V Katarju se pospešeno pripravljajo na svetovno prvenstvo v nogometu. Foto: Reuters
V Katarju se pospešeno pripravljajo na svetovno prvenstvo v nogometu. Foto: Reuters

Organizatorji obljubljajo majhne razdalje med prizorišči, navijači pa si bodo lahko prvič doslej ogledali tudi najmanj tri tekme v enem dnevu. Najdaljša razdalja med dvema stadionoma bo 55 kilometrov, manj, kot znaša razlika med stadionoma Manchester Uniteda Old Trafford in Liverpoola Anfield, so se prireditelji pohvalili šest let pred začetkom mundiala.

To je razdalja med stadionoma Al Bayt in Al Khor, najkrajša pa je celo samo 4,5 km (Khalifa International-Qatar Foundation). Za primerjavo so podali enako razdaljo med londonskima objektoma Emirates (Arsenal) in White Hart Lane (Tottenham). Na zadnjem SP-ju v Braziliji so bile te številke precej večje: najdaljša razdalja med stadionoma je znašala kar 3.140 km, najkrajša pa 340 km.

Te podatke so med drugim v svojem sporočilu, s katerim so naznanili prehod na zadnjih šest let odštevanja, razkrili katarski prireditelji. Menijo, da bodo ponudili najboljšo izkušnjo navijačem, obenem pa možnost, da si na SP-ju ogledajo več kot samo eno tekmo v enem dnevu.

SP bo nekoliko krajši kot po navadi. Fifa ga je umestila v november in december zaradi nekoliko nižjih temperatur, zaradi zahtev klubov pa tudi skrajšala, tako da bo trajal 28 dni namesto običajnih 32. Tako bi se lahko zgodilo, da bodo v Katarju tudi po štiri tekme v enem dnevu.

"Vedno smo bili prepričani, da bo naša velikost prispevala k enemu najboljših prizorišč na svetu. Majhnost je naša prednost, tako za navijače kot nogometaše," je prepričan generalni sekretar prvenstva Naser Al Kater. Vse ekipe bodo med SP-jem predvidoma namestili na enem mestu, tako da bo potovanj med posameznimi prizorišči kar najmanj. "Če to primerjamo z Brazilijo, ko so nogometaši zbirali milje na letalih in končali pri 9.000 samo za tekme v skupini, je naše prizorišče idealno. En hotel, eno središče za treninge in nobenih napornih transportov," je prednosti tudi za igralce, ki sicer večinoma niso naklonjeni tekmovanju v tako vročem okolju, še dodal generalni sekretar.

Šest let pred SP-jem imajo sicer v Katarju še precej nedokončanih vprašanj; vsi objekti še niso zgrajeni, prav pri gradnji stadionov so nazadnje nastali mednarodni zapleti, saj so opazovalci iz tujine opozarjali na domnevno kršenje pravic tujih delavcev, bilo je tudi nekaj smrtnih žrtev.