Po odpovedi tekme se je po stadionu in ulicah Genove začel policijski lov na srbske huligane. Foto: Reuters
Po odpovedi tekme se je po stadionu in ulicah Genove začel policijski lov na srbske huligane. Foto: Reuters
"Ivan"
Zakriti "Ivan" je zvečer pogumno rezal ograjo in metal bakle na igrišče, v jutranjih urah pa se je skušal izmuzniti s skrivanjem med prtljago enega izmed srbskih avtobusov. Foto: Reuters
Dejan Stanković v solzah
Srbski kapetan Dejan Stanković tako kot številni njegovi soigralci ni mogel skriti solza ob dogodkih pred tekmo in med njo. Foto: Reuters
Aretiran srbski huligan
Italijanska policija je v Genovi aretirala več deset srbskih izgrednikov. 13 so jih po plačilu varščine izgnali iz države, 17 pa jih je še vedno v genovskih zaporih. Foto: Reuters
Odmevi po navijaških izgredih v Genovi
Italijani prijeli "Ivana Groznega"

Tekma Italija - Srbija bi morala biti vrhunec torkovega boja za uvrstitev na evropsko prvenstvo, a je bila nato po vrsti incidentov in poznejšem začetku prekinjena ter dokončno odpovedana že po sedmih minutah igre. Srbski huligani so razgrajali pred stadionom in na njem, italijanska policija jih je samo obkolila in snemala, srbski reprezentanti so v obupu jokali, škotskemu sodniku Craigu Thomsonu pa ni preostalo drugega, kot da odpove tekmo.

3:0 za Italijo in visoka denarna kazen
Evropska nogometna zveza bo zdaj preučila poročilo delegata in se nato odločila o sankcijah. Skoraj nobenega dvoma ni, da bo tekma v slovenski skupini C registrirana z izidom 3:0 v korist Italije, srbska nogometna zveza (FSS) pa bo plačala zajetno kazen. Več možnosti je pri dodatnem kaznovanju FSS-ja oz. srbske nogometne reprezentance.

Odvzem točk ali celo izključitev?
Glede na okoliščine ter predkaznovanost Srbije in njenih klubov bi bila kazen petih domačih tekem brez gledalcev, po možnosti na nevtralnem igrišču, še zelo znosna. Uefa ima na voljo tudi možnost dodatnega odvzema točk v boju za preboj na prvenstvo, ki ga bosta gostili Poljska in Ukrajina. Najbolj skrajna in manj verjetna možnost je celo izključitev s tekmovanja, s črtanjem izidov za nazaj, s čimer bi Slovenija izgubila točko iz Beograda.

Krivda tudi na italijanski strani
Kazni ne bo ušla niti Italija oz. njena nogometna zveza, ki je bila organizator tekme. Ob visoki denarni kazni bi lahko Uefa od Italijanov zahtevala, da reprezentančne tekme prireja samo še na stadionih, ki ustrezajo najvišjim merilom in jih v Italiji kronično primanjkuje. Posledice Genove bodo drugo leto najbrž občutili tudi slovenski navijači, saj bodo tuji privrženci nogometa deležni ostrejšega policijska nadzora.

Uefa je sporočila, da bo obravnava poročil o odpovedani tekmi v Genovi, na katerem bodo tudi sprejeli sankcije za vpletene, 28. oktobra.

Rezalec mreže skrit v prtljažniku avtobusa
Po odpovedani tekmi je policija ostro prijela privržence srbske reprezentance ter po ulicah ligurijskega mesta lovila in pregledovala vse avtomobile s tujimi registrskimi tablicami. Gostujoče avtobuse na parkirišču pred stadionom Luigi Ferraris so izpraznili in jih pregledali s sledilnimi psi. Racije so obrodile sadove, saj so na zadnjem avtobusu ob pol treh zjutraj v prostoru za motor avtobusa izsledili "Ivana", kot se je "črni mož" predstavil policiji. Med nemiri na stadionu se je Ivan proslavil z rezanjem zaščitne mreže, njegove fotografije pa so obkrožile svet. Ob hkratnem vzklikanju in zmerjanju potnikov avtobusa so zdaj vsej Evropi poznanega izgrednika kriminalisti odpeljali v zapor.

Srbsko ustavno sodišče bo ravno v sredo odločalo o predlogu srbskega javnega tožilca Slobodana Radovanovića o prepovedi delovanja 14 skrajnih navijaških skupin, ki so običajno del večjih skupin, kot so Delije in Grobari. Med preganjenimi skupinami je tudi skupina "Ultra boys", ki jo vodi ujeti 29-letni Ivan Bogdanov oz. "Coi", kot so "Ivana" razkrili srbski mediji.

Načrtovalci napada so v Beogradu
Predsednik FSS-ja Tomislav Karadžić je potrdil, da je srbska nogometna zveza obvestila Italijane o možnosti incidentov. "Zveza je naredila vse, obvestili smo Italijane o načrtu skupine iz Beograda. Od naše države pričakujem odziv in preiskavo, ki bo razkrila, kdo v Beogradu je pripravil ta incident," je bil jasen Karadžić.

Stojković - grešni kozel za prestop in poraz
Skupina Delij, privržencev Crvene zvezde, je iz Beograda odpotovala v Genovo in tam pred tekmo vdrla v reprezentančni avtobus, kjer so hoteli obračunati z vratarjem Vladimirjem Stojkovićem. Nekdanji vratar Crvene zvezde je letos ob koncu poletja odšel na posojo največjemu tekmecu "zvezdašev", Partizanu. Po petkovi blamaži in domačem porazu z Estonijo so že na beograjskih ulicah potekali spopadi med Delijami in Grobari (privrženci Partizana), povezani s Stojkovićevo krivdo pri porazu. Vratar v napadu ni bil poškodovan, ker so ga ubranili soigralci, vseeno pa se je odločil, da ne bo zaigral ne tekmi, ki je bila nato odpovedana zaradi dodatnih izgredov.

Odmevi po navijaških izgredih v Genovi
Italijani prijeli "Ivana Groznega"