V bolj napadalni vlogi med
V bolj napadalni vlogi med "tigri" je Koren na poti k najboljši sezoni v karieri. Leta 2006 je za Lilleström dosegel 10 golov in bil razglašen za najboljšega vezista norveškega prvenstva. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Giulio Migliacci (Palermo) - Boštjan Cesar (Chievo)
Pred letom dni sta se Palermo in Chievo (1:0) srečala v osmini pokala, v prvih postavah pa so bili štirje Slovenci (Anđelković, Kurtić; Cesar, Jokić), zdaj pa se je prvič zgodilo, da so bili 4 Slovenci v začetni postavi prvenstvene tekme. Foto: EPA
Giampaolo Pazzini in Samir Handanović
Chievo je ta teden dobil kar dve tekmi proti nasprotnikom s slovenskim priokusom. "Oslički", brez obeh Slovencev v postavi, so v pokalu z 2:1 izločili Udinese, pri katerem je bil Handanović najboljši igralec, saj je vsaj trikrat izredno posredoval, usodnega gola v sodnikovem podaljšku pa ni mogel preprečiti. Foto: Reuters
Dalibor Stevanović in Andraž Kirm
Dalibor Stevanović (SlaskI) je postal tekmec dobrega prijatelja Andraža Kirma (Wisla) v boju za naslov poljskega prvaka. Na Poljskem ob njima od legionarjev igrajo še Rok Elsner (Slask) in Rok Štraus ter Andraž Struna (oba Cracovia). Foto: MMC RTV SLO

Hull Cityja brez njega.

Osmi ligaški gol Roberta Korena je po skoraj mesecu dni in treh porazih le prinesel zmago Hull Cityja, ki je na domačem KC Stadiumu z 1:0 premagal Peterborough in se v 26. krogu utrdil na 6. mestu, ki ob koncu sezone še prinaša končnico za uvrstitev v Premier ligo.

Od daleč natančen, iz bližine ne
"RoKo" je edini gol dosegel v 27. minuti, ko je z zanj značilnim udarcem z dobrih 20 metrov zadel spodnji desni kot nasprotnikovih vrat. Tik pred polčasom bi lahko 31-letni Radeljčan še povišal vodstvo, a je se je vratar Joe Lewis izkazal ob strelu iz neposredne bližine.

"Srečni smo, da ga imamo na naši strani, bil je res lep gol. Letos jih je že kar nekaj zabil zunaj kazenskega prostora," je hvalil edinega strelca trener Nick Barmby, ki je prvo tekmo kot stalni trener Hull Cityja končal kot zmagovalec.

"On je velik igralec za Hull. Ne morem verjeti, da smo ga dobili zastonj. Ne gre samo za njegove gole, temveč za splošno igro, vidi podaje, in v postavitvi, ki jo igramo, je ključni igralec moštva," soigralec Liam Rosenoir hvali svojega soigralca, ki se je z osmim prvenstvenim golom na 1. mestu klubske lestvice strelcev izenačil z Mattom Fryattom.

Kdaj sestanek s selektorjem?
In seveda ključna odlika "kralja Slovenije", kot o njem pripoveduje opremljevalec kluba John Eyre: "Ima posebno odliko, da dosega velike gole v najpomembnejših trenutkih."

December se je iztekel, ob divjem drugoligaškem plesu na Otoku pa sveži selektor Slaviša Stojanović ne najde poti in časa za sestanek s Korenom, na katerem naj bi se razčistila dilema, ali bo nekdanji kapetan še igral za reprezentanco ali ne.

Branilca boljša od vezistov
Zato pa si je novi strokovni štab slovenske nogometne reprezentance ogledal nedeljski slovenski "derbi" v Serii A Chievo - Palermo (1:0), pri čemer so lahko videli kar štiri Slovence v začetni postavi obeh moštev. Prvič v zgodovini Serie A so tekmo hkrati začeli štirje slovenski nogometaši: Boštjan Cesar in Bojan Jokić v domačih rumeno-modrih dresih ter Josip Iličić in Armin Bačinović v gostujočih črno-rozastih opravah.

Slavila je branilska reprezentančna naveza, ki je dobro ustavila sicer medle napade gostov. Reprezentančna vezista sta imela še najlepši priložnosti za Siciljance: "Bačo" je streljal z razdalje pod prečko, a je vratar žogo odbil v kot, medtem ko je bil "Jojo" pri prostem strelu malo previsok. Ob koncu tekme je prišlo tudi do neposrednega slovenskega obračuna: Cesar je podrl Iličića, mu pri tem pohodil gleženj, zaradi česar je prejel zaslužen rumeni karton.

Netipična napaka "Sarme"
Slabe volje se z obiska pri Valterju Birsi, ki je po poškodbi sedel na klopi Genoe, vrača Samir Handanović, saj je Udinese izgubil s 3:2, pri čemer je bil med krivci za poraz prvič v sezoni tudi slovenski vratar. Na začetku 2. polčasa je Boško Janković izvedel prosti strel s strani, Handanović je hitro žogo skušal ujeti, a se mu je žoga odbila od prsi in iz naročja naravnost na nogo Andreasa Granqvista.

Šok po napaki najzanesljivejšega Furlana je dobro minuto zatem podvojil Janković. "Sarma" je prvič letos v Serii A prejel tri gole na eni tekmi, skupno sicer le 13 na 18 tekmah, potem ko ga je v 71. minuti matiral še Rodrigo Palacio. A poraza kljub igralcu več ne gre pripisati Handanoviću, ki je v 1. polčasu z dvema paradama omogočil vodstvo Udineseje, ob koncu pa je preprečil še višji poraz.

"Dado" s Slaskom po poljsko zvezdico
"Slaska ne poznam najbolje, a če je na lestvici pred Legio, Wislo in drugimi poljskimi klubi, potem je zelo kakovosten in dober," je ob prihodu na Poljsko povedal Dalibor Stevanović. Nekdanji slovenski reprezentant bo v spomladanskem delu prvenstva branil barve prvouvrščenega moštva Ekstralige Slaska iz Vroclava, kjer že igra en Slovenec Rok Elsner. "Dado" je po izteku pogodbe z nizozemskim prvoligašem Vitessom poleti dolgo iskal novo moštvo, nato pa je jeseni dva meseca igral v Ukrajini za Volin iz Ljucka, za katerega je odigral 8 tekem.

Debi Oblaka v portugalski ligi
Srečanje "slovenskih" klubov je bilo tudi na Portugalskem. Nacional Madeira, katerega člana sta Rene Mihelič (na klopi) in Nejc Pečnik (na tribuni), je gostil Uniao Leirio, pri kateri je prvič v prvenstvu branil Jan Oblak. Otrok Olimpije je tako pri 19. letih in dveh letih po prihodu na Portugalsko dočakal krstni nastop v portugalski prvi ligi. Tekma se je končala z 2:2, potem je vratarja mladinske reprezentance v 81. minuti premagal Dejan Školnik, Mariborčan, ki pa se je reprezentančno odločil za Hrvaško.

Korenov projektil (od 0:31)


Handanovićeva napaka pri prvem golu (od 0:35)



Kako je Školnik pokvaril debi Oblaka

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Slaviše Stojanovića (23 igralcev)
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)

Vid BelecCrotone (ITA II)Livorno - Crotone 2:1vso tekmo/
Jasmin HandanovićMaribor* zimski premor * - 1. mesto-marca nadaljevanje
Samir HandanovićUdinese (ITA)Udinese - Chievo 1:2 (P);
Genoa - Udinese 3:2
vso tekmo;
vso tekmo
/; največ prejetih golov v Serii A

BRANILCI (7)

Mišo BrečkoKöln (NEM)* zimski premor * - 10. mesto-20. januarja nadaljevanje

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)Udinese - Chievo 1:2 (P);
Chievo - Palermo 1:0
/;
vso tekmo
izven postave; v 87' - 6. karton
Branko IlićLokomotiva Moskva (RUS)* zimski premor * - 6. mesto-marca nadaljevanje
Bojan JokićChievo (ITA)Udinese - Chievo 1:2 (P);
Chievo - Palermo 1:0
/;
vso tekmo
izven postave;
/
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)* zimski premor * - 10. mesto-februarja nadaljevanje
Miral SamardžićŠerif Tiraspol (MLD)* zimski premor * - 1. mesto-marca nadaljevanje
Marko ŠulerHapoel Tel Aviv (IZR)Maccabi Petah Tikva - Hapoel Tel Aviv 1:3;
PON: Hapoel Haifa - Hapoel TA
od 46' (1:1);
?
debi za Hapoel;
tekma v ponedeljek
VEZISTI (8)

Armin BačinovićPalermo (ITA)Chievo - Palermo 1:0do 77' (1:0) v 29' - 2. karton

Valter Birsa

Genoa (ITA)Genoa - Udinese 3:2/na klopi
Josip IličićPalermo (ITA)Chievo - Palermo 1:0vso tekmo

/

Andraž KirmWisla Krakov (POL)* zimski premor * - 6. mesto-nadaljevanje februarja
Rene KrhinBologna (ITA)PON: Napoli - Bologna?tekma v ponedeljek
Dejan LazarevićPadova (ITA II)Padova - Sampdoria 1:2vso tekmopodaja za 1:2
Darijan MatićKrivbas Krivji Rih (UKR)* zimski premor * - 5. mesto-marca nadaljevanje
Aleš MerteljMaribor* zimski premor * - 1. mesto-marca nadaljevanje
Dare VršičOlimpija Ljubljana* zimski premor * - 3. mesto-marca nadaljevanje

NAPADALCI (4)

Zlatko DedićDynamo Dresden (NEM II)* zimski premor * - 11. mesto-februarja nadaljevanje
Zlatan LjubijankićGent (BEL)Lierse - Gent 2:1vso tekmopodal za 1:1
Tim MatavžPSV (NIZ)* zimski premor * -
2. mesto
-nadaljevanje 20. januarja
Nejc PečnikNacional Madeira (POR)Nacional - Uniao Leiria 2:2/izven postave

"Ladje na obzorju"

Siniša AnđelkovićAscoli (ITA II)Torino - Ascoli 2:1od 40' (1:1)vrnitev po poškodbi
Robert KorenHull City (ANG II)Hull - Peterborough 1:0do 63' (1:0) v 27' za 1:0 - 8. gol
Jasmin KurtićVarese (ITA II)Varese - Bari 0:2vso tekmo v 37' - 5. karton
Rene MiheličNacional (POR)Nacional - Uniao Leiria 2:2/na klopi
Jan OblakUniao Leiria (POR)Nacional - Uniao Leiria 2:2vso tekmoprvenstveni debi, v 59'
Haris VučkićNewcastle (ANG)Newcastle - QPR 1:0/izven postave