Lionela Messija so bralci Marce izbrali za najboljšega igralca španskega prvenstva. Foto: Reuters
Lionela Messija so bralci Marce izbrali za najboljšega igralca španskega prvenstva. Foto: Reuters
Luis Enrique
Po ne najbolj prepričljivem začetku je v drugi polovici sezone Barca pod taktirko najboljšega trenerja sezone Luisa Enriqueja blestela. Foto: EPA

prihaja iz vrst prvaka Barcelone, od koder je tudi najboljši posameznik Lionel Messi.

Krog pred koncem prvenstva je Barca osvojila 23. naslov državnega prvaka, na koncu pa so Katalonci imeli dve točki več kot njihov veliki tekmec Real Madrid. Ključni mož uspeha Barcelone je bil prvi zvezdnik katalonskega velikana Messi, ki je zabil 43 golov. Poleg izvrstnega strelskega učinka je letos Argentinec veliko sodeloval tudi pri kreaciji Barcine igre in pripravil številne priložnosti za soigralce. Pričakovano so ga bralci Marce izbrali za najboljšega igralca sezone.

Napad Messi-Ronaldo-Neymar
V idealni postavi mu v napadu družbo delata njegov soigralec Neymar in Realov Cristiano Ronaldo, ki je bil s kar 48 zadetki prvi strelec prvenstva. V vezni liniji sta dva nogometaša, ki sta pred sezono po izvrstnih igrah na svetovnem prvenstvu okrepila kraljevi klub, James Rodriguez in Toni Kroos, nekdanji Barcin nogometaš Nolito, ki si je z dobrimi predstavami pri Celti prislužil tudi vpoklic v izbrano vrsto, in steber Barcelonine vezne linije Sergio Busquets.

Tudi obramba je v znamenju Barce, ki je letos prejela le 21 golov. Ob centralnih branilcih Barcelone Gerardu Piqueju in Javierju Mascheranu je v idealno postavo uvrščen še Valenciin Nicolas Otamendi. V vratih je Claudio Bravo, ki je branil vrata Barcelone v La ligi in si prislužil nagrado zamora za vratarja, ki je v povprečju dobil najmanj zadetkov.

Suarez najboljši, Douglas najslabši nakup
Najboljši trener sezone je postal Luis Enrique, ki je že v prvi sezoni na klopi Barce postal španski prvak, s Katalonci pa ima sicer celo priložnost, da izenači zgodovinski dosežek Pepa Guardiole in osvoji trojček. Drugo mesto je zasedel Sevillin Unai Emery, tretje pa Valenciin Nuno. Bralci so izbrali tudi najboljši nakup pred sezono, za kar je bil imenovan Barcin Luis Suarez pred Realovim Jamesom. Najslabša okrepitev je prav tako Barcelonina – Douglas, na drugem mestu pa Realova – Lucas Silva. Igralec, ki mu je uspel najboljši preboj v sezoni, je nadarjeni bočni branilec Valencie Jose Luis Gaya.

Izbrani sta bili tudi najboljša enajsterica španskih nogometašev, ki jo sestavljajo Miguel Angel Moya (Atletico), Pique (Barcelona), Gaya (Valencia), Sergio Ramos, Isco (oba Real Madrid), Aleix Vidal (Sevilla), Busquets (Barcelona), Dani Parejo (Valencia), Aritz Aduriz (Athletic), Nolito (Celta) in Alberto Bueno (Rayo), ter postava nogometašev, ki so najbolj razočarali, to pa sestavljajo Mariano Barbosa (Sevilla),Douglas (Barcelona), Cristian Ansaldi (Atletico), Jegor Filipenko (Malaga), Gerard Deulofeu (Sevilla), Lucas Silva (Real Madrid), Enzo Perez (Valencia), Cani (Atletico), Raul Jimenez (Atletico), Alvaro Negredo (Valencia) in Alfred Finnbogason (Real Sociedad).