Luksuzni hotel Baur au Lac se je spet znašel na udaru švicarske policije. Foto: Reuters
Luksuzni hotel Baur au Lac se je spet znašel na udaru švicarske policije. Foto: Reuters

Veljake mednarodne nogometne zveze so, po poročanju New York Timesa, aretirali v garaži hotela, polni luksuznih avtomobilov. Prav v tem hotelu so maja švicarski organi pregona v koordinaciji z ameriškimi pravosodnimi oblastmi izpeljali prvo odmevno veliko racijo v preiskavi finančnih nepravilnosti v vrstah svetovne nogometne zveze.
Tokrat naj bi bila aretirana Alfredo Hawit iz Hondurasa, predsednik Concacafa, in Paragvajec Juan Angel Napout, prvi mož južnoameriške nogometne zveze. Aretiranim grozi vložitev obtožnic zaradi goljufij in pranja denarja. Švicarske oblasti so posredovale na podlagi preiskave ameriških kolegov.

Švicarske oblasti so novo obširno kriminalistično preiskavo z aretacijami izpeljale tik pred zasedanjem vodilnih mož Fife, članov izvršilnega odbora, na katerem naj bi se pogovarjali o načrtovani reformi zveze, ki se spopada z največjo krizo in korupcijskim škandalom v svoji zgodovini.

Pod preiskavo zaradi obtožb, sicer ne v isti zadevi, sta se znašla tudi prva moža svetovnega in evropskega nogometa, predsednik Fife Sepp Blatter in predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Michel Platini zaradi spornega milijonskega izplačila Platiniju. Če se bodo obtožbe izkazale za resnične, Blatterju in Platiniju grozi dosmrtna izključitev iz nogometa, kar pomeni, da se Platini kot najresnejši kandidat ne bo mogel potegovati za Blatterjevega naslednika na položaju predsednika Fife na februarskem kongresu.

Preiskavo finančnih malverzacij v Fifi so sprožili v ZDA, kjer so v preiskavo vključeni tako ameriški zvezni preiskovalni urad FBI kot tudi ameriška finančna policija v sodelovanju z zveznim tožilstvom.