Nusmir Fajić je dosegel zadetek, ki je Mariborčane popeljal v finale. Foto: Aleš Fevžer
Nusmir Fajić je dosegel zadetek, ki je Mariborčane popeljal v finale. Foto: Aleš Fevžer

Nismo zadržali koncentracije do konca. Naredili smo eno usodno napako. Svojih priložnosti pa nismo izkoristili, kar nas tepe že od začetka prvenstva. Maribor je tako zasluženo v finalu.

Milorad Kosanović
Nogometaši Olimpije
Nogometaši Olimpije so povedli v zaključku prvega polčasa, ko je žogo v lastno mrežo potisnil mariborski branilec Marko Šuler. Foto: Aleš Fevžer
Gianluca Lapadula je v Novi Gorici v prvem polčasu zatresel velenjsko mrežo po samostojni akciji.
Gianluca Lapadula je v Novi Gorici v prvem polčasu zatresel velenjsko mrežo po samostojni akciji. Foto: Ervin Čurlič
Mejač in Šeliga po pokalni tekmi v Stožicah
Maribor prek Olimpije v finale pokala
Goričani še drugič premagali Rudar
Fajić spretno zaključil hitro akcijo za 1:1
Šuler z avtogolom Olimpijo popeljal v vodstvo

Ljubljančani so se dobro zoperstavili Mariborčanom, so tudi prvi povedli, a so nato v nadaljevanju dovolili izenačenje, ki je bilo dovolj za nov nastop vijoličastih v finalu. Tam se bo ekipa Anteja Šimundže udarila z Gorico, ki je pred svojimi navijači ugnala Rudar (2:1). Finale bosta ekipi odigrali 21. maja v Kopru.




Olimpija v nekaj minutah trikrat nevarna

V prvem polčasu so bili nogometaši Olimpije precej boljši nasprotnik. V uvodnih minutah je igra bolj ali manj sicer potekala na sredini igrišča, edini omembe vredni polpriložnosti sta si priigrala Matic Fink, ki je z desne strani pred vrata poslal nevaren predložek, Jasmin Handanović pa je žogo za vsak primer odbil v kot, ter Amir Dervišević, ki je z razdalje sprožil prek gola. V drugi polovici prvega polčasa so gostitelji nato stopili na plin in si v nekaj minutah priigrali tri lepe priložnosti. V 25. minuti je Nik Omladić s prostega strela žogo poslal naravnost v Handanovića, minuto pozneje se je moral mariborski vratar odlično izkazati po strelu Damjana Trifkovića. V 28. minuti je po napaki Aleksandra Rajčevića proti vratom sprožil še Aleksandar Rodić, a je ostalo pri 0:0.

Šuler zatresel lastno mrežo
Izid se je vendarle spremenil v drugi minuti sodnikovega dodatka, ko je mariborski branilec Marko Šuler žogo poslal v lastno mrežo. Omladić je pred vrata iz prekinitve poslal uporaben predložek, Dervišević je žogo z glavo poslal v prečko, od te pa se je okroglo usnje nesrečno odbilo v Šulerja, ki je postavil izid ob polčasu (1:0). Ljubljančani so v prvem polčasu proti vratom nasprotnika sprožili sedem strelov, štiri v okvir vrat. Na drugi strani so vijoličasti proti golu Aleksandra Šelige ustrelili šestkrat, a kar petkrat mimo.

Fajić izenačil po bliskoviti akciji
Drugi polčas so gostitelji začeli tako, kot so končali prvega - napadalno. V 50. minuti se je krasna priložnost po predložku Finka ponudila Rodiću, ki pa se je namesto strela z glavo odločil za podajo. Žogo je mariborska obramba izbila izpred vrat. Že štiri minute pozneje so državni prvaki izid poravnali. Po hitri akciji in podaljšani žogi Marcosa Tavaresa se je pred Olimpijinimi vrati lepo znašel Nusmir Fajić, ki je spretno žogo pospravil za hrbet nemočnega Šelige. Po uri igre so Mariborčani mrežo zatresli še drugič, a je stranski sodnik zadetek razveljavil zaradi prepovedanega položaja Tavaresa.

Mariborska obramba je vzdržala
Ljubljančani so za napredovanje v finale potrebovali dva zadetka. Varovanci Milorada Kosanovića so si na vse kriplje prizadevali doseči želeno število zadetkov, a zaman. Po dobri uri igre je bilo pred vrati Maribora sicer zelo vroče, saj je po predložku Trifkovića žogo z glavo nespretno za las čez prečko spravil Dervišević, že naslednji hip pa je po predložku iz kota iz neposredne bližine z glavo mimo gola sprožil še Aris Zarifović. Do konca tekme so bili gledalci v Stožicah priča precej raztrgani igri na obeh straneh, Mariborčani so uspešno odbijali napade zeleno-belih, ki so v končnici ostali še brez Zarifovića, ki je moral zelenico zaradi poškodbe zapustiti v 83. minuti. Zamenjal ga je Filip Valenčič, ki je v 87. minuti z glavo tudi zadnji zapretil Handanoviću.

Misuraca razblinil vse upe Rudarja
Goričani, ki so si že pred večnim derbijem zagotovili finale, so proti Rudarju povedli po slabe pol ure igre, ko je prek lepe samostojne akcije mrežo zatresel Gianluca Lapadula. Velenjčani so za napredovanje potrebovali dva zadetka, upanje jim je vlil gol Mateja Podlogarja, ki se je po blokiranem prostem strelu najbolje znašel v kazenskem prostoru in z natančno odmerjenim strelom iz obrata matiral domačega vratarja. Velenjčani so v končnici tekme napadli na vse ali nič, Goričani so se bolj ali manj branili, nato pa so si v 86. minuti priigrali 11-metrovko po igranju z roko gostujočega branilca. Primorcem je finale z bele točke zagotovil Gianvito Misuraca.

Kosanović: Vsaka tekma je bila boljša
"Čestitke Mariboru za uvrstitev v finale. Končali smo četrto medsebojno tekmo v enem mesecu. Vsaka tekma je bila boljša. Mi smo igrali dobro, predvsem v prvem polčasu," je po tekmi dejal trener Olimpije Milorad Kosanović in poudaril: "Nismo zadržali koncentracije do konca. Naredili smo eno usodno napako. Svojih priložnosti pa nismo izkoristili, kar nas tepe že od začetka prvenstva. Maribor je tako zasluženo v finalu. Mi smo finale izgubili v Mariboru, ne danes. Tam smo dobili gol, ki nas je oddaljil od finala. Čestitke mojim igralcem in Mariboru."

Šimundža: Bili smo zrelejši
Ante Šimundža je bil po tekmi boljše volje od svojega kolega na klopi zeleno-belih. "Vemo, da je pokalno tekmovanje drugačno od prvenstva. Odločajo malenkosti in mislim, da smo bili danes dovolj zreli in izkušeni, da smo prišli do pozitivnega rezultata in v finale. Na drugi strani bi čestital Olimpiji za dobro tekmo z ogromno energije, ki so jo vložili. Imam občutek, da smo si mi bolj želeli finale in tako prišli do tega, kar smo si želeli. S tem smo izpolnili polovico cilja," je povedal.

Pokal Slovenije, polfinale, povratni tekmi:
Olimpija - MARIBOR 1:1 (1:0) 0:1
3.000; Šuler ag./45.+2; Fajić 54.

Olimpija: Šeliga, Kostić, Zarifović (83./Valenčič), Trifković (77./Djermanović), Vukčević, Fink, Omladić, Kapun, Bajrić (58./Škarabot), Rodić, Mitrović.

Maribor: Handanović, Milec, Rajčević, Šuler, Mejač, Bohar, Filipović, Dervišević, Cvijanović (80./Mezga), Tavares (89./Mertelj), Fajić (90./Mendy).

Sodnik: Matej Jug (Tolmin)


GORICA - Rudar 2:1 (1:0) 1:0
800; Lapadula 29., Misuraca 87./11-m; Podlogar 62.

Gorica: Cordaz, Vanin, Favalli, Vetrih (86./Berrardoco), Modolo (46./Finocchio), Jogan, Lapadula (68./Bazzoffia), Vicente, Coda, Misuraca, Boniperti.

Rudar: Rozman, Krefl, Bubalović, Knezović (78./Kocić), Klinar, Podlogar, Radujko, Firer, Rotman (63./Rošer), Črnčič, Eterović.

Sodnik: Bojan Mertik (Odranci)

V krepkem tisku sta izida prvih tekem.

Nismo zadržali koncentracije do konca. Naredili smo eno usodno napako. Svojih priložnosti pa nismo izkoristili, kar nas tepe že od začetka prvenstva. Maribor je tako zasluženo v finalu.

Milorad Kosanović
Mejač in Šeliga po pokalni tekmi v Stožicah
Maribor prek Olimpije v finale pokala
Goričani še drugič premagali Rudar
Fajić spretno zaključil hitro akcijo za 1:1
Šuler z avtogolom Olimpijo popeljal v vodstvo