Splitski navijači veljajo za ene izmed najbolj vročekrvnih v Evropi. Foto: EPA
Splitski navijači veljajo za ene izmed najbolj vročekrvnih v Evropi. Foto: EPA

Informacija o neodobritvi jamstva, s katerim bi lahko klub s Poljuda najel posojilo pri bankah, je sprožila velik upor pri navijačih kluba, navijaška skupina Torcida pa se je nekaj pred 15.00 zbrala pred mestno skupščino. S protestom jim je uspelo prepričati sicer odsotnega župana Željka Keruma, da skliče novo skupščino.

Zaradi morebitnih nemirov so zgradbo mestne skupščine varovali policisti, približno 300 pripadnikov Torcide pa je kljub drugačnim napovedim dostojanstveno spremljalo razvoj dogodkov. Z vzkliki "Ne damo Hajduka!" so mestnemu vodstvu sporočili, da so se za usodo svojega kluba pripravljeni boriti do konca.

Ob tem so dodali še naslednje: "Pozivamo vse naše člane NK-ja Torcida Split, vse druge navijače, privržence in prebivalce Splita, Dalmacije in Hrvaške, da se nam pridružijo. Hajduka niso uničili ne Nemci, ne Italijani, ne Orjunaši, ne Karađorđevići in tudi vi ga ne boste."

Ob prvem glasovanju danes zjutraj je podžupan Splita Jure Šundov opozoril, da morajo biti mestni svetniki pri glasovanju o jamstvu za posojilo enotni. A na glasovanju je glasovalo vsega sedem svetnikov. Šundov je zdaj pozval stranki SDP in HNS, da ob novem glasovanju podpreta jamstvo, za takšno odločitev pa naj bi glasovali tudi poslanci Kerumovega HGS-ja, ki so bili ob jutranjem glasovanju vzdržani.

"To pomeni konec. Klub mora v stečaj in ne vem, kaj bo naprej ... Upam, da se vsi zavedajo pomena svoje odločitve. Tisti, ki vladajo, in tisti, ki so v opoziciji," je o jutranji odločitvi mestnega sveta povedal predsednik kluba Marin Brbić.

Mesto je že pred časom klubu dalo jamstvo za osem milijonov evrov posojila, zato so bili v klubu prepričani, da ga bodo dobili tudi za pol manjši znesek. Brbić je pred zasedanjem v medijih opozoril, da je to edini način, da klub ne zaide v stečaj, na Poljudu pa že pet mesecev niso izplačali obveznosti do igralcev.

Hajduk ima v Dalmaciji med prebivalci kultni status in eno najzvestejših navijaških skupin na svetu.