Pokal sta dvignila legendi Barcelone Andres Iniesta in Xavi Hernandez. Foto: Reuters
Pokal sta dvignila legendi Barcelone Andres Iniesta in Xavi Hernandez. Foto: Reuters
Dani Alves in Lionel Messi
Slavje Lionela Messija po spektakularnem slalomu in zadetku za 1:0. Foto: EPA
Luis Enrique
Razigrani trener Barcelone Luis Enrique. Foto: Reuters

Barca je tako po španskem prvenstvu osvojila še drugo lovoriko v tej sezoni, prihodnjo soboto pa jo v Berlinu čaka še finale Lige prvakov proti Juventusu.

Slalom med štirimi igralci
Barcelona, ki se veseli 27. španskega pokala v svoji vitrini (prvega po letu 2012), je povedla v 20. minuti. Messi je med prodorom skoraj s sredine igrišča z desne strani v kazenski prostor preigral štiri igralce (!) in s strelom z levico ob bližnji vratnici matiral vratarja Iaga Herrerina. Mojstrovina čudežnega Argentinca!
V 37. minuti je na 2:0 povišal Neymar po lepi kombinaciji več igralcev in podaji Luisa Suareza, ki se je vrnil po kratkem počitku zaradi poškodbe. Brazilec je mrežo Athletica sicer načel že v 9. minuti, a sodniki gola zaradi domnevnega nedovoljenega položaja niso priznali.
Blizu zadetka tudi Xavi
V 74. minuti je še enkrat zatresel mrežo Messi. Pred vrati je samo podstavil nogo po podaji Danija Alvesa z desne strani in na svoji 50. tekmi v španskem pokalu dosegel 34. zadetek. Končni izid je v 80. minuti z glavo postavil Inaki Williams. Tik pred koncem tekme je bil blizu povišanja na 4:1 Xavi Hernandez, ki je odigral zadnjo tekmo na domačem stadionu. S prostega strela je zadel vratnico.
Messi, Neymar in Suarez so se v tej sezoni v vseh tekmovanjih podpisali že pod 120 golov, kar je nov španski rekord. Cristiano Ronaldo, Karim Benzema in Gonzalo Higuain so jih v sezoni 2011/12 pri Realu zbrali 118.
Španski kraljevi pokal, finale:
ATHLETIC BILBAO - BARCELONA 1:3 (0:2)
Williams 80.; Messi 20., 74., Neymar 37.

Athletic Bilbao: Iago Herrerin, Bustinza, Etxeita, Laporte, Balenziaga , San Jose, Iraola ( 57./Susaeta), Mikel Rico ( 74./Iturraspe), Benat ( 74./Gomez), Williams , Aduriz .
Barcelona: ter Stegen, Dani Alves, Pique , Mascherano, Jordi Alba ( 76./Mathieu), Busquets , Rakitić, Iniesta ( 55./Xavi), Neymar , Suarez ( 77./Pedro), Messi.

Sodnik: Carlos Velasco Carballo