Adrian Mutu je ob Branku Iliču takole zadel za 1:0. Foto: EPA
Adrian Mutu je ob Branku Iliču takole zadel za 1:0. Foto: EPA
Cosmin Contra in Bogdan Lobont
Cosmin Contra se je ob svojem zadetku veselil tudi z vratarjem Bogdanom Lobontom. Foto: Reuters
Adrian Mutu in Matej Mavrič
Adrian Mutu je imel že v prvi minuti lepo priložnost, a je Samir Handanovič njegov strel ubranil. Nekaj trenutkov zatem je bil ob Mateju Mavriču (desno) tik pred vrati nekoliko nespreten. Foto: EPA
Bojan Jokič in Ciprian Marica
Bojan Jokič je takole vlekel Cipriana Marico in si prislužil rumeni karton. Foto: EPA
Romunski navijači
Romunski navijači so znali proslaviti zmago, čeprav je bil stadion zaradi dragih vstopnic na pol prazen. Foto: Reuters
Christian Chivu in Adrian Mutu
Christian Chivu in Adrian Mutu zanesljivo korakata proti evropskemu prvenstvu, čeprav so poleg Nizozemcev tudi Bolgari zelo blizu. Foto: EPA
Nova klavrna predstava nogometašev
Romuni še drugič boljši

Ob novem porazu Kekove čete proti Romunom (0:2) je škripalo predvsem v obrambi. V ekipi je bilo sicer kar nekaj sprememb v primerjavi s sobotno tekmo v Celju, saj sta kaznovana Boštjana Cesarja in Roberta Korena zamenjala Mitja Mörec in Dare Vršič, namesto Gorana Šukala je kot zadnji vezni igralec zaigral Anton Žlogar, v napadu pa je ob Klemnu Lavriču začel Valter Birsa.


Mutu sejal strah v slovenski obrambi

Novi igralci bi šok kmalu doživeli že takoj na začetku, saj je Mutu v uvodnih minutah zapretil kar dvakrat. Po začetnem pritisku se je nalet gostiteljev nato le nekoliko umiril, toda le do 30. minute, ko je Dorin Goian s treh metrov z glavo nastreljal vratnico. Nekaj trenutkov zatem je Mutu za malenkost streljal čez gol.

Streljal edino Lavrič
V 35. minuti je po podaji Branka Iliča z leve strani ustrelil Lavrič, a nenatančno. To je bila edina priložnost varovancev Matjaža Keka v prvem polčasu. Slovenski navijači so znova vztrepetali že tri minute pozneje, ko je z volejem z roba kazenskega prostora poskušal Christian Chivu, ki je bil tokrat zadnji vezni igralec. Žoga je zletela za las mimo leve vratnice Handanovičevih vrat.

Handanovič ob koncu polčasa preprečil višje vodstvo
Romunski pritisk je sad požel v 40. minuti, ko je nepazljivost slabega Mateja Mavriča, ki je stal daleč od njega, z glavo kaznoval najbolje ocenjeni nogometaš letošnjega italijanskega prvenstva Mutu. Trenutek zatem bi lahko bilo že 2:0, vendar se je znova izkazal Handanovič. Slovenski vratar je s panterskim skokom in obrambo zablestel tudi tik pred odmorom po poskusu Cipriana Marice.

Izjemna priložnost Komaca
Po prihodu iz slačilnice so prvi zapretili Slovenci, saj se je v 48. minuti po napaki romunske obrambe na desni strani sam pred vratarjem Bogdanom Lobontom znašel Andrej Komac, vendar je s prve meril mimo vrat. Zaradi poškodbe Birse je v 54. minuti na zelenico stopil Milivoje Novakovič.

Contra pokopal Slovence
V drugem polčasu so Romuni igrali nekoliko bolj rezervirano kot v prvem delu, kar pa je bilo vseeno dovolj za drugi zadetek. V 70. minuti je Handanoviča z volejem z 18 metrov ob levi vratnici presenetil Cosmin Contra. Akcija se je začela iz kota, ki ga je izboril prav slovenski vratar, saj je minuto pred tem lepo ubranil še en strel Mutuja.

Pet minut pred zadnjim žvižgom še ena prečka
"Sarma" je bil tudi v nadaljevanju najboljši slovenski mož na igrišču (v 85. minuti ga je po strelu Marice spet rešila prečka), v napadu pa Slovenci skupaj niso spravili skoraj nobene pametne akcije. Lobontu na vsej tekmi ni bilo treba niti enkrat resneje posredovati.


Izjava Matjaža Keka za Radio Slovenija:
"Romuni so zasluženo zmagali, saj imajo izjemne posameznike, ki naredijo razliko. V primerjavi s Celjem smo pokazali nekaj več hrabrosti in več igre. Mladi igralci so odigrali zelo korektno, je pa še vedno preveč tiste neodločnosti. Lahko bi več naredili v igri naprej, toda Romuni so pač odlični in pred bučnimi navijači nismo mogli storiti več. Sicer pa je bilo več "pas" igre in več poskusov, da bi žogo obdržali na tleh. Napadalci so res bili osamljeni, vendar bi v določenih momentih morali več poskušati z igro ena na ena. Mutu ni bil zaman izbran za najboljšega igralca italijanske lige. Težko ga je zadržati; kosali smo se, kolikor smo trenutno sposobni. Moramo se boriti za prihodnost, zapreti del zgodbe in osvežiti ekipo. Z več samozavesti in več hrabrosti bomo kmalu sestavili ekipo, ki bo sposobna dosegati boljše izide."

Skupina G:
     
ROMUNIJA        2 - 0         SLOVENIJA
Mutu 40.       
Contra 70.
--------------------------------------- Lobont Handanovič Rat Mavrič Tamas Mörec Goian Ilič Contra Žlogar Zicu * Jokič Chivu Komac Codrea Vršič Petre Čeh Marica Birsa * Mutu Lavrič ---------------------------------------
* 61./Rosu * 54./Novakovič
** 75./Nicolita ** 77./Šukalo
*** 78./Plesan *** 84./Filekovič 15.000; Sodnik: Alon JEFET (Izrael)
V odebeljenem tisku so igralci
z rumenim kartonom.

BOLGARIJA - BELORUSIJA 2:1 (2:1)
Petrov 11., Jankov 39.; Vasiljuk 5./11-m

LUKSEMBURG - ALBANIJA 0:3 (0:2)
Skela 25., Kapllani 36., 72.

Lestvica:
ROMUNIJA 7 5 2 0 14:4 17 BOLGARIJA 7 4 3 0 11:4 15 NIZOZEMSKA 6 4 2 0 8:2 14 ALBANIJA 7 2 3 2 8:6 9 BELORUSIJA 7 2 1 4 10:15 7 SLOVENIJA 7 1 1 5 5:12 4 LUKSEMBURG 7 0 0 7 1:14 0
M. R.
Nova klavrna predstava nogometašev
Romuni še drugič boljši