Gerardo Martino bo znova vodil Lionela Messija, čeprav ta naveza iz Rosaria lani ni bila uspešna. Bo v Argentini drugače? Odgovor bo dala že Copa America 2015. Foto: Reuters
Gerardo Martino bo znova vodil Lionela Messija, čeprav ta naveza iz Rosaria lani ni bila uspešna. Bo v Argentini drugače? Odgovor bo dala že Copa America 2015. Foto: Reuters
Carlos Tevez
Pri Afi zatrjujejo, da vpoklic Carlosa Teveza ni prepovedan, a kljub izjemni popularnosti v domovini, je večina prepričana, da Martino ne bo vrnil "Apača" v reprezentanco. Foto: Reuters

V argentinski reprezentanci se nadaljuje vladavina mož iz Rosaria: ob prvem superzvezdniku Lionelu Messiju iz tega mesta prihajata tako Sabella kot Martino. Hkrati sta tako Sabella kot Martino učenca trenerskega guruja Marcela Bielse. Martino tako zagotavlja kontinuiteto dela in sistema igre, s čimer so Argentinci na preteklem svetovnem prvenstvu prišli v finale, kjer so izgubili z Nemčijo šele v podaljšku, pri čemer so imeli na Maracani celo boljše priložnosti.

Prvi test - povratna tekma z Nemčijo
"V Rosariu rojeni Gerardo Daniel Martino bo prevzel mesto novega trenerja državnega moštva in bo nasledil Alejandra Sabello, čigar pogodba z Afo se je iztekla konec svetovnega prvenstva v Braziliji,"
so zapisali v izjavi za javnost pri argentinski zvezi, kjer so z imenovanjem 51-letnega strokovnjaka izpolnili še zadnjo nogometno željo dolgoletnega predsednika Afe Julia Grondone, ki je umrl pred dvema tednoma, kar je malce zapletlo in podaljšalo izbor novega selektorja.

Tata Martino bo hitro moral zavihati rokave, saj ga že 3. septembra čaka ponovitev finala prvenstva, ko bo Argentina gostovala pri Nemčiji v Düsseldorfu. Med oktobrskim reprezentančnim zborom čaka gavče južnoameriški derbi z Brazilijo, tekma bo odigrana 11. oktobra v Pekingu, tri dni pozneje bo sledila še tekma proti Hongkongu.

Neuspeh v Kataloniji ni načel ugleda
V pretekli sezoni je Martino vodil Barcelono, kar naj bi bila izrecna želja Lionela Messija, ki se pozna z njim že od otroških let. Po dobrem začetku z osvojenim superpokalom so Katolonce prizadele poškodbe, tudi Messijeva, in sezona se je neslavno končala brez lovorike v La Ligi ali Liri prvakov, nato je bila pogodba prekinjena.

Neuspešna evropska epizoda ni pretirano prizadela Martinovega ugleda v domovini, kjer je pred dobrim letom postal državni prvak z Newell's Old Boysi, v Copi Libertadores pa je s klubom iz Rosaria v polfinalu izpadel šele po "loteriji" s poznejšim južnoameriškim prvakom Atletico Mineirom. Trenersko kariero je Tata zgradil v Paragvaju, kjer je z Libertadom in Cerrom Portenom štirikrat postal državni prvak, zablestel pa je kot selektor Paragvaja, ki ga je na SP-ju 2010 popeljal v zgodovinski četrtfinale, kjer pa jih je z 1:0 izločila poznejša svetovna prvakinja Španija.

Drugo leto po južnoameriško krono
Afa je z Martinom podpisala štiriletno pogodbo - do SP-ja 2018 v Rusiji, prvi izziv za novega argentinskega selektorja pa prihaja že drugo poletje, ko bo v Čilu potekalo južnoameriško prvenstvo, ki ga Argentina ni osvojila že od leta 1993.