Zastavi Galicije in Atletica v La Coruni. Smrt navijača Deportiva je prva v španskem nogometu po letu 2003, ko je prav tako umrl navijač Deportiva. Foto: EPA
Zastavi Galicije in Atletica v La Coruni. Smrt navijača Deportiva je prva v španskem nogometu po letu 2003, ko je prav tako umrl navijač Deportiva. Foto: EPA
Bo Karim Benzema že pozimi zapustil špansko prestolnico? Foto: EPA
Sergio Busquets, Claudio Bravo in Jordi Alba
Sergio Busquets je v izdihljajih tekme na Mestalli Barceloni zagotovil tri točke. Foto: EPA

sicer ostaja Real, ki ima še naprej dve točki prednosti pred Barcelono.

Francisco Javier Romero Taboada oziroma Jimmy, kot je bil znan med navijači, je umrl v spopadu navijačev Atletico Madrida in Deportiva, ki je v prestolnici pred aktualnimi španskimi prvaki klonil z 2:0. Nesrečnika so brutalno pretepli in vrgli v reko. Doživel je tudi infarkt, ga celo preživel, s hudimi poškodbami glave pa boj za življenje izgubil v bolnišnici. "To je eden izmed najbolj žalostnih dni v španskem nogometu v zadnjih letih," je dejal trener Deportiva Victor Fernandez. Pri klubu iz La Corune so izrekli sožalje svojcem žrtve in zapisali, da se morajo klubi odzvati in izkoreniniti nasilje iz nogometa.

Na drugi strani je trener Atletica Diego Simeone prepričan, da to ni le težava v nogometu, ampak gre za družbeno težavo. "To nima povezave z nogometom. To so radikalne in ekstremne skupine," je dodal predsednik španskih prvakov Enrique Cerezo. Spregovorili so tudi nogometaši. Atleticov osrednji branilec Diego Godin je rekel, da storilci ne predstavljajo nogometne družine, bočni branilec colchonerosov Juanfran pa je dejal le, da niso prisebni in da je v njihovih glavah nekaj narobe. Obračun na Vicente Calderonu je bil sicer označen za tekmo nizkega tveganja.

Real in Barca za zgled drugim klubom
Trener vodilnega Reala, ki je v zadnjem krogu z 2:1 slavil v Malagi, Carlo Ancelotti je dejal, da bi si morali drugi klubi za zgled vzeti Real in Barcelono, kjer imajo huligani prepoved vstopa na stadion, Španija pa Anglijo: "Ključno je, da se obsodi kakršno koli nasilje v nogometu. Real je dober primer, kako se dela z ultrasi. Prav tako je podobno storila Barcelona. V Angliji na stadionih ni več nasilja in ljudje so umirjeni. V Španiji me je pred dvema tednoma neki navijač žalil vso tekmo. Potem se meče plastenke, kot smo videli v Valencii, in podobno."

V medijih pa se je pojavilo tudi finančno stanje Reala. Kraljevi klub dolguje 605 milijonov evrov, če ne želi kršiti finančnega fair playa, mora nekaj igralcev prodati. Med glavnimi kandidati naj bi bil Karim Benzema, ki je letos v izvrstni formi. Francoski napadalec je zanimiv za angleške klube, Real pa želi od tega prestopa iztržiti vsaj 60 milijonov evrov.

Na Mestalli Messi v glavo dobil plastenko
Barca ohranja stik z velikim tekmecem, saj se je v Valencii rešila tik ob izteku igralnega časa. Edini zadetek je ob izteku tretje minute sodnikovega podaljška dosegel Sergio Busquets. Barca je sicer že med tekmo zatresla mrežo, ko je bil uspešen Luis Suarez, a so sodniki zaradi domnevnega prepovedanega položaja neupravičeno gol Urugvajca, ki bi bil njegov prvi v La ligi, razveljavili.

Po tekmi so se Katalonci že pritožili na rumeni karton, ki ga je dobil Lionel Messi. David Ferrnandez Borbalan je Argentinca kaznoval, saj naj bi po njegovem mnenju zavlačeval in se po golu prepozno vrnil na svojo polovico. Razlog ni bil zavlačevanje, ampak je eden izmed navijačev Messija v glavo zadel s plastenko vode, prvi katalonski zvezdnik pa je ob tem dobil manjšo rano. Valencia se je Barceloni za incident že opravičila, obenem pa so v vodstvu netopirjev zatrdili, da bodo storilcu dosmrtno prepovedali obisk tekem na Mestalli.