslednjo sredo na povratni tekmi lovila zmago v španskem superpokalu že četrtič zapored, kar ni uspelo nobeni ekipi pred tem.

Španski superpokal, prva tekma:
BARCELONA - REAL MADRID 3:2 (0:0)
91.728; Pedro 56., Messi 70./11-m, Xavi 78.; Ronaldo 54., di Maria 85.

Barcelona: Valdes; Alves, Pique, Mascherano , Adriano; Xavi ( 83./Fabregas), Busquets, Iniesta; Pedro ( 87./Jordi Alba), Messi , Sanchez ( 72./Tello).

Real Madrid: Casillas; Arbeloa , Raul Albiol , Ramos, Coentrao; Xabi Alonso , Khedira, Callejon ( 66./di Maria ); Özil ( 82./Marcelo); Ronaldo , Benzema ( 61./Higuain).

Sodnik: Carlos Clos Gomez

Povratna tekma bo v sredo, 29. avgusta, ob 22.30 v Madridu.

Barca do minimalne zmage nad Realom