Sodnik Sandro Ricci je naivno nasedel Gonzalu Jari in izključil Edinsona Cavanija. Foto: Reuters
Sodnik Sandro Ricci je naivno nasedel Gonzalu Jari in izključil Edinsona Cavanija. Foto: Reuters
Po provokaciji Jare Cavani izključen

Edinson Cavani.

Poteza Gonzala Jare je naletela na splošno zgražanje javnosti. Le v Čilu mediji molčijo. Fotografija, ko je Jara skušal potisniti prst v zadnjico Cavanija, in posnetki tega dogodka so bili med najbolj gledanimi v zadnjih 24 urah, prav vsi pa so obsodili potezo čilskega nogometaša, ki je izzval izključitev napadalca urugvajske reprezentance in prav ta izključitev je morda odločila tekmo.

Napadalec Paris Saint-Germaina je po poskusu Jare malce zamahnil z roko proti obrazu Čilenca, vendar so televizijski posnetki pokazali, da je Jara pri domnevnem udarcu močno pretiraval in se teatralno vrgel po tleh. Kljub temu mu je glavni sodnik Brazilec Sandro Ricci nasedel, pokazal Cavaniju drugi rumeni karton in s tem tudi rdečega.

"Kazen mora biti podobna Suarezovi"
"Sami ste videli, kaj se je zgodilo. Morda glavni sodnik tega ni videl, toda stranski bi moral,"
se je po tekmi upravičeno razburjal urugvajski selektor Oscar Tabarez, ki je tudi sam moral predčasno z igrišča, potem ko je protestiral ob drugi izključitvi Jorgeja Fucileja nekaj minut pred koncem tekme. Rdeči karton Cavaniju je bil v ospredju tudi zato, ker je bil na začetku tega tedna njegov oče vpleten v prometno nesrečo s smrtnim izidom, zaradi česar je želel selektorja Tabareza prositi za obisk očeta v domovini, a je na četrtfinalni tekmi potem vseeno igral.

"Že zaradi vseh težav, ki jih je imel Cavani na začetku tedna, je bilo dejanje Jare sramotno. Za njegov izpad ni nobenega opravičila in za nameček se ga je Cavani komajda dotaknil," se je v bran urugvajskemu zvezdniku postavil Gerardo Martino, selektor argentinske reprezentance. "Vsi si želimo zmage, to je velik pritisk na nas, toda tekmovanje mora biti plemenito. Nogomet je šport, ki ga gleda ves svet, zato obstajajo določena pravila, ki jih je treba spoštovati. Jarova poteza je poslabšala podobo nogometa pred svetovnim občinstvom," je zapisal Jose Pekerman, selektor kolumbijske izbrane vrste. Urugvajski branilec Diego Godin je po tekmi dejal, da pričakuje, da bo zveza Conmebol reagirala podobno, kot je Fifa v primeru ugriza Luisa Suareza in bo Jaro kaznovala.

Medtem ko se predvsem urugvajski mediji zgražajo nad dejanjem Jare, igralcem nemškega Mainza, je videti, kot da za čilske medije ta dogodek ne obstaja. Namesto tega pišejo o veličastni zmagi svoje reprezentance in njihovega preboja v polfinale Copa Americe. Tudi njihova predsednica Michele Bachelet je zavrnila komentar na temo Jarovega incidenta.

Po provokaciji Jare Cavani izključen