Kevin Kampl je po prvem reprezentančnem golu poljubil dres. Foto: Aleš Fevžer
Kevin Kampl je po prvem reprezentančnem golu poljubil dres. Foto: Aleš Fevžer
Slovenija
Postava Slovenije, ki je začela tekmo. Foto: Aleš Fevžer
Valter Birsa
Valter Birsa je nekajkrat dobro preigral nasprotnika. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kevin Kampl
Kampl se razvija v nosilca igre. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Po Kamplovem golu Slovenci trepetali za zmago
Mojstrski gol Kevina Kampla za 1:0

Slovenska junaka sta Kevin Kampl in Samir Handanović. Kampl je v 19. minuti mojstrsko dosegel prvi gol za reprezentanco, Handanović pa je v prvi polovici drugega polčasa s sijajnimi obrambami preprečil izenačenje gostov, ki so imeli tudi močno podporo s tribun.

Slovenci so si s tretjo zmago izboljšali možnosti za osvojitev drugega mesta v skupini E, za katerim zdaj zaostajajo le še dve točki. Do konca so še tri tekme, prvo bodo varovanci Srečka Katanca odigrali že v torek na Cipru.

Kampl zadel v slogu največjih mojstrov
Začetek tekme je bil dokaj previden na obeh straneh, tako da uvodne minute niso prinesle resnih priložnosti. V 12. minuti je Slovenija prišla do prvega kota. Po podaji Valterja Birse je Rene Krhin streljal mimo vrat. V 19. minuti je Slovenija povedla. Gol je prišel nepričakovano. Andraž Kirm je z leve strani podal Kevinu Kamplu, ta pa je nato z 20 metrov mojstrsko zadel levi zgornji kot Berishe. Prvi gol Kampla ne bi mogel priti v boljšem trenutku.

Albanci zapretili ob koncu polčasa
Po zadetku so rahlo pobudo prevzeli Albanci, a so Slovenci dobro branili prednost. V 35. minuti je z roba kazenskega prostora spet poskusil Kampl, vendar je Berisha njegov strel po tleh ustavil. Albanci so najnevarneje zapretili ob koncu prvega polčasa (43.), ko je Roshi sprožil z roba kazenskega prostora, vendar je bil Handanović na mestu. To je bil sploh edini poskus Albancev v okvir slovenskih vrat. Statistika prvega dela: posest žoge 52:48 in streli v okvir vrat 2:1 (oboje v korist Slovenije).

Handanović reševal Slovenijo
Slovenija je odprla drugi polčas z nekaj obetavnimi akcijami, nato pa je pobudo - po vstopu Salihija - prevzela Albanija. V 54. minuti je Rama udaril z okoli 25 metrov, na slovensko srečo je Handanović žogo izbil v kot. Malo pozneje še večja priložnost za Cano, ki pa je žogo slabo zadel, tako da je končala v Handanovićevem naročju. Prav Salihi, ki se je otresel Ilića, je v 56. minuti prišel do strela z roba kazenskega prostora, Slovenijo pa je rešil spet Handanović. Malo pozneje je "Sarma" s še eno pantersko obrambo preprečil izenačenje po strelu Baše z glavo. Odlični Handanović je v 64. minuti dobil še en dvoboj z Ramo.

Slovenija se je v nadaljevanju otresla albanskega pritiska, vendar ji vrat Berishe ni uspelo ogroziti. Je pa zato z odliko opravila obrambne naloge in se veselila dragocene zmage.

Štirje goli Islandije v Švici
V drugih dveh tekmah skupine je senzacijo pripravila Islandija, ki je v gosteh remizirala pri vodilni Švici (4:4). Kar tri gole je dosegel Johann Gudmundsson, zadnjega v 91. minuti. Norveška je z 2:0 porazila Ciper.

Že v torek na drugo mesto?
Kot že omenjeno, Slovenija v torek gostuje na Cipru, Islandija gosti Albanijo, Norveška pa Švico. Slovenci bi se z zmago že lahko zavihteli na drugo mesto. Za to bi morali Islandci in Albanci remizirati, Švicarji pa ugnati Norvežane.

KVALIFIKACIJE ZA SP 2014
SKUPINA E

SLOVENIJA - ALBANIJA 1:0 (1:0)
13.843; Kampl 19.

Slovenija: Handanović , Brečko, Ilić, Kelhar, Jokić, Krhin, Kurtić , Birsa (74./Mertelj), Kampl (91./Ljubijankić), Kirm, Novaković (83./Matavž).

Albanija: Berisha, Lila, Cana, Teli, Agoli , Bulku (53./Salihi), Roši, Kace, Baša (80./Abraši), Rama, Cani (71./Mehmeti).

Sodnik: Istvan Vad (Madžarska)

ŠVICA - ISLANDIJA 4:4 (3:1)
Lichtsteiner 15., 30., Schär 27., Džemaili 54./11-m; Gudmundsson 3., 68., 90., Sigthorsson 56.

NORVEŠKA - CIPER 2:0 (1:0)
Elyounoussi 43., King 66.

Lestvica:                          
ŠVICA             7  4 3 0 12:5  15
NORVEŠKA          7  3 2 2  9:7  11
ALBANIJA          7  3 1 3  7:7  10
ISLANDIJA         7  3 1 3 12:13 10
SLOVENIJA         7  3 0 4  9:10  9
CIPER             7  1 1 5  4:11  4

Po Kamplovem golu Slovenci trepetali za zmago
Mojstrski gol Kevina Kampla za 1:0