V Palermo pogrešajo več Iličićevih
V Palermo pogrešajo več Iličićevih "srčkov". V prejšnjem krogu je prvič zadel, a tokrat v Torinu ni šlo v zaključku. Foto: EPA
Alejandro Gomez (Catania) in Bojan Jokić (Chievo)
Italija je najpomembnejše prizorišče iger slovenskih reprezentantov - od 23 Stojanovićevih izbrancev jih pri zahodnih sosedih igra kar devet. Foto: EPA
Samir Handanović
Samir Handanović je tako v dresu Slovenije kot Udineseja prejel gol z glavo po podaji iz desnega kota in iz enajstmetrovke, pri čemer se je obakrat vrgel v napačno smer. Udinese je s 1. mesta Serie A zdrsnil na četrto. Foto: Reuters
Jozy Altidore in Marko Šuler
Šuler ima z Gentom pogodbo do poletja 2013, zato upa, da ne bo pri višini odškodnine prevelikega zapletanja. Branilčeva tržna vrednost je ocenjena na dva milijona evrov. Foto: Reuters

Torkov poraz Slovenije z ZDA (2:3) ob selektorskem debiju Slaviše Stojanovića je "passé", marsikaterega reprezentanta skrbi predvsem prihodnost in kako do večje ter redne minutaže. V ospredju je četverica, na katero "Slave" resno računa, pri čemer upa, da bo položaj Marka Šulerja, Reneja Krhina, Valterja Birse in Nejca Pečnika proti Škotski konec februarja veliko boljši kot sredi novembra.

Ne more niti trenirati na svojem položaju
"Menjal bom klub, saj vztrajanje v Gentu nima več smisla,"
je bil po koncu reprezentančne akcije odkrit Marko Šuler, ki dokončno obupal nad nadaljevanjem kariere v Gentu. Korošec tudi treningov več ne more opravljati v vlogi osrednjega branilca, ampak le kot bočni, s čimer nima možnosti, da bi se lahko meril s tekmeci za igralno mesto. Kljub poškodbam obrambnih igralcev je obsojen kvečjemu na kakšno igralno minuto. "Nekaj se dogaja, klici so bili, čakam na januar," Šuler upa in verjame, da bo z letom 2012 našel sredino, v kateri bo lahko igral.

Nov klub gotovo čaka tudi Nejca Pečnika. Kljub dobrim igram v dresu Krilj Sovjetov se je konec avgusta znašel na stranskem tiru kluba iz Samare. Rusi si ne morejo privoščiti odkupa njegove pogodbe od portugalskega Nacionala, zaradi bližnjega izteka pogodbe pa prednost dobivajo drugi nogometaši. (več si preberite v pogovoru z njim)

"Italijana" potrpežljiva v čakanju
Valter Birsa ima mešane občutke, saj mu trener Alberto Malesani še ni dal prave priložnosti. Če bo ob božično-novoletnem premoru še vedno na stranskem tiru, ni izključena niti posoja. Genoa ima na plačilni listi kar 70 profesionalnih nogometašev, tako da morebitna začasna selitev ne bo precedens v vedenju ligurijskega kluba.

Najmirnejši ob pomanjkanju priložnosti je bil videti Rene Krhin, ki zatrjuje, da je Bologna pravo okolje zanj. "Trenerja Stefana Piolija moram prepričati na treningih, da si zaslužim priložnost. Verjamem, da mi bo to uspelo, pri čemer bi mi morale pomagati tudi igre za reprezentanci," je optimističen 21-letni vezist iz Jakobskega Dola.

"Jojo" grozil, a tudi grešil
Medtem se je razjasnila prihodnost Arminu Bačinoviću, ki se je po besedah trenerja Palerma vrnil v udarno postavo Siciljancev. V njej naj bi prva napadalna violina pripadla Josipu Iličiću, ki pa ob nedeljskem gostovanju pri Juventusu, za katerega je navijal v otroških letih, ni bil najbolje strelsko razpoložen. Še več, številni navijači in komentatorji so ga okrivili za konec Palermovega niza štirih zmag nad "staro damo".

Pred novinarji je "Jojota" v bran vzel sam Devis Mangia: "Iličić ni odgovoren za poraz. Delali smo napake, tudi individualne, in to niso bile samo napake Slovenca v napadu." Zapravljene Iličićeve priložnosti v 1. polčasu tekme v Torinu, ko bi moral iz treh velikih priložnosti vsaj enkrat premagati Buffona, po prepričanju Mangie niso odločile tekme, temveč nezbranost in zmeda pri branjenju ob treh golih Juventusa (3:0).

PSV z Matavžem tik pod vrhom
Najboljše volje je teden zagotovo sklenil Tim Matavž, ki je dvema goloma proti Američanom v soboto dodal še osmi prvenstveni gol v letošnji Eredivisie. PSV je na gostovanju pri De Graafshapu slavil s 3:1, za prvi gol pa je v 11. minuti po globinski podaji Zakarie Labyada in preigravanju v kazenskem prostoru poskrbel prav Matavž. 22-letni Šempetrc je prekinil enomesečni strelski post in dosegel peti gol v prvenstvu za PSV, v katerega je prinesel še tri zadetke za Groningen. Eindhovenčani zasedajo 2. mesto in ob tekmi več za vodilnim AZ Alkmaarjem zaostajajo tri točke.

Od reprezentantov je konec tedna v klubu zadel še Zlatko Dedić, ki je za Dynamo Dresden v 2. nemški ligi dosegel prvi gol iz igre, predtem je bil letos dvakrat uspešen izvajalec enajstmetrovke. Vendar tretji letošnji gol Dedića Dynamu ni prinesel točk, saj je Aue po preobratu slavil z 2:1.

Mihelič uspešen pri "loteriji" v pokalu
Med nereprezentanti, med katerimi so po novem (začasno?) tudi Robert Koren, Milivoje Novaković in Aleksander Radosavljević, je največ napora za zmago vložil Rene Mihelič. Nacional Madeira je igral 4. krog portugalskega pokala s Pacos Ferreiro. Po 90 minutah in polurnem podaljšku ni bilo odločitve (2:2), zato so o zmagovalcu odločale enajstmetrovke, pri čemer je 23-letni Mariborčan zadel za 2:2 pri strelih z bele točke.

Najbolj neprijetno (ne)tekmo je med slovenskimi legionarji doživel Mišo Brečko, ki je v soboto ostal brez srečanja z Mainzom, ker je glavni sodnik pred tekmo skušal narediti samomor.

Dedićev tretji gol za Dynamo

Buffon "začaral" Iličića

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Slaviše Stojanovića (23 igralcev)
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Vid BelecCrotone (ITA II)Crotone - Torino 0:0
/na klopi
Jasmin HandanovićMariborMaribor - Koper 2:1
vso tekmo/
Samir HandanovićUdinese (ITA)Parma - Udinese 2:0
vso tekmo0/
BRANILCI (7)
Mišo BrečkoKöln (NEM)Köln - Mainz prestavljeno
--

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)Catania - Chievo 1:2
od 58' (0:1)/
Branko IlićLokomotiva Moskva (RUS)Spartak - Lokomotiva 2:0
/na klopi
Bojan JokićChievo (ITA)Catania - Chievo 1:2
vso tekmo/
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)Kapfenberg - Ried 1:3
/poškodovan
Miral SamardžićŠerif Tiraspol (MLD)Iskra-Stali - Šerif 1:2
vso tekmo/
Marko ŠulerGent (BEL)Kortrijk - Gent 0:4
/izven postave
VEZISTI (8)
Armin BačinovićPalermo (ITA)Juventus - Palermo 3:0
vso tekmo/

Valter Birsa

Genoa (ITA)Genoa - Novara 1:0
/na klopi
Josip IličićPalermo (ITA)Juventus - Palermo 3:0
vso tekmo/
Andraž KirmWisla Krakov (POL)Wisla - Gornik Zabrze 0:1
od 81' (0:0)/
Rene KrhinBologna (ITA)Bologna - Cesena 0:1
/izven postave
Dejan LazarevićPadova (ITA II)Padova - Grosseto 0:1
vso tekmo
Darijan MatićKrivbas Krivji Rih (UKR) Dinpro - Krivbas 0:2
vso tekmo v 29' - 5. karton
Aleš MerteljMariborMaribor - Koper 2:1
vso tekmo/
Dare VršičOlimpija LjubljanaDomžale - Olimpija 0:1
vso tekmo v 3' za 0:1 - 13. gol sezone
NAPADALCI (4)
Zlatko DedićDynamo Dresden (NEM II)Dynamo - E. Aue 1:2
do 74' (1:1) v 20' za 1:0 - 3. gol sezone
Zlatan LjubijankićGent (BEL)Kortrijk - Gent 0:4
od 69' (0:4)/
Tim MatavžPSV (NIZ)De Graafschap - PSV 1:3
do 75' (1:2)
v 11' za 0:1 - 8. gol sezone
Nejc PečnikKrilja Sovjetov Samara (RUS)Terek Grozni - Krilja S. 0:0
/izven postave
"Ladje na obzorju"
Siniša AnđelkovićAscoli (ITA II)Livorno - Ascoli 0:1
/obnovljena poškodba
Miran BurgičWacker Tirol (AVS)Tirol - Mattersburg 1:1
do 87' (1:0)/
Robert KorenHull City (ANG II)Derby - Hull 0:2
vso tekmo/
Rok KronaveterEnergie Cottbus (NEM II)Ponedeljeke: Bochum - Energie
?tekma v ponedeljek
Jasmin KurtićVarese (ITA II)Varese - Cittadella 0:1
vso tekmo v 86' - 6. karton
Klemen LavričKarlsruhe (NEM II)Paderborn - Karlsruhe 2:1
vso tekmo

v 78' - 7. karton

Mitja MörecADO Den Haag (NIZ)Den Haag - Utrecht 2:2
od 68' (2:1)/
Rene MiheličNacional (POR)Pacos Ferriera - Nacional 2:3* (P)vso tekmopri 11-m zadel za 2:2
Milivoje NovakovićKöln (NEM)Köln - Mainz prestavljeno
-poškodovan
Aleksander RadosavljevićADO Den Haag (NIZ)Den Haag - Utrecht 2:2
/izven postave
Nejc SkubicOtelul Galati (ROM)Galati - Sportul 1:0
/na klopi