Etien Velikonja je julija 2012 za dva milijona evrov iz Maribora prestopil v Cardiff. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Etien Velikonja je julija 2012 za dva milijona evrov iz Maribora prestopil v Cardiff. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Če je kupec tako neumen, da za dva milijona evrov kupi igralca, ki je vreden pol milijona, je to njegov problem.

Robert Vrtovec
Etien Velikonja
Velikonja je za Maribor v 64 nastopih dosegel 28 zadetkov. Pred tem je vrsto let branil barve Gorice, za katero je vknjižil 124 nastopov in se 40-krat vpisal med strelce. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Cardiffov menedžer Malky Mackay 24-letnega Slovenca po poročanju Guardiana sploh ni želel pripeljati v klub, brez njegove vednosti ga je v moštvo za dva milijona evrov pripeljalo vodstvo, natančneje lastnik kluba, malezijski tajkun Vincent Tan. Velikonja je z valižanskim klubom sicer julija lani sklenil štiriletno pogodbo, ki mu bo navrgla 1,6 milijona evrov oziroma 400 tisoč evrov na sezono.

Menedžer Mackay se je zavil v molk
Mackay o celotni zadevi na petkovi novinarski konferenci ni želel govoriti. "Ne bom govoril o posameznih igralcih," je povedal 41-letni Škot in dodal: "51 let smo čakali na vrnitev med elito in nič ne bo pokvarilo naše sezone, še posebej zadeve izven nogometnih igrišč. Moja naloga je karseda najbolje pripraviti svojo ekipo za tekmo, vsi smo osredotočeni le na naslednjo tekmo."

Svoj krstni nastop za novi klub je vknjižil 21. avgusta proti Brighton & Hove Albionu (0:0), od tedaj pa so njegovi nastopi v članski ekipi zelo okrnjeni oziroma jih ni.

S prstom kažejo na Mendesa
Pri Cardiffu za 'čuden' prestop s prstom kažejo na priznanega nogometnega agenta Jorgeja Mendesa, ki naj bi tudi vodil pogajanja med NK Mariborom in Cardiffom za Velikonjev prestop. Mendes je sicer znan predvsem po tem, da je bil eden glavnih 'krivcev' za to, da je na Old Traffordu za 8,5 milijona evrov pristal Bebe, ki je za rdeče vrage vknjižil zgolj sedem nastopov. V Cardiffu menijo, da je klub slovenskega napadalca preplačal, a športni direktor Maribora Zlatko Zahovič meni drugače: "Cena je bila za Cardiff zelo ugodna, saj menim, da je igralec vreden veliko več kot dva milijona evrov," je za Guardian dejal Zahovič in poudaril, da zmešnjava okoli prestopa ni težava NK Maribora, temveč Cardiffa.

Velikonja želi zapustiti Cardiff
Do kakšne mere je v prestop vpleten Mendes, ni znano. Medtem pa Velikonja zaman upa na novo priložnost. Nazadnje je za Cardiff igral na zadnji dan lanske sezone, ko so Valižani, ki so si že pred tem zagotovili napredovanje v Premier ligo, gostovali pri Hull Cityju. Tekma se je končala brez zmagovalca (2:2), Šempetrčan pa je odigral zgolj prvi polčas. Avgusta je javno oznanil, da si želi klub zapustiti, saj meni, da v njem ne bo dobil veliko igralnega časa, a za zdaj ostaja na plačilni listi. "Pred poškodbo so klubi zanj ponujali več kot milijon evrov. Tedaj je bil star 18 let," je za Guardian še dejal predsednik ND Gorice Robert Vrtovec in dodal: "Če je kupec tako neumen, da za dva milijona evrov kupi igralca, ki je vreden pol milijona, je to njegov problem."

Cardiff v nedeljo ob 17.00 v 10. krogu Premier lige čaka veliki valižanski derbi s Swanseajem. Po devetih krogih imajo 'drozgi' prav toliko točk in trenutno na prvenstveni lestvici zasedajo 16. mesto.

Če je kupec tako neumen, da za dva milijona evrov kupi igralca, ki je vreden pol milijona, je to njegov problem.

Robert Vrtovec