Uporaba je zasnovana na sodelovanju sodniške ekipe na igrišču, sobe za VAR in tehničnega osebja. Foto: EPA
Uporaba je zasnovana na sodelovanju sodniške ekipe na igrišču, sobe za VAR in tehničnega osebja. Foto: EPA

Model uporabe je v osnovi enak tistemu na lanskem svetovnem prvenstvu v Rusiji, je danes v Rimu pojasnil glavni sodniški strokovnjak pri Uefi Roberto Rosetti.

VAR se bo z osmino finala Lige prvakov tako prvič v zgodovini uporabljal tudi na tekmovanju pod okriljem evropske zveze. V prihodnosti še na preostalih tekmovanjih, tudi reprezentančnih, ko se bo prvič uporabljal na finalnem turnirju lige narodov junija letos.

Kot je v sredo ob robu vrhunskega srečanja Uefe v Rimu dejal Rosetti, ki nadzira uvedbo VAR-a pri Uefi, je namen glavnemu sodniku ponuditi varnostno mrežo za preprečevanje napak, model uporabe pa sledi temu s SP-ja.

Dejstvo je, da so sodniki zadovoljni z VAR-om, naš namen je sodnike podpirati, glavni cilj pa seveda zmanjšati število napak.

Roberto Rosetti

Sistem se uporablja le v štirih primerih
Končne odločitve bo tako vedno sprejemal glavni sodnik, za sprožitev preverjanja pa bodo veljale smernice Mednarodnega odbora za nogometna pravila (Ifab), ki zahtevajo "jasno in očitno" napako ali pa spregledano situacijo. Sistem se uporablja le v štirih primerih: pri golih, izključitvah, določanju 11-metrovke in zamenjavi identitete igralcev.

Posnetek vedno pogleda glavni sodnik
Uporaba je zasnovana na sodelovanju sodniške ekipe na igrišču, sobe za VAR in tehničnega osebja. Pri objektivnih odločitvah, kot so prepovedan položaj, zamenjava identitete igralca, in pri določitvi, ali je žoga prečkala golovo črto, bo soba za VAR sporočila pravilno odločitev sodniku, ki ne bo preverjal posnetka. Pri subjektivnih odločitvah, kjer so polemike vedno mogoče, pa posnetek pred končno odločitvijo vedno pregleda glavni sodnik. V takšnih primerih je ključno, da se uporaba VAR-a sproži le v primeru jasnih dokazov o napaki sodnika ali spregledane situacije.

Čeferin napovedal VAR v Ligi prvakov že spomladi

"Naš namen je sodnike podpirati"
Osnova za to je tesno sodelovanje med vsemi vpletenimi pri sodniških odločitvah. Kot je pojasnil Rosetti na primeru dosojanja 11-metrovke, si ne želi primerov, ko je prerivanje ali vlečenje v kazenskem prostoru, ki ga je sodnik videl in o katerem je že presodil, razlog za sprožitev preverjanja. Zaradi boljšega sodelovanja med vsemi vpletenimi bo na začetku soba za VAR oz. kombi vedno na prizorišču tekme, da so pred tekmo in po njej tudi fizično v stiku ter lahko izmenjajo poglede. "Dejstvo je, da so sodniki zadovoljni z VAR-om, naš namen je sodnike podpirati, glavni cilj pa seveda zmanjšati število napak," je dejal Rosetti, nekdanji vrhunski mednarodni sodnik.

Velike napake niso več mogoče
Sistem se v različnih oblikah uporablja v 14 evropskih državah. Pod okriljem Fife se je uporabljal tudi že pred svetovnim prvenstvom. Na svetovnem prvenstvu je uporaba VAR-a pomembno zmanjšala število napak. Po analizi Fife naj bi v Rusiji dosegli 99,34 odstotka pravilnih odločitev, brez njega bi bil ta odstotek pri 95,61 odstotka. "Velike napake tako rekoč niso več mogoče," je dejal Rosetti o VAR-u. To še ne pomeni, da VAR lahko zagotovi 100-odstotno točnost in konec razprav o sodniških odločitvah. "Vemo, da VAR ni popoln, vemo, da ne more končati vseh razprav v nogometu. Pričakovanja so velika, tudi za zaslonom pa konec koncev sedi človek."

Nasprotniki VAR-a: bistven poseg v igralni čas
Pri vsem tem pa naj ne bi bistveno posegal v igralni čas, kar je bil glavni argument nasprotnikov VAR-a. Rosetti je predstavil statistike, ki kažejo, da odločitev VAR-a v objektivnih primerih (brez dodatnega preverjanja glavnega sodnika) traja 35 sekund, če pregleda posnetek glavni sodnik, pa 68 sekund. Za primerjavo, menjava igralca traja v povprečju 42 sekund, na tekmah pa je v povprečju več kot osem minut prekinitev samo zaradi izvajanja prostih strelov.